ΚΡΗΤΗ
Στρατός «τέλος» από το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου
Πέφτουν οι τελικές υπογραφές για την παραχώρηση στον Δήμο Χανίων
Μετά από 15 χρόνια διεκδικήσεων, εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και αμέτρητα πισωγυρίσματα, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου περνά πλέον σε τροχιά παραχώρησης στον Δήμο Χανίων, μετά και τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως «επιχειρησιακά μη αναγκαίο» για τον ελληνικό στρατό.
Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, ενημέρωσε το Σώμα για το περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αυτό που προβλέπεται είναι παραχώρηση περίπου 52 στρεμμάτων (από τα 54 της συνολικής έκτασης) στον Δήμο Χανίων για 99 χρόνια, με το ετήσιο μίσθωμα να προσδιορίζεται στο 5% της σημερινής αξίας του ακινήτου που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως. Το ποσό αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 75.000 ευρώ ετησίως.
Για το θέμα των χρήσεων, μετά την παραχώρηση θα ανοίξει η συζήτηση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, με βασική προτεραιότητα την δημιουργία πνεύμονα πρασίνου για την πόλη.
Ο κ. Σημανδηράκης, σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι μία απο τις τελευταίες ευκαιρίες για την πόλη των Χανίων να ανακτήσει τον ελεύθερο χώρο, το πράσινο, όλα αυτά που της λείπουν» και περιέγραψε τα βήματα που έγινα ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία παραχώρησης που αναμένει τις υπογραφές:
«Το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ανήκει στο ταμείο εθνικής άμυνας που έχει κι αυτό τις δικές του σκοπιμότητες και λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες για την μεγίστη ωφέλεια αυτών που εκπροσωπεί. Η τελική απόφαση όμως είναι πολιτική, ανήκει στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»
‘Όπως ανέφερε, στην πρώτη επίσκεψή του και του αντιδημάρχου οικονομικών στο ταμείο στρατού στην Αθήνα, «αρχικά αμφισβητήθηκε η οποιαδήποτε συμφωνία και υπήρξε μια πλήρης υπαναχώρηση από τα όσα δημοσίως είχαν λεχθεί και ανακοινωθεί. Ζητήθηκε από τον στρατό το μισό στρατόπεδο, να πολεοδομηθεί και μετά να υπολογιστεί το μίσθωμα για το άλλο μισό» τόνισε.
Μετά από διαπραγματεύσεις, η αντιπρόταση Στεφανή που θα είναι και το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας προβλέπει την διατήρηση των δύο ακινήτων (στρατολογία και μουσική μπάντα) που καλύπτουν περίπου 2,5 στρέμματα και την παραχώρηση της υπόλοιπης έκτασης στον Δήμο. Το μίσθωμα, προτείνεται να οριστεί στο 5% της αξίας του, ως αδόμητο, για τα επόμενα 99 χρόνια, δηλαδή περίπου 75.000 ευρώ τον χρόνο.
«Η δωρεάν παραχώρηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν μπορεί να υπάρξει. Για παραχώρηση οικημάτων του στρατού, το ελάχιστο μίσθωμα είναι 5%. Όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να το πάρουμε δωρεάν, είναι σαν να μην θέλει να κλείσει η συμφωνία. Δεν θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ετήσιο μίσθωμα είναι κάτι υψηλό ή κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί ο Δήμος. » τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, σημειώνοντας πως «για την ολοκλήρωση της συμφωνίας υπάρχει πλέον έγγραφο παραχώρησης.
Το στρατόπεδο είναι και επίσημα «επιχειρησιακά μη αναγκαίο» και μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα έχουμε και επίσημα πλέον την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης στον Δήμο Χανίων.
Όσο για τις χρήσεις, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, δεν υπάρχουν δογματισμοί, δεν υπάρχει κατεύθυνση εκτός από την βούληση να διατηρηθεί ως πνεύομνας πρασίνου».
«Εδώ θα είμαστε να υποβάλλουμε το master plan, εδώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε αλλά τελικά να προχωρήσουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» τόνισε.
Η αντιπολίτευση
Ικανοποίηση για το θέμα, εξέφρασε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης: «Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα» σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία win-win. «Το ποσό που αναφέρατε μου φαίνεται ένα εύλογο ανταποδοτικό όφελος. Μετά την παραχώρηση να ξεκινήσει η κουβέντα για τις χρήσεις».
Για μια πολιτική συμφωνία που είχε πετύχει επί δημαρχίας του, έκανε λόγο ο πρώην Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας: Όλα αυτά ήταν συμφωνημένα. «Ουσιαστικά αυτά που φέρνετε εδώ ως πρόταση είναι λιγότερα από αυτά που εμείς είχαμε πετύχει» τόνισε, σημειώνοντας πως ο συντελεστής δόμησης πρέπει να μείνει στο 0,2 όπως ισχύει για την γειτονιά.
Από τη μεριά του ο Γιάννης Σαρρής, σημείωσε: «70 χρόνια το παλεύουμε. Ενώ συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε πράσινο, χώρο αναψυχής, ένα σχολείο, ήπιες δραστηριότητες, μετά μας προκύπτει την τελευταία στιγμή κάτι άσχετο, κάτι ξένο ως προς τις αποφάσεις που έχουμε πάρει» και έκανε λόγο για μια κοροϊδία προς την κοινωνία. «Αυτή τη στιγμή δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε το στρατόπεδο αλλά με χρήση όπως εμείς την θέλουμε κι όπως είχαμε αποφασίσει.
«Υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και μία περιφερειακού συμβουλίου που είναι ξεκάθαρες. Μιλάνε για παραχώρηση όλου του στρατοπέδου και δωρέαν, χωρίς αντάλλαγμα» σημείωσε ο Νίκος Βουρλάκης.
«Η συζήτηση για τις χρήσεις δεν μπορεί να είναι άσχετη με την συζήτηση για την παραχώρηση» τόνισε ο Σεραφείμ Ρίζος, ζητώντας να μην αλλάξει τίποτα από το αρχικό αίτημα για χώρο πρασίνου.
Αντιπαράθεση
Το θέμα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ νυν και προηγούμενης δημοτικής Αρχής, όταν ο κ. Βάμβουκας σχολίασε ότι η τωρινή συμφωνία είναι χειρότερη από αυτήν που είχε πετύχει εκείνος επί δημαρχίας του, καθώς χάνονται δύο στρέμματα, τα οποία κρατά ο στρατός.
«Δεν υπήρχε καμία συμφωνία» ανταπάντησε ο κ. Σημανδηράκης, τονίζοντας ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα μετά την εκλογή του, το μετοχικό ταμείο στρατού, διεμήνυσε πως δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία.
Παρεμβαίνοντας, ο κ. Δαμιανάκης σημείωσε πως ναι μεν επί θητείας Βάμβουκα «έγιναν 10 βήματα» αλλά όμως δεν είχε μπει η υπογραφή από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας. «Να κάνουμε τον σταυρό μας, να το πάρουμε» τόνισε ο κ. Δαμιανάκης, «θα είναι μια επιτυχία όλων μας» τόνισε.