ΚΡΗΤΗ
Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνης: "O Πρέβελης αξίζει της προσοχής όλων μας"
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνης
Ικανοποίηση για την - έστω και με καθυστέρηση - παρέμβαση στο Φοινικόδασος του Πρέβελη εκφράζει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνης, μετά και την ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης για τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για την έναρξη του καθαρισμού, της πυροπροστασίας αλλά και του ελέγχου των επισκεπτών της περιοχής.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου
Μετά από την από 21.06.2022 δημόσια παρέμβαση του Συνδέσμου μας για την απαράδεκτα επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Φοινικόδασος του Πρέβελη, με χαρά διαβάσαμε την ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης, ότι επιτέλους έγινε συνάντηση (πήρε βέβαια 5 μήνες και ένα καλοκαίρι σε καθεστώς κινδύνου) με τον αρμόδιο υπουργό στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ( ελπίζουμε σύντομα ) για τον καθαρισμό , την πυροπροστασία αλλά και τον έλεγχο των επισκεπτών της περιοχής.
Η οικολογική αξία και η μοναδική ομορφιά του οικοσυστήματος του Πρέβελη γιγάντωσαν την φήμη του η οποί πλέον ξεπερνά τα στενά τοπικά και τα ελληνικά όρια. Αποτελεί δε έναν τεράστιας σημασίας για τον τουρισμό της περιοχής αλλά και της Κρήτης, προορισμό.
Ως εξ αντικειμένου γνώστες του Τουρισμού και των επιθυμιών των επισκεπτών μας ξέρουμε ότι οι επισκέπτες μας δεν έρχονται μόνο για τα ξενοδοχεία , τις ωραίες τουριστικές κατοικίες και την πεντανόστιμη και υγιεινή κουζίνα μας, αλλά κυρίως για το μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον του νησιού μας και τους ανθρώπους του.
Θα θέλαμε λοιπόν για μία ακόμη φορά να παρέμβουμε δημόσια, πιστεύοντας ότι ο Πρέβελης αξίζει της προσοχής όλων μας.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μέγα Ποταμού με την ανοχή των αρχών είναι απλά απογοητευτική. Θεωρούμε οτι οι φορείς και η κοινωνία πρέπει να δράσει άμεσα για να μην γίνει ξεφύγει και γίνει μη αναστρέψιμη.
·Ξεκινώντας από τις πηγές του Κουρταλιώτη με τους καταρράκτες όπου κυρίως το καλοκαίρι συχνάζουν εκατοντάδες επισκέπτες νεαρής κυρίως ηλικίας ( κάποιες ημέρες τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι το χωριό Ασώματος, η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή.
Σε αυτό το σημείο με τους καταρράκτες και την σχηματιζόμενη λίμνη, εκατοντάδες επισκέπτες προσπαθούν να πλησιάσουν , να δουν, να φωτογραφηθούν να κολυμπήσουν διακινδυνεύοντας πολλές φορές την σωματική τους ακεραιότητα ανάμεσα σε εγκαταλειμμένους άχρηστους σωλήνες, μπετόβεργες και σπασμένα τσιμέντα , καθώς δεν υπάρχει ασφαλές μονοπάτι (η ασχήμια που δημιουργείται είναι εξίσου σημαντική).
·Περπατώντας κατά μήκος του ποταμού (river trekking) δεν υπάρχει οριοθετημένο μονοπάτι και φυσικά δεν συζητάμε για ξύλινες ράμπες, γέφυρες και σκάλες στα δύσκολα σημεία, όπως στα περισσότερα οργανωμένα φαράγγια της Ευρώπης.
·Συνεχίζοντας νότια, συρματοπλέγματα κλείνουν την πρόσβαση στον ποταμό και ιδιωτικές τσιμεντένιες κατασκευές και παράγκες υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού (μιλάμε για μόνιμες κατασκευές όχι για τους κατασκηνωτές).
·Μετά την τοξοτή Γέφυρα, η πρόσβαση για όσους δεν είναι μυημένοι σε τεχνικές canyoning είναι μάλλον αδύνατη καθώς δεν υπάρχουν οι ξύλινοι διάδρομοι και σκάλες... όπως και παραπάνω τονίσαμε.
·Φτάνοντας στο highlight της περιοχής και της νότιας Κρήτης , στο φοινικόδασος με την σχηματιζόμενη λίμνη, μας περιμένουν διαλυμένα μονοπάτια, ξύλα κλαδιά και κορμοί επιμελώς στοιβαγμένα ( από ανθρώπινα χέρια) κάτω από τα Φοινικόδενδρα.
·Μια καντίνα εξυπηρετεί τους επισκέπτες με ψησταριά με οτι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.
Προτάσεις:
- Πυροπροστασία, καθαρισμός της περιοχής από άχρηστα υλικά ( σωλήνες , λάστιχα, κομμάτια τσιμέντου, κλαδιά κλπ.)
- Μελέτη για την βελτίωση της προσβασιμότητας, της προστασίας και ανάδειξης της περιοχής.
- Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης από της πηγές μέχρι και την παραλία, στα πρότυπα της Σαμαριάς , ο οποίος δεν θα αναλάβει απλά τον έλεγχο εισόδου και την είσπραξη του αντίτιμου αλλά και τον ουσιαστικό καθαρισμό και την προστασία του οικοσυστήματος.
- Κατασκευή ξύλινων διάδρομων , ράμπες και σκάλες στα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία.
- Ανταποδοτικό αντίτιμο εισόδου για την βελτίωση και συντήρηση των παραπάνω. Ας παραδειγματιστούμε από τον Δήμο Σητείας με το φαράγγι του Ρίχτη, η μεταμόρφωση του οποίου αποτελεί καλό παράδειγμα, αποτελεσματικής και άοκνης προσπάθειας φορέων και αυτοδιοίκησης.
Κλείνοντας :
Η περιοχή του Πρέβελη αποτελεί το μοναδικό διεθνούς εμβέλειας, φυσικού κάλους οικοσύστημα του νομού μας αλλά και της νότιας Κρήτης γενικότερα.
Η αποτελεσματική προστασία και ανάδειξή του σε προορισμό αντάξιο της φήμης του, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας.
Δείτε επίσης:
Καλά νέα για τη διαχείριση του Φοινικόδασους στην Πρέβελη