"Συναγερμός" για το βακτήριο που απειλεί τον "υγρό χρυσό" της Κρήτης

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Προσπάθειες να γλιτώσει η Ελλάδα από την Xylella Fastidiosa που "σαρώνει" σε όλη τη Μεσόγειο

Πρωτοφανής … για τα ελληνικά δεδομένα είναι η προετοιμασία και η ενημέρωση φορέων και κόσμου για το παθογόνο βακτήριο Xylella, καθώς αν και έχει ήδη μολύνει όλη τη Μεσόγειο, ευτυχώς δεν έχει «μπει» ακόμη στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες και οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε συναγερμό … προληπτικά, μπροστά στο απευκταίο ενδεχόμενο εμφάνισης του βακτηρίου και στην Ελλάδα και την Κρήτη.

«Ελπίζουμε στους ελέγχους και τη συνέπεια του κόσμου» - είπε ο εντομολόγος και ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Μανώλης Ροδιτάκης, εξηγώντας ότι η προσβολή της ελιάς από το βακτήριο αυτό οδηγεί στην ξήρανση του δέντρου, με την κατάσταση μάλιστα να είναι μη αναστρέψιμη. «Στο πλαίσιο των μέτρων, το μολυσμένο δέντρο πρέπει να κοπεί. Τόσο αυτό όσο και όσα βρίσκονται περιφερειακά σε ακτίνα 100 μέτρων» - τονίζει ο ίδιος. 

Το βακτήριο Xylella Fastidiosa έχει φτάσει ως τη Βουλή, στο πλαίσιο των αιτημάτων για τη διαμόρφωση Οδικού Χάρτη Ενεργειών για την περίπτωση που εμφανιστεί και στη χώρα μας. Και η κινητικότητα αυτή οφείλεται στις δραματικές συνέπειες για τα προσβεβλημένα δέντρα, στα οποία σύμφωνα με τον κ.Ροδιτάκη, «αποκόπτεται η ροή νερού και θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ξηράνσεις φύλλων και κλάδων». Οι παραγωγοί από την πλευρά τους οφείλουν να είναι προσεκτικοί και ενημερωμένοι, και να ζητούν την εξέταση του δέντρου, καθώς δε σημαίνει ότι η εμφάνιση ξήρανσης σημαίνει οπωσδήποτε και xylella. 

«Είμαστε εν δυνάμεις φορείς» - τονίζει ο Μαν.Ροδιτάκης, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων μας. «Κάποιος μπορεί να φέρει στην Ελλάδα ένα μολυσμένο φυτό, που δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα ή κάποιος φυτωριούχος να κάνει εισαγωγή φυτών» - αναφέρει ο ερευνητής, εξηγώντας ότι έλεγχοι διενεργούνται ως ένα βαθμό.

«Είναι σημαντικό το κράτος να έχει τον κόσμο δίπλα του. Το λάδι είναι σήμα – κατατεθέν της Κρήτης και πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι» - είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 είπε ο εντομολόγος και ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Μανώλης Ροδιτάκης, εξηγώντας ότι η προσβολή της ελιάς από το παθογόνο αυτό βακτήριο, συνιστά μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται ανά την Κρήτη ενημερωτικές εκδηλώσεις, με την επόμενη να προγραμματίζεται για σήμερα (Παρασκευή) το απόγευμα στις 19.00 στα γραφεία του δήμου Σητείας. Την εσπερίδα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σητείας και η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με το ΤΕΙ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ