ΚΡΗΤΗ

Συνεργασία ΜΑΙΧ με τη NASA

Μέσα από τη συμμετοχή του Ιδρύματος στο προτεινόμενο δίκτυο για παρακολούθηση των αλλαγών στη γη

No profile pic

Την επέκταση των δικτύων παρακολούθησης των αλλαγών στη χρήση γης, στα δάση και στο περιβάλλον, σχεδιάζει να προτείνει η NASA με τη δημιουργία Δικτύου Επιστημονικής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο οποίο θα συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Μάλιστα, στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ, ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου το 38ο ετήσιο Συμπόσιο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL) και παράλληλα, σε συνεργασία με τη NASA και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με συνδιοργανωτή το ΜΑΙΧ, αρχίζει αύριο Τετάρτη το 3ο Συνέδριο Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Κάλυψη/Χρήσεις Γης (11-12 Ιουλίου). Το Συμπόσιο επίσης υποστηρίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Τα θέματα του Συμποσίου αφορούν στις εφαρμογές δεδομένων τηλεπισκόπησης στη γεωργία, στο περιβάλλον και τα δάση και τη χρήση τους στη μελέτη του αστικού περιβάλλοντος, των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών κ.α.. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές προέρχονται από πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και από τη NASA και τη DLR, την Αμερικάνικη και Γερμανική υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οπως μας είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Κάλυψης – Χρήσης και Αλλαγών Γης της NASA, Dr Gariκ Gutman, το Σύμποσιο στοχεύει στη συνεργασία με τα εργαστηρία Τηλεπισκόπησης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μέσω της Κοινής Διημερίδας Εργασίας (Workshop) των ομάδων ειδικού ενδιαφέροντος του EARSeL και της NASA σε σχέση με εφαρμογές και υπηρεσίες δορυφορικών δεδομένων στην παρακολούθηση της χρήσης – κάλυψης γης και των αλλαγών τους, και στη δημουργία κοινών ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση κοινών ερευνητικών και επιστημονικών ερωτημάτων. Η συνεργασία του EARSeL και της NASA επιτυγχάνεται κυρίως με πρωτοβουλία και συνεργασία των Dr. Garik Gutman και του Δρ. Ιωάννη Μανάκου, επίκουρου ερευνητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ και Πρόεδρου της ειδικής ομάδας ενδιαφέροντος του EARSeL για τις εφαρμογές της Τηλεπισκόπησης στην παρακολούθηση της χρήσης – κάλυψης γης. Η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 2014 στο Βερολίνο, η δεύτερη το 2016 στην Πράγα και η τρίτη τώρα στα Χανιά.
Ο κ. Gutman πρόσθεσε ότι «η NASA δουλεύει μαζί με το Παγκόσμιο Δίκτυο Παρακολουθήσης Δασών και της Δυναμικής των αλλαγών στην κάλυψη Γης (GOFC-GOLD) και ενδιαφέρεται να υποστηρίξει στην Ανατολική Μεσόγειο ένα παρόμοιο υποδίκτυο».

Απαντώντας σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” με αφορμή την κατάρτιση των Δασικών Χαρτων στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «θα ενδιαφερόμασταν για αυτούς τους Δασικούς Χάρτες αν μπορούμε μ’ αυτούς να βοηθηθούμε στο να κάνουμε επιβεβαίωση των στοιχείων που βλέπουμε με τους δορυφόρους της NASA».

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο του συμποσίου στο ΜΑΙΧ «υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημόνων από Αμερική και Ευρώπη ενώ δημιουργούνται δυνατότητες για κοινά προγράμματα». Ως προς τα χρηματοδοτικά πλαίσια, εξήγησε ότι «συνήθως χρηματοδοτούνται επιστήμονες από την Αμερική με τους οποίους έρχονται σε επαφή οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη».

Επιπλέον, στους στόχους των Συμποσίων αυτών, όπως επισήμανε, είναι η συνεργασία των δορυφόρων της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος σε σχέση με την αποτύπωση της γης και τις μελέτες για την κρυόσφαιρα, τη βλάστηση, τα δάση, τις ξηρές περιοχές, την ενέργεια στον αστικό ιστο, την αλλαγή των επιφανειακών υδάτων κ.α.

 
Πολυδιάστατες εφαρμογές

Ο επίκουρος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Γιάννης Μανάκος, εξήγησε ότι «οι εφαρμογές αυτές είναι πολυδιάστατες. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε στα Λευκά Ορη τη χιονοκάλυψη κάθε έτους, πόσο χρόνο διαρκεί, μέχρι πού κατεβαίνει το χιόνι και πως διαμορφώνεται η γραμμή στην οποία μπορούν να φύονται δέντρα και φυτά».
Σε σχέση με το συμπόσιο, ο κ. Μανάκος εξήγησε ότι «ο σκοπός είναι πολλαπλός. Να έρθουν σε επαφή οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα της τηλεπισκόπησης, να ανταλλάξουν πληροφορορίες για τους ερευνητικούς τους στόχους, για το τι προβλήματα συνάντησαν, τι λύσεις βρήκαν και ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν».

 
Πυλώνας το ΜΑΙΧ
Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, μας είπε ότι στόχος του ΜΑΙΧ είναι να αποτελέσει βασικό πυλώνα του Δικτύου Νοτιανατολικής Μεσογείου που σκοπεύει να δημιουργήσει η NASA.
Να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο είναι περίπου 200 επιστήμονες από 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ευρωπαϊκών αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική, την Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η στενή συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της NASA, τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα τη δωρεάν διάθεση δορυφορικών δεδομένων με παγκόσμια κάλυψη, τόσο για ερευνητικές, όσο και για πρακτικές εφαρμογές σχετικά με την παρακολούθηση της επιφάνειας της Γης, σε θέματα σχεδιασμού, διαχείρισης, πρόγνωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση