ΚΡΗΤΗ

Συναγερμός για νέα “ορφανά” ύποπτα κρούσματα Όμικρον στην Κρήτη

Μετά τον κρούσμα 0 στα Χανιά, δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σητεία

No profile pic

Ανησυχία και «συναγερμό» στις τοπικές υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει ο εντοπισμός στην Κρήτη και άλλων ύποπτων για τη μετάλλαξη Όμικρον κρουσμάτων και μάλιστα «ορφανών», μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση των δύο νέων κρουσμάτων όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, στην περιοχή της Σητείας, στο Λασίθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου, πρόκειται για δύο νέες γυναίκες, φίλες, κατοίκους της Σητείας, οι οποίες επέστρεψαν από ταξίδι στη Γαλλία. Παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, βγήκαν θετικές και, καθώς τα δείγματά τους ήταν ύποπτα για μετάλλαξη, υποβλήθηκαν σε γονιδιωματικό έλεγχο, ο οποίος χθες το πρωί επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κρούσματα Όμικρον, τα οποία καταγράφηκαν στο άλλο άκρο της Κρήτης, μετά το κρούσμα – μηδέν που εντοπίστηκε στα Χανιά.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου κάνουν λόγο για ύπαρξη και άλλων ύποπτων κρουσμάτων στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν εμφανή σύνδεση μεταξύ τους ή να προέρχονται από ταξίδι. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς ενδέχεται η παραλλαγή Όμικρον να κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα. Τα ύποπτα αυτά δείγματα υποβάλλονται ήδη σε γονιδιωματικό έλεγχο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εφόσον επιβεβαιωθούν τότε είναι πιθανόν η μετάλλαξη Όμικρον να υπάρχει ανάμεσά μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, «Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε περιστατικά στην κοινότητα, δυσεξήγητα, που σημαίνει ότι η Όμικρον είναι εδώ, έχει πάρει το δρόμο της και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα επικρατήσει.
Αν για παράδειγμα βρούμε ένα κρούσμα σε ένα μαθητή ή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ταξιδέψει, τότε προφανώς αυτός κόλλησε στην κοινότητα, άρα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» ανέφερε.

Όπως είναι γνωστό, ένα σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων ελέγχονται στη συνέχεια γονιδιωματικά για ενδεχόμενε μεταλλάξεις στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, εκεί ελέγχονται το 30% των θετικών δειγμάτων στο νησί (το 50% των θετικών δειγμάτων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου). «Φοβάμαι ότι επειδή δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε όλα τα θετικά δείγματα, αλλά περιορισμένα, πιθανώς δεν ξέρουμε και την έκταση της διασποράς της Όμικρον».

Θα επικρατήσει η Όμικρον;

Αν επιβεβαιωθούν οι ρυθμοί με τους οποίους η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται στη νότια Αφρική ή στην Αγγλία, τότε είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει, εκτίμησε ο κ. Τζανάκης. «Με το ρυθμό που ξέρουμε και παρακολουθούμε, στη νότια Αφρική ή στην Αγγλία κάθε 2 – 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Επομένως σε ένα ενάμισι μήνα θα έχει επικρατήσει στην Αγγλία» υπογράμμισε.

Μέχρι τις γιορτές η Όμικρον, σημείωσε ο ίδιος, αναμένεται να μας προβληματίζει και εδώ. Όπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που θα επικρατήσει μας ενδιαφέρουν δύο παράγοντες: τι λοιμογόνο δύναμη έχει, δηλαδή πόσο συχνά προκαλεί σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους και πόσο σοβαρή νόσο κάνει στους εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι προστατεύονται λιγότερο και οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες από επαναμόλυνση συγκριτικά με τη Δέλτα. Το ζήτημα είναι πόσο βαριά νόσο προκαλεί. Φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ότι κάνει ήπια νόσο, αλλά επειδή ακριβώς θα μεταδοθεί πολύ γρήγορα και θα προσβάλει τους πάντες οι αριθμοί των σοβαρά νοσούντων μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στη Δέλτα. Αν για παράδειγμα από τους 1000 ανθρώπους που προσβάλλονταν από τη Δέλτα είχαμε 10 βαριές λοιμώξεις, ακόμη και 50% λιγότερη νοσογόνο δύναμη να έχει η Όμικρον, εφόσον αντί για 1000 προσβληθούν 2.000 ή 3.000 τότε θα έχουμε αντί για 10, 20 ή 30 βαριά νοσούντες».

Το καλό και το κακό σενάριο για τη νέα μετάλλαξη

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Όμικρον δεν προκαλεί βαριά νόσηση και θάνατο σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες. «Αυτοί κατά βάσει θα συμπεριφερθούν όπως και με τη Δέλτα, θα εκδηλώνουν ήπια νόσο. Αλλά είμαι περίπου βέβαιος ότι ένα ποσοστό – μικρότερο ίσως – των ανεμβολίαστων θα εκδηλώσει βαριά νόσο όπως και με τη Δέλτα.
Εύχομαι να είναι μια μετάλλαξη που θα μας μολύνει όλους θα μας προσδώσει ανοσία αλλά δε θα μας στείλει στο νοσοκομείο» πρόσθεσε. Το καλό σενάριο, εξήγησε, είναι η Όμικρον «να προκαλεί ήπια νόσο οπότε θα επικρατήσει και θα αυτοπεριοριστεί, το κακό είναι να «δραπετεύει» τελείως από τα εμβόλια, την φυσική νόσηση και τα τεχνητά αντισώματα που δίνουμε και όλο αυτό να μας οδηγήσει στην αρχή της πανδημίας και να ψάχνουμε νέα εμβόλια».

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και ιδίως τους άνω των 60 να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, που προστατεύει και από την Όμικρον.
Να προσέχουν τις επαφές τους, ιδίως με ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, να τηρούν τα μέτρα και, εφόσον παρουσιάσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, να σπεύσουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ καλεί τους πολίτες και ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και εξωκυττάριου χώρου Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Όπως σημειώνει, με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να εντοπίζονται και να απομονώνονται γρήγορα τα κρούσματα και να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Κορύφωση του κύματος πανδημίας στην Κρήτη

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Κρήτη βρίσκεται σε επίπεδα κορύφωσης της πανδημίας αυτή τη στιγμή, δέκα ημέρες αργότερα από την υπόλοιπη χώρα, έκανε ο κ. Τζανάκης. «Πιθανώς θα αρχίσει αποκλιμάκωση από αυτή την εβδομάδα. Τουλάχιστον ελπίζω, παρότι η συμπεριφορά του κόσμου δεν δείχνει κάτι τέτοιο, έχουμε χαλαρώσει αρκετά.

Σημειώνεται ότι 484 νέα κρούσματα κορονοϊού, εντοπίστηκαν στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 253 καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο και 231 χθες. Από αυτά τα 268 βρέθηκαν στο Ηράκλειο, τα 109 ήταν στα Χανιά, τα 64 στο Ρέθυμνο και 33 στο Λασίθι.

 

 

Δείτε επίσης:

Δύο ακόμη κρούσματα της μετάλλαξης "Όμικρον" στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση