ΚΡΗΤΗ
Συνεργασία Διεύθυνσης Πρωτοβάθμια Ηρακλείου και Ruhr University Bochum σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την πρόβλεψη σεισμών
Συνεργασία για ένα ασφαλέστερο μέλλον
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Μπελαδάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του τον καθηγητή Dr. Jonathan Bedford, επικεφαλής της ομάδας τεκτονικής γεωδαισίας του Ruhr University Bochum της Γερμανίας. Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του έργου TectoVision, μιας πρωτοποριακής έρευνας που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης των τεκτονικών κινήσεων των πλακών. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και ειδικούς σταθμούς GNSS, οι ερευνητές επιδιώκουν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εμφάνιση σεισμών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ανθρώπων και των υποδομών.
Η σύνδεση με την εκπαίδευση
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο καθηγητής Bedford και η εκπρόσωπος της ομάδας του, Κανακάκη Σταματίνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γεωλογίας και ερευνήτρια, παρουσίασαν τις δυνατότητες αξιοποίησης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσω της συνεργασίας με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, στόχος είναι να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ενημερώνουν τους μαθητές για τους σεισμούς, θα τους διδάσκουν πώς να προστατεύονται και θα καλλιεργούν μια κουλτούρα πρόληψης.
Ηράκλειο: Πιλοτική περιοχή για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα
Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Κρήτη, αποτελεί μια ιδανική περιοχή για την εφαρμογή του έργου TectoVision, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Η δημιουργία του πρώτου παγκοσμίως χαμηλού κόστους τεκτονικού δικτύου GNSS στην περιοχή θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των τεκτονικών διεργασιών και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς.
Συνεργασία για ένα ασφαλέστερο μέλλον
Ο κ. Μπελαδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει ως στόχο να κάνει την περιοχή μας πιο ασφαλή. Μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που θέτουν οι φυσικές καταστροφές».