Συνάντηση Αρναουτάκη - Κεγκέρογλου για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «διαφορές στα κόστη, που αφορούν και τη μεταφορά αγαθών, και τη μετακίνηση ανθρώπων, αλλά και ιδιαίτερα τα καύσιμα και τα άλλα υλικά», και οι οποίες «είναι πάρα πολύ μεγάλες, για την ίδια απόσταση στην ξηρά σε σχέση με την μεταφορά από τον Πειραιά στο Ηράκλειο».

Του Αντώνη Παντινάκη

Για τη λήψη περαιτέρω ενωτικών... πρωτοβουλιών, που θα λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον ισχυρό μέτρο πίεσης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στην Κρήτη, συζήτησαν και συμφώνησαν σήμερα Σταύρος Αρναουτάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Περιφερειακού Συμβουλίου, και με ενημέρωση που είχαμε και στους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, είχαμε ξεκινήσει από πέρσι να διεκδικούμε αυτό που πρέπει να έχει η Κρήτη», σχολίασε αρχικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για να κερδίσει η Κρήτη. Και μέσα από την ενότητα που όλοι μαζί σφυρηλατούμε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μεταφορικό ισοδύναμο από την κυβέρνηση».


Σύντομα μάλιστα, «ίσως και την επόμενη εβδομάδα», ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης αναμένεται να προσκαλέσει σε συζήτηση όλους τους Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, «για να ξεναδιεκδικήσουμε για να γίνει επιτέλους και στην Κρήτη το μεταφορικό ισοδύναμο. Ένα μέτρο που είναι αναπτυξιακό, ένα μέτρο ανταγωνιστικό, που δικαιούται να έχει και το νησί μας».

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ξεκίνησε για όλα τα νησιά της χώρας, πλην της Κρήτης, την 1η Ιανουαρίου του 2019 (πριν εφαρμοζόταν πιλοτικά).

«Αδικαιολόγητη και αντισυνταγματική η εξαίρεση της Κρήτης»

«Το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κρήτη. Είναι αδικαιολόγητη η εξαίρεση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Είναι αντισυνταγματική, γιατί στο άρθρο 101 του Συντάγματός μας προβλέπεται ειδική μέριμνα για τα νησιά, χωρίς εξαιρέσεις», είπε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ο Περιφερειάρχης ήδη έχει προβεί σε ενέργειες τις οποίες εμείς αξιοποιήσαμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Όμως φαίνεται ότι δεν εισακουστήκαμε και πρέπει να συντονιστούμε για να πετύχουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο για το νησί».

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «διαφορές στα κόστη, που αφορούν και τη μεταφορά αγαθών, και τη μετακίνηση ανθρώπων, αλλά και ιδιαίτερα τα καύσιμα και τα άλλα υλικά»,  και οι οποίες «είναι πάρα πολύ μεγάλες, για την ίδια απόσταση στην ξηρά σε σχέση με την μεταφορά από τον Πειραιά στο Ηράκλειο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την απόσταση της Αττικής με την Άρτα, που είναι «η ίδια  από την Αττική προς το Ηράκλειο».

Το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου έχει συζητηθεί και στη Βουλή. «Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουν παίξει το ρόλο τους», υποστήριξε ο κ. Κεγκέρογλου, λέγοντας ότι «τώρα χρειάζεται ο συντονισμός όλων των φορέων του νησιού. Και είναι ευτύχημα που ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι ήδη στην φάση των πρωτοβουλιών για τον συντονισμό των φορέων, προκειμένου να έχουμε το αποτέλεσμα που χρειάζεται. Δεν είναι ένα θέμα συντεχνιακό, δεν είναι ένα θέμα κλαδικό. Είναι ένα θέμα που αφορά και ζημιώνει όλους τους Κρητικούς. Καθημερινά πληρώνουν περισσότερα για τις μετακινήσεις τους. Καθημερινά πληρώνουν περισσότερα στα προϊόντα τους τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με το υψηλό κόστος μεταφοράς. Κι αυτό αν το δούμε με την οικονομία της Κρήτης, θα δούμε ότι μειώνεται η ανταγωνιστικότητά της και θα έχει επιπτώσεις και το επόμενο διάστημα, αφού ενισχύονται άλλες περιοχές περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκερογλου, «αν ενταχθούμε σε αυτό το πολύ θετικό μέτρο, θα έχουμε μία νεά δυναμική στην οικονομία και μείωση του κόστους της κάθε οικογένειας στο νησί».

Δεν ξεχνάει τον Τάσο Αλιφέρη

Για τον επίλογο, ο κ. Αρναουτάκης θέλησε να υπενθυμίσει για άλλη μία φορά ότι «τουλάχιστον 12 χρόνια πριν, από την περίοδο που βρισκόμουν στις Βρυξέλλες, μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη, είχαμε ξεκινήσει να διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μεταφορικό ισοδύναμο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που πάλεψαν. Κι ένας τέτοιος ήταν και ο αείμνηστος δήμαρχος Τήλου». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ακόμη «μαζί με άλλους δημάρχους άλλων νησιών ξεκινήσαμε να γίνει η μελέτη το 2010 ούτως ώστε να πάει στα νησιά, αλλά λόγω της κρίσης δεν προχώρησε. Τώρα έχουν προχωρήσει τα πράγματα και δικαιούται και η Κρήτη να έχει αυτό το μέτρο».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ