ΚΡΗΤΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στην έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Τι ζητούν και γιατί διαμαρτύρονται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στην έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στις 20 Ιουνίου και καλούν σε μαζική συμμετοχή.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

"Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η εργασιακή ανασφάλεια λόγω των τρίμηνων ή εξάμηνων συμβάσεων είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία όσων απασχολούμαστε στην έρευνα.

Σε ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, η καθιέρωση της εργασίας με μπλοκάκι έρχεται να υποκρύψει την εξαρτημένη σχέση εργασίας και ταυτόχρονα επιβαρύνει την ήδη υποαμειβόμενη εργασία λόγω των υψηλών κρατήσεων.

Όσο για τους υποψήφιους διδάκτορες, συχνά αναγκάζονται από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και τους κανονισμούς σπουδών σε άμισθη παροχή επικουρικού έργου με πρόσχημα την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας ενώ βάση στατιστικής μελέτης που έγινε το 2020, η αμισθί και ανασφάλιστη εργασία χαρακτηρίζει περίπου το 72% των νέων διδακτόρων.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ακρίβεια επελαύνει σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί.  

Απειλές και εκβιασμοί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Γενικότερα, το καθεστώς των υποτροφιών αποτελεί την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας. Ειδικότερα, το ΙΚΥ, ως «εθνικός φορέας υποτροφιών», φημίζεται ότι στηρίζει τους/τις υποψήφιους/ες διδάκτορες χρηματοδοτώντας ερευνητικά έργα με την μορφή υποτροφίας, με παραδοτέο την επιτυχημένη παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής.

Σήμερα, απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (27.060€ για 36μηνη υποτροφία και 17.220€ για 24μηνη υποτροφία), εφόσον δεν κατατεθούν τα παραδοτέα μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές εκβιαστών τοκογλύφων. Θεωρούμε απαράδεκτο να διεκδικούνται πίσω χρήματα υποτροφίας από οποιονδήποτε συνάδελφο/ισσά μας, χρήματα που αδίκως ονομάζονται “τροφεία” καθώς πρόκειται για δεδουλευμένα. 

Παλεύουμε συλλογικά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στην έρευνα

Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, που μας στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για την βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών. Ενάντια στη λογική του καριερισμού και του ατομικού δρόμου που μας οδηγούν σε αδιέξοδα και συντηρούν την ίδια δυσμενή κατάσταση, η οργάνωση και η συμμετοχή στη δράση μπορούν να δώσουν δύναμη στη προσπάθεια μας για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. 

Κανένας απλήρωτος/η εργαζόμενος/η στην έρευνα.

Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής.

Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας – Διεκδικούμε Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην έρευνα η οποία να καλύπτει πλήρως τα εργασιακά μας δικαιώματα. 

Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των υποτροφιών. Καμία εργασία χωρίς σύμβαση. 

Κατάργηση της ΚΥΑ 152694/Ζ1/25.11.2021 (ΦΕΚ 5584 Β’) που υποχρεώνει την επιστροφή δεδουλευμένων από τους/τις συναδέλφους/φισσες μας. Καμία διεκδίκηση δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, να σταματήσουν άμεσα οι εκβιασμοί.

Καλούμε όλους/ες στην επόμενη συνάντηση την Τρίτη 20/06, 17:00,  στο κυλικείο της σχολής ΧΗΜΗΠΕΡ".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση