ΚΡΗΤΗ
Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη - Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο
87 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 6 στο Λασίθι, 27 στο Ρέθυμνο και 7 στα Χανιά
SHARE:
Υπό "πολιορκία" βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δέχεται ασφυκτική πίεση τις τελευταίες 20 ημέρες δεδομένης της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και το επόμενο 10ημερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας και "βαρόμετρο" για τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης. Τη στιγμή που η πανδημία "σαρώνει" τη χώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Την Πέμπτη συμπληρώθηκε το 1.000.000 εμβολιαστικών δόσεων, ενώ τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κινητικότητα, που ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού, ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ προκαλούν ανησυχία, καθώς αποτυπώνουν την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, που θεωρείται πιο μεταδοτική από το γνωστό στέλεχος.
Η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ραγδαία, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες νέα κρούσματα, θέτοντας σε κατάσταση “συναγερμού” τις αρχές. Η εκδοχή ενός καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα μπορεί να μην επελέγη στην παρούσα φάση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν ειδικοί που εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δούμε τουλάχιστον 500 συνανθρώπους μας διασωληνωμένους και 3.000 κρούσματα ημερησίως. Σημειώνεται ότι το ζήτημα ενός καθολικού lockdown συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΡΕΝ ήταν πολλές οι φωνές που τάχθηκαν υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, ωστόσο, δεν μπήκε τελικά σε ψηφοφορία, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί εάν επιδεινωθούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα ότι αφενός υπάρχει το καλό νέο, ότι τα εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο, υπογράμμισε πως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι "οι μεταλλάξεις και πρωτίστως η βρετανική, που κυριαρχεί, πια, στη χώρα μας, έχουν πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Γι’ αυτό και, τελευταία, βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα και να πολιορκείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην επίθεση αυτή απαντούμε συνεχίζοντας να ενισχύουμε ακόμα πιο πολύ τα νοσοκομεία μας. Πρωτίστως στην Αττική, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και το γεγονός ότι πήραμε νωρίς περιοριστικά μέτρα, κάνει την κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, διαχειρίσιμη. Αλλιώς, θα είχαμε γίνει Πορτογαλία ή Τσεχία".
Ανησυχητική χαρακτήρισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, την έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, υπογραμμίζοντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις, που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη. Ερωτηθείσα γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ένα καθολικό lockdown, η κα Πελώνη απάντησε ότι "είμαστε σε σκληρό lockdown. Τα επιπλέον στοχευμένα μέτρα για περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο και στο βαθύ κόκκινο, είναι πολύ αυστηρότερα ακόμη και από του Μαρτίου. Τότε δεν είχαμε περιορισμό στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σήμερα η τηλεργασία είναι στο 60% στον ιδιωτικό τομέα και στο maximum για το Δημόσιο". Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν και πότε θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και από τι θα εξαρτηθεί, απάντησε ότι "η επιδημιολογική δεν κρίνεται μόνο από τα κρούσματα, αλλά και από συνδυαστικούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των διασωληνωμένων, η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ υπάρχει και η ανησυχία για τις μεταλλάξεις. Όταν τα μέτρα λαμβάνονται εγκαίρως, τότε βλέπουμε και τα αποτελέσματα εγκαίρως και μπορούμε να συζητάμε για επαναλειτουργίες και ανοίγματα", ενώ ερωτηθείσα εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε από τώρα για παράταση του lockdown, μόλις άρχισε η ισχύς των νέων μέτρων".
Τρομάζουν τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη - 702 νέα κρούσματα
"Έκρηξη" στα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, σημειώθηκε στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 702 νέα στελέχη, εκ των οποίων τα 677 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και 21 στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί, με συνολικά 1.667 θετικά κρούσματα έως σήμερα στη χώρα μας, ενώ στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής, που θεωρείται ότι είναι πιο μεταδοτική. Η τελευταία έχει εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη (41 κρούσματα), στα Ιωάννινα (2) και στην Αττική (5).
Σε ό,τι αφορά στις περιοχές όπου εντοπίζονται τα νέα κρούσματα των μεταλλάξεων, στην κορυφή βρίσκεται ο κεντρικός τομέας Αθηνών με 174 νέες μολύνσεις, το Ηράκλειο με 87, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 69, η Ανατολική Αττική με 67 και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 63. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών εντοπίζονται 55 νέα στελέχη, στη Θεσσαλονίκη 29, στο Ρέθυμνο 27 και στη Λάρισα 22.
Δείτε επίσης:
Μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Κρήτη: 128 νέα κρούσματα
Ν. Τζανάκης: Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού επικρατεί σχεδόν καθολικά στην Κρήτη
Κορωνοϊός: Η πιο κρίσιμη περίοδος στην Κρήτη και η επικράτηση της Βρετανικής μετάλλαξης
69 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη
Κορωνοϊός: 2.219 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι και 449 οι διασωληνωμένοι