ΚΡΗΤΗ
Συντυχάκης: Στη Βουλή ξανά τα προβλήματα των σεισμόπληκτων
Ο βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ ζητά να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ, Μαν.Συντυχάκης με θέμα τα συνεχιζόμενα προβλήματα των σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι.
Η ερώτηση
Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 συνεχίζεται το μαρτύριο των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και σε πολλά χωριά του δήμου Μινώα, όπως και σε χωριά του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.
150 οικογένειες, ακόμη και σήμερα, τρία χρόνια μετά τον σεισμό, ζουν στους οικίσκους κι ενώ η ζωή και η καθημερινότητά τους όλο και δυσκολεύει, έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος, από τον Νοέμβρη του 2024, να επιβαρυνθούν οι ίδιοι το ηλεκτρικό ρεύμα στους οικίσκους, όταν ήδη πληρώνουν τους λογαριασμούς (ρεύματος, νερού) στα γκρεμισμένα σπίτια τους. Ταυτόχρονα, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα αναλάβει το κράτος συνολικά το ήδη συσσωρευμένο χρέος προς τη ΔΕΗ και να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες στους οικίσκους. Άλλες οικογένειες ζουν μέσα σε επικίνδυνα (χαρακτηρισμένα κίτρινα) σπίτια, γιατί πλέον δεν αντέχουν τις συνθήκες στους οικίσκους. Όσο για το επίδομα ενοικίου από τις 356 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί οι 160, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει χρήματα.
Επιπλέον, οι σεισμόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ δεκάδες είναι οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτα σπίτια και καταστήματα ως κατάληξη των νόμων όλων των κυβερνήσεων που δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια σε πλειστηριασμούς.
Από τα 800 κτίρια στον Δ. Μινώα και τα 400 στον Δ. Αρχανών- Αστερουσίων, που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι, ενώ η διαδικασία για τα 800.000 ευρώ για τον Δ. Μινώα και 200.000 ευρώ για τον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων τα οποία δόθηκαν για κατεδαφίσεις, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο ανάθεσης σε εργολάβο και είναι ζήτημα αν επαρκούν.
Με ευθύνη της κυβέρνησης οι πιο πολλοί σεισμόπληκτοι δεν θα φτάσουν ποτέ στις εργασίες αποκατάστασης, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα έξοδα σύνταξης φακέλου. Στην καλύτερη περίπτωση ένα σεισμόπληχτο κτίριο χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια προκειμένου να επιχορηγηθεί το ποσό της αρωγής. Αρωγή που αφορά μόνο το 80% από το κράτος (τα υπόλοιπα είναι υπόθηκο δάνειο, που, μάλιστα, οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν) και φτάνει μόλις στο 45 %- 50% του κόστους, με τις τιμές στην αγορά να έχουν απογειωθεί. Ταυτόχρονα, με το νέο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 4687/09.08.2024), συνεχίζεται η κοροϊδία, αφού κτίρια που ο στατικός φορέας δεν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (σύμμεικτα, προκάτ κτλ.) θα χρηματοδοτούνται μόλις με 800 και 600 ευρώ το τμ.
Επίσης, η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Απρίλη του 2024, η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες εγκρίσεων των φακέλων, είναι κοροϊδία και εκβιασμός προς τους πληγέντες, με το πρόσχημα της απλοποίησης των διαδικασιών. Δίνει 3.000 ευρώ για σπίτια και κτίρια επιχειρήσεων που δεν είχαν σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό και όποιος ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία αποποιείται τη στεγαστική συνδρομή με το παλιό σύστημα και παραιτείται από κάθε απαίτηση από το ελληνικό Δημόσιο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια κατεπείγοντα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων στο Αρκαλοχώρι.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο