Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με ΤΟΕΒ του νότιου Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα άρδευσης της περιοχής και η αναγκαιότητα αρδευτικών έργων, όπως το φράγμα του «Πλατύ Ποταμού» Αμαρίου.

Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ,  πραγματοποίησε, το Σάββατο 3/2, συνάντηση με τις Διοικήσεις ΤΟΕΒ των περιοχών Φαιστού - νότιου Ρέθυμνου, στα γραφεία του ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης στις Μοίρες, παρουσία ντόπιων παραγωγών κηπευτικών, καθώς και του Δημάρχου Φαιστού Γ. Αρμουτάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα άρδευσης της περιοχής και η αναγκαιότητα αρδευτικών έργων, όπως το φράγμα του «Πλατύ Ποταμού» Αμαρίου.
Στα πλαίσια της συζήτησης, εκφράστηκε από τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ και τους μεμονωμένους παραγωγούς, η αγωνία για την ανάγκη χρηματοδότησης του έργου του φράγματος του «Πλατύ Ποταμού», με το οποίο θα μπορούσαν να εξοικονομούνται και να αξιοποιούνται πάνω από 30 εκ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως, κάτι που θα έλυνε πολλά προβλήματα στους κατοίκους του κάμπου της Μεσαράς και του νότιου Ρεθύμνου, αντί τα νερά να οδηγούνται στη θάλασσα ή και να δημιουργούν πλημμυρικές καταστροφές, τη στιγμή που ο κάμπος της Μεσαράς κινδυνεύει από ερημοποίηση λόγω λειψυδρίας.
Όπως ξεκαθάρισε ο Μανώλης Συντυχάκης, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «διαχείριση και τιμολόγηση του νερού» είναι οι προϋποθέσεις που απαιτεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως ακριβώς ειπώθηκε, δια στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια της συζήτησης σχετικής ερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Με άλλα λόγια, για να δικαιολογήσουν οι κυβερνώντες το χαράτσι, που επιβάλλεται στο πλαίσιο εφαρμογής της ευρωενωσιακής Οδηγίας - Πλαίσιο 2000/60 ΕΕ για τα νερά, αναφέρουν ότι η διαμόρφωση κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού άρδευσης αποτελεί αιρεσιμότητα (προαπαιτούμενο) προκειμένου να ξεκλειδώσουν χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα αξιοποίησης υδάτων. Δηλαδή, στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτών θέλει να φορτώσει η κυβέρνηση, εκτός από τα υπόλοιπα χαράτσια, και το λογαριασμό των έργων, που είτε έχουν γίνει στο παρελθόν, είτε είναι σε φάση κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον, καθώς στα νέα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης θα συνυπολογίζεται και το κόστος απόσβεσης αυτών των έργων.
Για το ΚΚΕ, συνέχισε, είναι φανερό ότι πρόκειται για ομολογία από την κυβέρνηση της συνεπούς εφαρμογής της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, της ΚΑΠ της ΕΕ. Πρόκειται για ξεδιάντροπη κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία όπως οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί και εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ για το νερό, που προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Επιπλέον, ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε πως το πρόβλημα της έλλειψης νερού για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών οφείλεται κυρίως στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την εποπτεία της ΕΕ. Μια πολιτική που δε διαθέτει κονδύλια για το σχεδιασμό της ορθολογικής αξιοποίησης, ανάπτυξης και προστασίας των υδάτινων πόρων, με την κατασκευή έργων υποδομής που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, ποταμών κ.ά., και ταυτόχρονα αξιοποιεί και τη λειψυδρία για να περιορίσει τις αγροτικές καλλιέργειες, να ξεκληρίσει κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες, να επιβάλλει δυσβάσταχτες τιμές στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
Άλλα ζητήματα που έθεσαν οι παραγωγοί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, είναι αυτό η λήψη μέτρων για την απονιτροποίηση, το υψηλό ενεργειακό κόστος από τη λειτουργία των αρδευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων, που επιβαρύνουν τελικά τον παραγωγό, η ανάγκη εφαρμογής μελετών για την κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικών έργων, κλπ, άλλα προβλήματα στη λειτουργία των ΤΟΕΒ.
Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι η μεταφορά των ΤΟΕΒ στις Περιφέρειες σημαίνει συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση, αφού, εκτός από την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, μια σειρά Διευθύνσεις στις Περιφέρειες καταργήθηκαν με τον «Καλλικράτη», ενώ δεν υπάρχει προσωπικό. Το ΚΚΕ είχε ζητήσει την απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων μπορούν να ανασυσταθούν και να προσφέρουν μόνο αν στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα.
Καταλήγοντας, ο Μανώλης Συντυχάκης κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε αύξηση τιμής, κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, στη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών έργων  με κρατική χρηματοδότηση. Το νερό πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό για τους πολλούς και όχι εμπόρευμα για τους λίγους, τόνισε, και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ επιμένει πως διαχείριση του νερού, προς όφελος των λαϊκών αναγκών, σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικό αγαθό. Αυτό προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, εργατική εξουσία, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ