ΚΡΗΤΗ
Στον απόηχο του (ηλεκτρο)σοκ στα Λινοπεράματα!
Το μπλακ άουτ σε όλη την Κρήτη «άναψε» μία πολυεπίπεδη συστάδα από... λαμπάκια ανησυχίας κι εγρήγορσης σε όλους τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς
Του Αντώνη Παντινάκη
Καθαρή... από πολλές απόψεις την βγάλαμε τις τελευταίες ώρες! Στους δρόμους του Ηρακλείου τα περισσότερα σκουπίδια έχουν πια απομακρυνθεί, την ίδια στιγμή που ολόκληρο το νησί συνολικά προσπαθεί να... συνέλθει από το (ηλεκτρο)σοκ της Παρασκευής, με την έκρηξη στα Λινοπεράματα!
Το μπλακ άουτ σε όλη την Κρήτη «άναψε» μία πολυεπίπεδη συστάδα από... λαμπάκια ανησυχίας κι εγρήγορσης σε όλους τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς της μεγαλονήσου!
Εντός των τειχών της πόλης η κανονικότητα –σε επίπεδο δημόσιας υγιεινής- επανέρχεται, αφού κατάφεραν να «μετακινηθούν» (προς τη χωματερή) τα... βουνά των απορριμμάτων. Δεν χρειάστηκε φυσικά κάποια ανώτερη, υπερφυσική μεσολάβηση: Ούτε ο... Μωάμεθ πήγε στα βουνά (των σκουπιδιών), ούτε τα βουνά στον... Μωάμεθ. Απλά, έληξε η τριήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας. Γενικώς κι ευτυχώς, δεν πήραμε τα... όρη για να γλιτώσουμε από τη δυσοσμία! Συνεπώς, η μόνη παρέλαση που αναμένουμε δεν είναι των... τρωκτικών, αλλά η μεθαυριανή, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου!
Κι αν για την αποκομιδή των σκουπιδιών χρειάστηκε η ανθρώπινη παρέμβαση, για το περιστατικό στα Λινοπεράματα, σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρξε σίγουρα κάποια υπερφυσική... μέριμνα! Θέλετε να την ονομάσουμε τύχη, «χέρι του Θεού», η ουσία είναι ότι (πρωτίστως) από την έκρηξη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν θρηνήσαμε θύματα. Εντελώς συμπτωματικά, βέβαια.
Δευτερευόντως, στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι, η ζημιά ήταν μικρότερη απ’ αυτήν που θα μπορούσε να συμβεί, με το ολιγόωρο μπλακ άουτ να είναι πυκνό σκοτάδι ημερών, αν ο μετασχηματιστής που αποφάσιζε να τα «τινάξει» ήταν ενεργός!
Τρίτο κι εξίσου σημαντικό, το ότι η θαλάσσια περιοχή πέριξ των Λινοπεραμάτων δεν απορρόφησε ούτε μία σταγόνα... λαδιού από τα μηχανήματα! Παρέμεινε πεντακάθαρη, όπως διαβεβαίωσαν στο Cretalive εκπρόσωποι του Δήμου Μαλεβιζίου.
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αξίζει να αναφέρουμε και τα αστραπιαία αντανακλαστικά που έδειξαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες σε σύντομο χρόνο κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε, καθώς επίσης και την πολύτιμη παρουσία της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ και εθελοντών.
Συγκινητική ήταν, επιπλέον, η ανταπόκριση όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ που επέστρεψαν στην εργασία τους. Υπήρξε γενική επιφυλακή. Ακόμη και οι συνταξιούχοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και αυτό ήταν πράγματι πολύ συγκινητικό, μας επισήμανε χθες ο έμπειρος τεχνικός της Επιχείρησης Γιάννης Βρέντζος.
Το τεχνητό φράγμα προστάτευσε τη θάλασσα!
Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, για την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης πλέον καταλυτική ήταν η δημιουργία του τεχνητού φράγματος, στην παραλία μπροστά από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το οποίο κατάφερε να «μαζέψει» όλα τα λάδια κι όλους τους αφρούς που χρησιμοποίησε η πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς.
«Υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αναφορικά με τους κινδύνους ρύπανσης», δήλωσε στο Cretalive ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Γαζίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαλεβιζίου Γιάννης Κοτσυφός.
Παλιές εγκαταστάσεις και κίνδυνοι... διαρκείας!
Οι ανησυχίες του ίδιου περιστρέφονται γύρω από τις υπάρχουσες υποδομές, που εντείνουν τους κινδύνους για αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον: «Τα μηχανήματα είναι παλιά. Σκεφτείτε να έχουμε ένα αυτοκίνητο 40 ετών. Θα του κάνουμε σέρβις, όμως κάποια στιγμή είναι αναμενόμενο ότι θα μας αφήσει. Έτσι κι εδώ, με ανησυχεί ένα νέο μπλακ άουτ, με νέα μεγαλύτερη ζημιά. Ειδικά αν αυτή γίνει μέσα στο καλοκαίρι, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν όλη η Κρήτη δεν έχει ρεύμα! Και την Παρασκευή, αν ο μετασχηματιστής που εξερράγη ήταν ενεργός θα περιμέναμε περισσότερες μέρες για να διορθωθεί η ζημιά».
«Κάνουμε τα πάντα για να μην κινδυνεύει πρωτίστως το προσωπικό και δευτερευοντως οι μηχανές, οι οποίες σημειωτέον είναι πολύ παλιές -κάποιες είναι από το 1970. Προσπαθούμε να τις συντηρήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.», δήλωσε μετά την έκρηξη ο διευθυντής της ΑΗΣ Λινοπεραμάτων Πολυάνθης Συγγελάκης, παραδεχόμενος ότι ο μετασχηματιστής όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρισκόταν σε αχρηστία από το 2005 και έδινε ρεύμα στο κομμάτι της διοικητικής υποστήριξης του σταθμού.
Η Κορακιά και οι απαλλοτριώσεις
Την άποψη ότι «πάντα ελλοχεύουν κίνδυνοι όταν έχουμε να κάνουμε με μηχανήματα», διατύπωσε στο Cretalive o έμπειρος τεχνικός της ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραμονής και των τριών θερμικών εργοστασίων στην Κρήτη.
Στον Δήμο Μαλεβιζίου παραμένουν σταθεροί στην θέση της απομάκρυνσης του εργοστασίου της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα.
«Είμαστε τυχεροί, ευτυχώς που δεν είχαμε κάποιο ατύχημα. Αλλά μέχρι ποτέ θα είμαστε τυχεροί;», αναρωτήθηκε, μιλώντας στα ΜΜΕ ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, εκφράζοντας την ανάγκη «οι επικίνδυνες εγκαταστασεις να πάνε εκεί που προβλέπει ο νόμος».
Από την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου ξεκαθαρίζεται, βέβαια, ότι η απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει μόλις είναι έτοιμη η υποδομή που θα την αντικαταστήσει, ενόσω υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της Κοριακάς. Μένει να φανεί πότε και πώς θα εξεταστεί η εν λόγω πρόταση από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο –συγχρόνως- θα έχει να διαχειριστεί και να προχωρήσει το «λεπτό» και μείζον ζήτημα των απαλλοτριώσεων!