ΚΡΗΤΗ
Τα δύο πρόσωπα της ΕΛΑΣ και οι «τσάμπα μάγκες»
Εκτός από τον Μυλοπόταμο στέλνονται δυνάμεις και στη Μεσσαρά
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Οι περισσότεροι διοικητές υπηρεσιών και συνδικαλιστές προσερχόμενοι το Σάββατο στην συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ήταν προετοιμασμένοι για «μία από τα ίδια».
Δεν ήταν όμως «μία από τα ίδια». Και δεν ήταν, όχι επειδή έταξε λαγούς και πετραχήλια αλλά γιατί άγγιξε ευαίσθητες χορδές: «κάντε τη δουλειά σας χωρίς δεσμεύσεις και εμείς είμαστε εδώ». Αυτή είναι μεγάλη κουβέντα και ας είναι το αυτονόητο. Έχει ειπωθεί πολλές φορές και από πολλούς, όμως στην πράξη έχει «κακοποιηθεί». Και αυτή η παράμετρος αποτελεί μεγάλη πληγή για την Αστυνομία με ευθύνη κυρίως πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, ακόμα και υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ, περισσότερο στο παρελθόν η αλήθεια.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φέρεται να έπεισε τα στελέχη της τοπικής ΕΛΑΣ για τις σοβαρές προθέσεις του, μιλώντας στη «γλώσσα» τους. Αυτό είναι τουλάχιστον το κλίμα που μετέφεραν στο Cretalive. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, αναγνωρίζουν ότι ο υπουργός κατέχει το αντικείμενο και δείχνει βούληση.
Με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη, τους διαβεβαίωσαν ότι είναι πραγματικά δίπλα τους, απαιτούν όμως να κάνουν αδιαπραγμάτευτα αυτό που προστάζει η αποστολή τους, αποδεσμευμένοι και ξεμπλοκαρισμένοι από νοσηρές και χρονίζουσες καταστάσεις, λογικές και νοοτροπίες.
Και αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που θα πρέπει επιτέλους να σεβαστούν άπαντες: να αφήσουν την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις. Τότε δεν θα υπάρxουν και άλλοθι.
«Τσάμπα μάγκες»
Στην σύσκεψη με τους διοικητές των υπηρεσιών της Κρήτης ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ήταν «οδοστρωτήρας». Ζήτησε «γκάζια» ώστε να εξαλειφθούν από περιοχές του νησιού παραβατικές συμπεριφορές από «τσάμπα μάγκες», όπως ειπώθηκε κατά κόρον στη διάρκεια της συνάντησης με τους αξιωματικούς. Δεν κήρυξαν «πόλεμο» ούτε επιστράτευσαν βαρύγδουπες εκφράσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Τους ζήτησαν απλώς να κάνουν τη δουλειά τους με σθένος, χωρίς φόβο και δεσμεύσεις.
Όπου η παραβατικότητα «χτυπάει» κόκκινο, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ θα «επιτίθενται» επιχειρησιακά. Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Αστυνομίας και θα το βλέπουν όσοι προκαλούν το νόμο και τη …μοίρα τους. Το άλλο πρόσωπο της ΕΛΑΣ οφείλει, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, να είναι μετριοπαθές, να προσεγγίζει με σεβασμό τον πολίτη, να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του. Υπουργός και Αρχηγός εστίασαν με έμφαση σε αυτό το προφίλ της ΕΛΑΣ.
Ο υπουργός ήρθε καλά «διαβασμένος». Έδειξε ότι είναι πληροφορημένος για περιοχές και πρόσωπα. Πληροφόρηση που εκτιμάται ότι δεν έχει αποκλειστικά υπηρεσιακή αφετηρία δεδομένου ότι στην Κρήτη διατηρεί δυνατές φιλίες με ανθρώπους εμπιστοσύνης του και αναπόφευκτα έχει και άλλες «πηγές» πληροφόρησης.
Ενισχύονται σημαντικά Μυλοπόταμος και Μεσσαρά
Υπουργός και Αρχηγός θα στείλουν το επόμενο διάστημα σημαντικές ενισχύσεις τόσο για τον Μυλοπόταμο (όπως είναι ήδη γνωστό) όσο και για την Μεσσαρά. Υπολογίζεται ότι θα έρθουν περίπου 50 άτομα και για τις δύο υπηρεσίες των αντίστοιχων ΤΑΕ.
Για το ΤΑΕ Μυλοποτάμου ο ίδιος ο υπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε προσωπικά τον λόγο του για τον διπλασιασμό των δυνάμεων μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι δυνάμεις αυτές θα επιτρέψουν αξιόμαχες αριθμητικά βάρδιες.
Αυτό, επίσης, σε βάθος χρόνου θα δώσει σε ήδη υπηρετούντες τη δυνατότητα να μετακινηθούν αλλού δεδομένου ότι έχουν «κολλήσει» εκεί από το 2008.
Εκτός από τις ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού, από το Αρχηγείο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την αποστολή οχημάτων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Πλέον απομένει να αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός ο αξιωματικός που θα «τρέξει» το όλο εγχείρημα στην περιοχή του Μυλοποτάμου.
Συνδικαλιστές και υπηρετούντες στον Μυλοπόταμο ανέφεραν ότι η στάση Υπουργού και Αρχηγού τους εξέπληξε ευχάριστα καθώς περίμεναν πολύ λιγότερα. «Δεν μιλάμε για λύση του προβλήματος, το οποίο είναι διαχρονικό και με σύνθετο υπόβαθρο, ελπίζουμε όμως να το περιορίσουμε. Να υπάρξει μια συμμόρφωση έστω υπό το φόβο του ελέγχου. Οι 7 στους 10 από εκείνους που δημιουργούν συστηματικά πρόβλημα, οπλοφορούν. Το κουβαλούν πάνω τους και με περισσή ευκολία το βγάζουν και κάνουν χρήση. Τουλάχιστον όταν έχουν το φόβο του ελέγχου, θα το σκεφτούν διπλά, θα το κρύψουν… Τις προάλλες κάναμε έλεγχο και ο άλλος είχε κρύψει το όπλο στο καπό της μηχανής».