ΚΡΗΤΗ
Σύσκεψη για το πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο στις 6/11 - Τι συζητήθηκε
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ) με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.
Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση πανηρακλειώτικου απεργιακού συλλαλητηρίου (στις 6/11) πραγματοποιήθηκε στις 21/10 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ) με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν το προεδρείο του ΕΚΗ, το προεδρείο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης, η Ένωση Γονέων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο Επισιτισμού, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ,ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας επιπλοξυλουργών και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ευγένιου.
Εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων αναφέρθηκαν στην τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού μας, την οποία βιώνουν είτε ως εργαζόμενοι είτε ως ασθενείς ή συγγενείς ασθενών. Εργαζόμενοι από άλλους κλάδους και συνταξιούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε δωρεάν περίθαλψη, για τη δυσκολία να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, για τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), για τις απαράδεκτα μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, για την έλλειψη δομών πρόνοιας και προστασίας παιδιών και ενηλίκων με ειδικές ανάγκες ή με ψυχικές διαταραχές, καθώς και για τις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας (απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, συμμετοχές σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις).
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση "Όλα τα σωματεία και οι φορείς που παρευρέθηκαν καταδίκασαν τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, η οποία έχει ενταθεί από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που επιχειρεί να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, αντλώντας έσοδα από τις πληρωμές των ασθενών και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταδίκασαν, επίσης, την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Οι σύλλογοι συμφώνησαν στην ανάγκη μαχητικής, συλλογικής αντίδρασης απέναντι σε αυτήν την πολιτική και στην προάσπιση του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας, καθώς και στον αγώνα για να μη καταργηθεί κανένα τμήμα ή νοσοκομείο.
Τονίστηκε από όλους η ανάγκη κάθε σωματείο να συμβάλλει στην επιτυχία του συλλαλητηρίου, ενημερώνοντας τα μέλη του. Στο πλαίσιο αυτό, οι προγραμματισμένες κλαδικές απεργίες και συγκεντρώσεις θα αξιοποιηθούν για την ευρύτερη ενημέρωση. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η σημασία να πάρουν θέση οι τοπικές κοινωνίες, τα δημοτικά συμβούλια του νομού και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, διεκδικώντας από την κυβέρνηση ένα σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους, χωρίς άμεσες ή έμμεσες πληρωμές, με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. Επισημάνθηκε ότι η επιτυχία του Παγκρήτιου συλλαλητηρίου θα συνεισφέρει στη δυναμική παρουσία του λαού στις 20/11, ημέρα πανελλαδικής, πανεργατικής και πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
Το βασικό πλαίσιο αιτημάτων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει:
- ΟΧΙ στη συγχώνευση, συρρίκνωση ή κατάργηση δημοσίων δομών.
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία.
- Πλήρης στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.
- Κατάργηση των απογευματινών πληρωμών για χειρουργεία, ιατρεία, απεικονιστικές και επεμβατικές πράξεις.
- Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- ΟΧΙ στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων.
Ο Ηρακλειώτικος λαός, μαζί με τους υγειονομικούς, μπορεί να υπερασπιστεί το κοινωνικό αγαθό της υγείας μέσα από τους αγώνες του."