Σήμερα, στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη εργασίας της Διοίκησης του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικής κοινότητας με τη συμμετοχή πλήθους φορέων από το σύνολο της Πολιτικής, Αυτοδιοικητικής, Ακαδημαϊκής, Επαγγελματικής-Παραγωγικής κοινότητας των Χανίων.
Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο κος Αντώνης Ροκάκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, εισηγήθηκε τα εξής:
«Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, στο πλαίσιο της συνεχούς και θεσμικής μας υποχρέωσης να διεξάγουμε πολυδιάστατο διάλογο μεταξύ των μελών μας και της Πολιτείας για την αποτελεσματική εξεύρεση λύσεων στην πράξη. Είναι πραγματικά μια πιεστική περίοδος για τις παραγωγικές δυνάμεις των Χανίων, κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους.
Με τον Λευτέρη Αυγενάκη και άριστο γνώστη των ιδιαιτεροτήτων του νησιού μας διατηρούμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος μας δίνει συχνά την ευκαιρία να ενισχύουμε τη θέση των επιχειρήσεών μας.
Η Επιχειρηματική Κοινότητα της Κρήτης πραγματοποιήσαμε στις 27 Φεβρουαρίου έναν ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τον συντονισμό του κου Στυλιανίδη, αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το «Μεταφορικό Ισοδύναμο», ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία επιδότησης – αποτελεσματικής στήριξης του εκρηκτικού μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων του νησιού μας, το οποίο δυστυχώς τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του μέτρου είχε άδικα εξαιρεθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Στο διάλογο με την Ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικό και υποστηρικτικό ρόλο μέχρι σήμερα έχει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η Κρήτη εντάχθηκε καθυστερημένα στο μέτρο μετά από συστηματικές μας προσπάθειες το 2020, αν και δυστυχώς όχι για το σύνολο των Επιχειρήσεων (7.248 ΚΑΔ επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τα άλλα νησιά, ενώ για την Κρήτη η έναρξη επιλεξιμότητας αφορούσε 2.148 ΚΑΔ). Επιτύχαμε σε μεγάλο βαθμό την εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε για την ίδια απόσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής του μέτρου διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στους χρόνους και στην αποτελεσματική διαχείριση-αξιολόγηση και πληρωμή των επιχειρηματικών αιτημάτων, τα οποία είναι αυξημένα κυρίως από τον Αγροκτηνοτροφικό τομέα. Ως Επιμελητήριο Χανίων τονίσαμε στην Ελληνική κυβέρνηση ότι διαπιστώνουμε σημαντική μείωση στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους του μέτρου για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Κρήτης το 2023 μέσω της θέσπισης -για πρώτη φορά- ανώτατου ορίου σε περιφερειακό επίπεδο του νησιού μας τα €8 εκατ. (δηλαδή το 20% του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης), ενώ ταυτόχρονα το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε παραστατικό μεταφορικής δαπάνης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιλέξιμης αξίας του (όταν στην προηγούμενη Πρόσκληση για τις αντίστοιχες δαπάνες του 2022 ήταν έως 60%) – ενώ ταυτοχρόνως το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές νησιωτικές επιχειρήσεις της χώρας να κυμαίνεται πλέον, από 40% έως 70%. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω προβλεπόμενες αλλαγές, αφορούν σε επιχορήγηση κόστους επί δαπανών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός του 2023, γεγονός το οποίο ανατρέπει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό των δικαιούχων, ως προς την κοστολόγηση των προϊόντων τους. Στην τελευταία μας συνάντηση, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μετά από περαιτέρω μελέτη θα επανέλθει τις επόμενες μέρες, ώστε να μας ενημερώσει σχετικά με τις προτάσεις της για την επανόρθωση των κρίσιμων προβλημάτων.
Σχετικά με τον Εδαφολογικό Χάρτη Παραγωγικότητας Χανίων και τα Αγροτικά Τμήματα Επιμελητηρίων
Σήμερα, η Διοίκηση του Επιμελητήριου Χανίων ανακοινώνει ότι δρομολογεί άμεσα τις αναγκαίες διαδικασίες στα θεσμικά της όργανα ώστε να πρωτοπορήσει σε πανελλαδικό επίπεδο στην εφαρμογή του νέου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ίδρυση Αγροτικού τμήματος. Μια πραγματική θεσμική τομή που δίνει ουσιαστική φωνή και παρέμβαση στα επιχειρηματικά σχήματα των εξωστρεφών παραγωγών μας ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα ακόμα πιο συμπαγές αναπτυξιακό και παραγωγικό μέτωπο ανάπτυξης για τα τρόφιμα της Χανιώτικης Γης.
Σε αυτή τη σημαντική στιγμή, κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να σας προτείνουμε ως Αναπτυξιακό Δίκτυο Επιστημονικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας Χανίων, της σύμπραξης δηλαδή του Επιμελητηρίου μας με τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα των Χανίων, τη δημιουργία εδαφολογικού χάρτη παραγωγικότητας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο οποίος θα μπορεί να συνδεθεί ολιστικά με την ανάδειξη της υπεροχής του αγροδιατροφικού πλούτου της Κρήτης, τις καταξιωμένες μελέτες τεκμηρίωσης του και το αναγκαίο Παρατηρητήριο Αγροδιατροφικού Πλούτου.
Είναι φανερό ότι η συστηματική απογραφή των εδαφικών πόρων αποτελεί εθνική, οικονομική και κοινωνική ανάγκη για τη χώρα μας. Η σύγχρονη γεωργική δραστηριότητα απαιτεί την ακριβή και λεπτομερή γνώση της ποιότητας, της έκτασης και της γεωγραφικής κατανομής των εδαφικών πόρων κάθε περιοχής. Προβλήματα όπως ο τρόπος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, η αποδοτική άρδευση και στράγγιση των εδαφών, η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση της οποίας οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, η βελτίωση προβληματικών εδαφών και γενικά η ορθολογική αξιοποίηση των εδαφικών πόρων απαιτούν για τη λύση τους την ύπαρξη του εδαφολογικού χάρτη. Αλλά και ευρύτεροι σχεδιασμοί επιτελικού χαρακτήρα, όπως έγγειες βελτιώσεις, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, αναδασώσεις, χωροταξική κατανομή κ.λ.π., χωρίς εδαφολογική μελέτη, θα βασίζονται όχι στις σύγχρονες τεχνικές γνώσεις, αλλά στην «εμπειρία» και θα έχουν πολύ μικρή πιθανότητα επιτυχίας.
Η υλοποίηση ψηφιακού εδαφολογικού χάρτη για την Περιφερειακή ενότητα Χανίων, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής της σε επίπεδο παραγωγού, θα εξασφαλίσει στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σύγχρονο Εδαφολογικό Χάρτη σε λεπτομερή κλίμακα 1 : 5.000, τον οποίο δεν διαθέτει, σε αντίθεση με τις λοιπές περιοχές της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά με την ίδρυση Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης:
Από τα βοσκοτόπια της Κρήτης με τη σπάνια ορεινή χλωρίδα και τη θαλασσινή αύρα, παράγονται 40 και πλέον είδη τυριού με εξαιρετική διεθνή φήμη. Μια τέχνη πολλών αιώνων χωρίς την οποία η Κρητική γαστρονομία δεν θα είχε ποτέ κατακτήσει τη σημερινή της καταξίωση. Δυστυχώς, η παρατεταμένη και ισοπεδωτική κρίση των τελευταίων ετών, μαζί με τις στρεβλώσεις και την ακρίβεια κατά τη λειτουργία της αγοράς, απειλούν πλέον σοβαρά την επιβίωση αρκετών τυροκομικών επιχειρήσεων, ενώ δυσφημούν τον κλάδο και τα προϊόντα μας στο καταναλωτικό κοινό. Παράλληλα, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία έμεναν αναξιοποίητα για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την ανάδειξη των προϊόντων μας, εξαιτίας και της απουσίας θεσμικής υπόστασης και εκπροσώπησης του τυροκομικού κλάδου. Το Επιμελητήριο Χανίων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τον τυροκόμων της Κρήτης και του κ. Σπύρου Μπαλαντίνου, προέδρου του «Συλλόγου Τυροκόμων Χανίων». Το κοινό όραμά μας για την ίδρυση «Ένωση Τυροκόμων Κρήτης» παίρνει σάρκα και οστά αφού ολοκληρώνεται η αναγκαία νομική διαδικασία. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Χανίων η πρώτη ανοιχτή Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή 40 τυροκομείων από όλο το νησί, οι οποίοι έχουν εκλέξει ήδη και προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Από πλευράς μας, το Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε στην πράξη, προσφέροντας στην Ένωση Κρήτης ειδικό γραφείο στην έδρα μας, όπως και οικονομική ενίσχυση για τα ιδρυτικά – λειτουργικά της έξοδα.
Σχετικά με το Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων:
Τα Επιμελητήρια της Κρήτης μαζί με τον κο Αυγενάκη, ξεκινήσαμε στα πιεστικά χρόνια του κορωνοϊού, δεν διστάσαμε να ανεβάσουμε τα Κρητικά Διατροφικά προϊόντα στην πρωτεύουσα, καθιερώνοντας τον ισχυρό θεσμό πλέον του «Παγκρήτιου Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων». Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας εκατοντάδες σημαντικοί αγοραστές από ξενοδοχεία, εστίαση και αλυσίδες λιανικού εμπορίου, είχαν την ευκαιρία να έλθουν χωρίς μεσάζοντες σε επαφή με τους ίδιους του παραγωγούς και τους μεταποιητές των Χανίων. Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε με την πολύτιμη ενίσχυση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη διοργάνωση και την αναβάθμιση και του φετινού Παγκρήτιου Forum για να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της Χανιώτικης γης στα σημαντικότερα πανελλήνια δίκτυα εμπορίου.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συμπατριώτη μας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και τους συνεργάτες του γιατί τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου και της συνεργασίας προς όφελος της Επιχειρηματικής μας κοινότητας».