ΚΡΗΤΗ
Τα αποκαλυπτήρια της γλυπτικής σύνθεσης Νίκου Καζαντζάκη και Lu Xun
Με λαμπρότητα η εκδήλωση στο Μουσείο Καζαντζάκη
Με κάθε επισημότητα και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη τα αποκαλυπτήρια της γλυπτικής σύνθεσης που αναπαριστά τους κορυφαίους λογοτέχνες Lu Xun και Νίκο Καζαντζάκη.
Ο Lu Xun θεωρείται ως ο ιδρυτής της Σύγχρονης Κινεζικής Λογοτεχνίας. Το γλυπτό φέρει τον τίτλο «Διάλογος Ψυχών: Νίκος Καζαντζάκης και Lu Xun» και αποτελεί μια δωρεά του Μουσείου Shaoxing Lu Xun προς το Μουσείο Καζαντζάκη, που έχουν από το 2012 αδελφοποιηθεί. Ανάλογη γλυπτική σύνθεση με τους δύο λογοτέχνες θα τοποθετηθεί στο Μουσείο του Lu Xun στη Shaoxing σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το 2023 τα δύο Μουσεία.
Τα αποκαλυπτήρια έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Lu Xun – Νίκος Καζαντζάκης: Η συνάντηση δύο κορυφαίων» που διοργάνωσε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με συνδιοργανωτή την Περιφέρειας Κρήτης. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, εξοχότατος κ. Xiao Junzheng, ενώ 12μελής κινεζική αποστολή ταξίδεψε ειδικά από τη Shaoxing στη Μυρτιά έχοντας ως επικεφαλής της τον κ. Ding Ruxing, Διευθυντή Επικοινωνίας και Καθοδήγησης της Shaoxing. Τα μέλη της αποστολής προέρχονταν από αρκετούς φορείς της περιοχής της Shaoxing που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις Τέχνες, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό και στα ΜΜΕ. Η κινεζική αποστολή είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη Μόνιμη Έκθεση και να έχει εποικοδομητικές συζητήσεις με το προσωπικό του Μουσείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς εκ μέρους του Προέδρου Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, της Διευθύντριας του Μουσείου, κα. Μαριλένας Μηλαθιανάκη, και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, κα. Καλλιόπης Αντωνιδάκη. Εκ μέρους της Κινέζικης αντιπροσωπείας, την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα και ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής. Όλοι τους τόνισαν τους ισχυρούς δεσμούς της Κίνας με την Κρήτη και ιδιαιτέρως με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το πως η γλυπτική αυτή σύνθεση επισφραγίζει την ελληνοκινεζική φιλία.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης που δόθηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, κα. Έλενα Αβραμίδου. Η κα. Αβραμίδου ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιστορικό πλαίσιο και τη βιογραφία των Καζαντζάκη και Lu Xun που έζησαν σχεδόν παράλληλα δημιούργησαν, όμως, σε δύο διαφορετικούς κόσμους, χωρίς ποτέ να συναντηθούν. Τεκμηρίωσε τις ομοιότητες στο έργο των δύο συγγραφέων και το γιατί ο Lu Xun αποκαλείται ως «ο Κινέζος Καζαντζάκης», ενώ ο Καζαντζάκης ως «ο Έλληνας Lu Xun».
Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της γλυπτικής σύνθεσης που φιλοτεχνήθηκε από τον Διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, κ. Wu Weishan, που μέσω βίντεο ανέλυσε το γλυπτό και την έμπνευσή του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία των κορυφαίων σολίστ κα. Χατζηνικολάου Κατερίνας και κ. Απόστολου Παληού στο βιολί και στο πιάνο αντίστοιχα, που ερμήνευσαν προσεχτικά επιλεγμένα για την εκδήλωση έργα Ελλήνων και Κινέζων συνθετών.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, κος Λευτέρης Αυγενάκης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα. Μαρία Κοζυράκη, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κα. Γεωργία Μηλάκη, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγ. Νικόλαος Κατσαράκης, η Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Δρ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, ο πρώην Βουλευτής Ηρακλείου, κος Γιώργος, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Δήμου Ηρακλείου κ. Κώστας Βαρβεράκης και κα. Μάρα Παναγιωτάκη.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο