ΚΡΗΤΗ

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με φορείς εργαζομένων του ΕΛΜΕΠΑ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι πολιτικά υπάρχει συμφωνία από τα άλλα κόμματα, και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕΑΡ, είτε επί της αρχής είτε επί των άρθρων, αφού υπάρχει στρατηγική σύμπλευση, γενικά, αλλά και ειδικά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά τα «ναι μεν αλλά»

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με φορείς εργαζομένων του ΕΛΜΕΠΑ

Συνάντηση κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με Συλλόγους εργαζομένων και μέλη της πρυτανείας του ΕΛΜΕΠΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/1, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ, η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Ηρακλείου και μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Μανώλης Συντυχάκης είπε πως το νομοσχέδιο πρόκειται για μέτρο το οποίο ετοιμάζονταν αρκετά χρόνια, όπως και άλλες αντιδραστικές τομές που έχει φέρει η κυβέρνηση ΝΔ και οι προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που ιδιωτικοποίησαν παραπέρα κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Ενέργεια και οι Μεταφορές, με αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό. Είπε πως το νομοσχέδιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα, όπως δόθηκε ένα ισχυρό μάθημα στην κυβέρνηση με τη μη εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας ή το κουρέλιασμα μιας σειράς νόμων, μέσα στους ίδιους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, όπως ο νόμος Χατζηδάκη.

Τόνισε πως το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη της οργανωμένης λαϊκής δράσης, ώστε η κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το νομοσχέδιο. Όσο η λαϊκή πάλη κλιμακώνεται, συνέχισε, θα αποτρέπεται και η καταστολή που επιχειρείται από την κυβέρνηση για το χτύπημα των αγώνων, είτε πρόκειται για την επέμβαση της αστυνομίας, είτε την τρομοκρατία από προέδρους πανεπιστημιακών τμημάτων, οι οποίοι απειλούν τους φοιτητές με την απώλεια του εξαμήνου για να ανασχέσουν την ανάπτυξη της πάλης τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι πολιτικά υπάρχει συμφωνία από τα άλλα κόμματα, και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕΑΡ, είτε επί της αρχής είτε επί των άρθρων, αφού υπάρχει στρατηγική σύμπλευση, γενικά, αλλά και ειδικά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά τα «ναι μεν αλλά». Σημείωσε την προϊστορία στο βάθεμα της επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας στο ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο από όλες τις κυβερνήσεις, τη θεσμοθέτηση διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, την ενίσχυση των κολεγίων, την ίδρυση του ΕΑΠ και ΔΙΠΑΕ, των ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα κλπ. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο έχουν υπερψηφίσει όλα αυτά τα κόμματα. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την επίκληση του άρθρου 28 του Συντάγματος, για την παράκαμψη του άρθρου 16, ως απαράδεκτη, δηλαδή την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού έναντι του εθνικού δικαίου, αναφέροντας πως έτσι για μια ακόμα φορά τα αστικά κόμματα κουρελιάζουν ακόμα και το Σύνταγμα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα οποία, τελικά όμως, υπηρετεί και το ίδιο το Σύνταγμα. Τέλος, ο Μανώλη Συντυχάκης αναφέρθηκε στο χτύπημα της αξίας του πτυχίου, το οποίο ήδη είναι αποσυνδεμένο από την επαγγελματική προοπτική, κάτι που θα επιτείνει το νομοσχέδιο. Είπε ότι η πανεπιστημιακή μόρφωση θα κρίνεται από το πορτοφόλι, και θα ενταθεί η κατηγοριοποίηση ως εργαλείο στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας.

Ακολούθησε συζήτηση των θέσεων των Συλλόγων, στην οποία τα στελέχη του ΚΚΕ απεύθυναν κάλεσμα στην κλιμάκωση της πάλης τους ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου, υπόθεση για την οποία το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μέσα στη βουλή και μέσα στους μαζικούς φορείς εργαζόμενων και φοιτητών.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση