Σημαντική συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, Σταύρου Τζεδάκη, και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείου Ν. Χανίων (Σ.ΙΔ.Ε.Χ.), του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ) και του Συνδέσμου Ελαιουργείων Ν. Ηρακλείου, έλαβε χώρα την 23η Μαΐου 2024 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, με αντικείμενο επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου στην Κρήτη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα στην ΠΕ Χανίων, Χρυσάνθη Χαριτάκη – Μακράκη, ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς τομέα, Κώστας Υψηλάντης, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Φωτάκης και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου, Ιωάννης Ζηδιανάκης, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος ΣΥΤΕΚ, , η Ελευθερία Μαμιδάκη, Πρόεδρος Σ.ΙΔ.Ε.Χ. και μέλος ΔΣ ΣΥΤΕΚ, , ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργείων Ν. Ηρακλείου και λοιποί εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων.
Κατά την συνάντηση εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν, ως κύριο θέμα και εφαλτήριο της συνάντησης, τις όλο και αυξανόμενες περιπτώσεις ανίχνευσης απαγορευμένων και μη εγκριμένων φυτοπροσταυτευτικών ουσιών στην καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια, η ποιότητα και η φήμη του Κρητικού ελαιολάδου. Κατά τους φορείς το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε αδυναμίες στην εφαρμογή του προγράμματος κρατικής δακοκτονίας, στον ελλιπή κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό τόσο σε επίπεδο παραγωγών όσο και στα σημεία διακίνησης, σε ελλείψεις εκπαίδευσης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην αδυναμία πάταξης του παραεμπορίου απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Προς τούτο, οι φορείς κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με δέσμη προτάσεων για την βελτίωση και ενίσχυση (α) του προγράμματος κρατικής δακοκτονίας, (β) των ελέγχων διάθεσης και χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, όπως ελέγχους χρήστη με δειγματοληψία από το χωράφι, και από το ψεκαστικό υγρό, ελέγχους στα ελαιουργεία κατά την έκθλιψη του ελαιόκαρπου και στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και (γ) των προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αλυσίδα παραγωγής (παραγωγοί,
ελαιουργεία, τυποποιητές ελαιολάδου και γεωπονικά καταστήματα). Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη λήψης κατάλληλων μέτρων για την πάταξη του παραεμπορίου, της νοθείας και της παράνομης διακίνησης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, που θέτουν κάθε χρόνο σε κίνδυνο την ποιότητα και την ασφάλεια του Κρητικού ελαιολάδου.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κατέθεσαν ότι ήδη λαμβάνονται μέτρα για την βελτίωση της κρατικής δακοκτονίας ενώ καλεί όλους τους παραγωγούς να παρακολουθούν τις ενημερώσεις της Περιφέρειας και να συνδράμουν στον έργο της για την βέλτιστη εφαρμογή του προγράμματος στην αντιμετώπιση των εχθρών της ελιάς. Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τζεδάκης, δεσμεύτηκε για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου χρήσης και διάθεσης
απαγορευμένων και μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στην καλλιέργεια της ελιάς, την ενίσχυση των στοχευόμενων δράσεων ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αλυσίδα παραγωγής και την συνέχιση των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΕΛΓΟ Δήμητρα που αφορούν στην ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “KRITI”.
Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν την σημασία της έμπρακτης και συνεχούς υποστήριξης της Περιφέρειας Κρήτης στα κρίσιμα αυτά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου στην Κρήτη, ενώ υπογράμμισαν ότι τίθενται στην διάθεση της Περιφέρειας ώστε να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στο έργο τους.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο