ΚΡΗΤΗ
Πρόγραμμα Δεξιοτήτων και Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική στην Κρήτη
Από το Διαλογικό Κέντρο Συνηχήσεις
Πρόγραμμα Δεξιοτήτων και Επαγγελματικής Κατάρτισης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική υλοποιείται στην Κρήτη από το Διαλογικό Κέντρο Συνηχήσεις.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, ειδικότερα σε Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Ειδικευόμενους/ες Ψυχίατρους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλευτές/τριες με ειδίκευση στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική, Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής ή και επιστήμονες άλλων γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τα κριτήρια των υπευθύνων του προγράμματος.
Τα άτομα που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, μπορούν να γίνουν μέλη στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA), καθώς και στις Ελληνικές Εταιρείες Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας, εφόσον έχουν πτυχίο Ψυχολογίας, ειδικότητα Ψυχιατρικής, πτυχίο Κοινωνικής Εργασίας, πτυχίο Νοσηλευτικής με ειδίκευση στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική.
Σε περίπτωση κατοχής πτυχίου ανθρωπιστικών σπουδών ή ευρύτερων κοινωνικών επιστημών (π.χ. Κοινωνιολογία ή Ανθρωπολογία), μπορούν να γίνουν μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ή/και να αποκτήσουν μελλοντικά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP) από την European Association for Psychotherapy (ΕAP).
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από το κέντρο ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ, το οποίο είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, και πρόσεδρο μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδας. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από την European Family Therapy Association (EFTA) και έχει διάρκεια 4 χρόνια. Τα άτομα που συμμετέχουν αποκτούν τις απαιτούμενες δεξιότητες γιανα ασκήσουν ψυχοθεραπευτικό και συμβουλευτικό έργο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι επιστημονικές εταιρείες από τις οποίες έχει εγκριθεί το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα βασίζεται στο Συστημικό Σκέπτεσθαι. Αξιοποιεί την προσέγγιση των Συνθετικών Διαλόγων Αναγνώρισης, όπως την διδάχτηκε και εφάρμοσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Κανδύλης, πτυχιούχος ψυχολόγος MSc., για δώδεκα έτη στο Ινστιτούτο Οικογένειας Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας, στα Χανιά της Κρήτης. Τόσο ως εκπαιδευόμενος όσο και ως συνεργάτης συνθεραπευτής/θεραπευτής, συνεκπαιδευτής/εκπαιδευτής και συνεπόπτης/επόπτης στο Ινστιτούτο Οικογένειας Συστημικής Συμβουλευτικής και Θεραπείας, εργάστηκε πάνω στη συστημική προσέγγιση των Συνθετικών Διαλόγων Αναγνώρισης. Η προσέγγιση αυτή αναπτύχθηκε από τους εκπαιδευτές του ινστιτούτου, Αχιλλέα Προκοπίου, Παιδοψυχίατρο και Ντιγριντάκη Μαρία, Ψυχίατρο, με την άδεια των οποίων, o Γιώργος Κανδύλης συνεχίζει την εφαρμογή της. Το πρόγραμμα αξιοποιεί επιπλέον την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση και το Συστημικό Συνθετικό Μοντέλο Καταξιωτικής Διερεύνησης, τις Συνεργατικές και Διαλογικές Πρακτικές και την Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί:
- Στην εξοικείωση με τις αρχές του συστημικού σκέπτεσθαι
- Στην αναγνώριση του κύκλου ζωής και των αναπτυξιακών σταδίων της οικογένειας
- Στην ευαισθητοποίηση στις πολιτισμικές διαφορές στην οικογενειακή οργάνωση – ποικιλία μοντέλων
- Στην κατανόηση της σημασίας της συμπεριληπτικής γλώσσας στην ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική
- Στην κατανόηση των μοντέλων αλλαγής και των διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων
- Στην εξοικείωση με τις σχολές οικογενειακής θεραπείας με έμφαση στις βιωματικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις
- Στην κατανόηση των βασικών αρχών της θεραπείας ζεύγους
- Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης των συστημικών τεχνικών (κυκλικές ερωτήσεις, οικογενειακό γλυπτό, συμβολικές απεικονίσεις, μεταφορικός λόγος, γενεόγραμμα κλπ)
- Στην εξοικείωση με τη χρήση του Συστημικού Ψυχοδράματος
- Στην κατανόηση, με συστημικό τρόπο, των «προβλημάτων» (συμπτωμάτων και ψυχοπαθολογίας) και στην εφαρμογή της συστημικής ψυχοθεραπείας σε ποικιλία ψυχοπαθολογικών καταστάσεων
- Στην ανάπτυξη της δεξιότητας του αναστοχασμού
- Στην εξοικείωση με τη βιβλιογραφία που απορρέει από την έρευνα στη συστημική ψυχοθεραπεία και τη θεραπεία οικογένειας
- Στην ανάπτυξη της ικανότητας κριτικής αξιολόγησης της συστημικής πρακτικής
Εν γένει το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο, με αφετηρία το συστημικό σκέπτεσθαι που επιτρέπει τη σύνθεση πολύπλευρων οπτικών, να βοηθήσει τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτό να μάθουν να αναπτύσσουν την προσωπική και πρακτική τους κατεύθυνση. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει τις/τους συμμετέχοντες/ουσες να αποκτήσουν κατάλληλες γνώσεις και να καλλιεργήσουν συμπεριφορές και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά ψυχοθεραπευτικές, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα, οικογένειες, ομάδες και οργανισμούς. Τέλος, το πρόγραμμα αποσκοπεί κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους, να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα που το παρακολουθούν να έχουν συμμετοχή σε συνεδρίες ως μέλη ψυχοθεραπευτικής ομάδας, καθώς και να αναλάβουν περιστατικά με εποπτεία, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Στο τέταρτο έτος θα δοθεί έμφαση στην εποπτεία και στην ανάληψη από τις/τους καταρτιζόμενες/νους περιστατικών είτε ως συνθεραπεύτριες/ευτές είτε ως θεραπεύτριες/ευτές.
Ως διδάσκοντες/ουσες εκτός των συνεργατών/τριών εισηγητών/τριών από τις ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ (https://synixiseis.gr/), θα συμμετέχουν και καλεσμένες/οι θεραπεύτριες/ές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τόπος και τρόπος διεξαγωγής του προγράμματος: Ρέθυμνο, κυρίως δια ζώσης και κάποιες συγκεκριμένες διαλέξεις διαδικτυακά.
Χρονικό διάστημα και ώρες διεξαγωγής: Από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο κάθε Δευτέρα 2 ώρες και ένα Σάββατο το μήνα 6 ώρες.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους θα πραγματοποιηθούν 16 ώρες βιωματικού σεμιναρίου στο Συστημικό Ψυχόδραμα (οι μέρες και ώρες θα προγραμματιστούν σε συνεννόηση με τα καταρτιζόμενα μέλη).
Κόστος: 130 € ανά μήνα
Ημερομηνία Έναρξης για το 2024: Δευτέρα 11/11/2024
Τρόπος και μέθοδοι διδασκαλίας: Το πρόγραμμα κατά το μεγαλύτερο τμήμα του θα πραγματοποιηθεί με βιωματικό τρόπο μάθησης και διαδραστική διδασκαλία. Θα δοθεί έμφαση στην επικοινωνία, στη συνεργατική μάθηση και στις βιωματικές τεχνικές.
Ως εργαλεία εκπαίδευσης θα χρησιμοποιηθούν:
- Βιωματικές ασκήσεις
- Προσομοιώσεις θεραπείας, ατόμου-ζεύγους-οικογένειας-ομάδας
- Παρακολούθηση και ανάλυση βιντεοσκοπημένων συνέδριών συστημικής-οικογενειακής ψυχοθεραπείας
- Διαλέξεις
- Μελέτη και συζήτηση άρθρων και βιβλιογραφίας σχετικών με το συστημικό σκέπτεσθαι και την συστημική ψυχοθεραπεία
Στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος, τα καταρτιζόμενα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν, δίχως κάποιο κόστος, σε μια σειρά από σεμινάρια που έχουν ως στόχο την αυτο-φροντίδα, την επαφή με το σώμα και τις αισθήσεις, καθώς και να λάβουν μέρος σε προγράμματα (σεμινάρια/εργαστήρια) για ειδικές ομάδες ενδιαφερομένων (εκπαιδευτικούς, γονείς, εφήβους, συμβουλευτική σε εταιρείες και οργανισμούς).
Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος στην Κρήτη:
Γιώργος Κανδύλης
Ψυχολόγος MSc,
Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, Επόπτης & Εκπαιδευτής
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)
ΕΔΙΠ Τμήματος Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης
Επικοινωνία για δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλ.:+306976884943, e-mail: [email protected]
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο