ΚΡΗΤΗ

Στο "τραπέζι" του δημοτικού συμβουλίου το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο και η ΔΕΠΑΝΑΛ

Προτείνεται ο ορισμός εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου

No profile pic

"Να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα για την εταιρεία" παρότρυνε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Κουράκης, με την έναρξη της συζήτησης του θέματος για τη ΔΕΠΑΝΑΛ, για τον ορισμό εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της εταιρείας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της και τη διαχείριση του έργου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου που η ΔΕΠΑΝΑΛ θα αναλάβει.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Δημήτρης Βρύσαλης κατήγγειλε ότι η διαχείριση του Πολιτιστικού θα περάσει σε ιδιώτες, ενώ ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε πως ,τι είναι δημοτική υπόθεση αφορά ένα όργανο, το Δημοτικό συμβούλιο. Θα ψηφίσουμε την ΑΜΚ για τη λειτουργία του Πολιτιστικού". "Είναι ανάγκη", είπε, "όλες οι παρατάξεις να συμπλέουν στο θέμα της λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων".

"Δεν δίνουμε λευκές επιταγές σε κανένα" - ανέφερε ο Πέτρος Ινιωτάκης.

Το Σώμα, σήμερα, καλείται να ορίσει εκπρόσωπο για να μετάσχει στη Γενική συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός χρειάζεται ένα ποσό 5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκ. ευρώ προορίζονται για το συνεδριακό εξοπλισμό του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός ζήτησε να συζητηθεί η Οικονομοτεχνική Μελέτη πρώτα και μετά να ορισθεί εκπρόσωπος.

Για τις 16 θέσεις προσωπικού που προβλέπονται για το ΠΣΚΗ, έγινε ερώτηση από τον Γ.Κουράκη. Απαντώντας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης τόνισε ότι είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του.

Η εισήγηση του δήμου για ορισμό εκπροσώπου στη γ.σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ κινείται στη "γραμμή" ότι η βιωσιμότητα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου "περνάει" από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που θα επιτευχθεί με τον ορισμό εκπροσώπου.

Ο Ηλίας Λυγερός, στην πορεία της συζήτησης, και αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία, στάθηκε στο θέμα του ελέγχου, λέγοντας πως "ο έλεγχος είναι συστατικό της Δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να τον φοβάται κανένας. Δεν μπορούμε με υποθετικές χορηγίες να καλύψουμε τα οικονομικά κενά και ελλείμματα".

Ο Δ.Βρύσαλης αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων τόνισε ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει να "φέρνει" έσοδα: "Η αντίληψη που έχετε όλοι σας είναι ότι και ο Πολιτισμός θα πρέπει να έχει ανταποδοτική αξία. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της λειτουργίας του Πολιτιστικού; Πίσω από τον ορισμό εκπροσώπου κρύβεται η περαιτέρω ιδιωτικοποιηση του Πολιτιστικού. Η επόμενη γενιά θα πληρώσει ακριβά τη λειτουργία του Πολιτιστικού. Κι αφού δεν θα μπορούμε να το συντηρήσουμε θα το δώσουμε σε κάποιον μεγαλοεργολαβο. Τα λεφτά για την ΑΜΚ να τα διεκδικησουμε από το κράτος" - ανέφερε.

Ο Ευρ.Κουκιαδάκης έκανε λόγο για ενοποίηση δυνάμεων σαν γενική αρχή. "Αν χρειάζεται η ΑΜΚ για να λειτουργήσει το Πολιτιστικό, τότε είναι αναγκαία. Ο Πολιτισμός έχει κόστος, αλλά και πολλές προοπτικές ανάπτυξης" - είπε, δηλώνοντας ότι η παράταξή του υπερψηφίζει την ΑΜΚ, "χωρίς να παίζουμε την κολοκυθιά του παρελθόντος. Δεν έχουμε δηλητηριαστει από τις αντιπαραθεσεις του παρελθόντος. Τις μεγάλες πρωτοβουλίες θα πρέπει να τις πάρει η νέα διοίκηση" - τόνισε.

Για το θέμα με τις πρωτοβουλίες που έθιξε ο κ. Κουκιαδάκης, συμφώνησε και ο Πέτρος Ινιωτάκης που πρόσθεσε: "Το Πολιτιστικό θα εξακολουθήσει να κοστίζει πολλά για τους Έλληνες φορολογούμενους τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να δούμε για τεχνοκράτες και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τη λειτουργία του Πολιτιστικού. Ας μη βιαζόμαστε. Να αποσυρθεί το θέμα και να τεθεί ξανά από τη νέα διοίκηση".

"Ψηφίζουμε το πρώτο θέμα, τον ορισμό εκπροσώπου στη Γ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να καλυφθούν οι ανάγκες που αποτυπώνονται στην μελέτη που μας δόθηκε αλλά ταυτόχρονα προτείνουμε τη συζήτηση της αναδιοργάνωσης των δημοτικών επιχειρήσεων σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. πριν ορισθούν οι πρόεδροι και οι διοικήσεις αυτών" ανέφερε συμπερασματικά στην τοποθέτηση του ο Πέτρος Ινιωτάκης.

Την ίδια ώρα, η παράταξη του Γ. Κουράκη είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απόψε αυτή η συζήτηση, αλλά θα πρέπει να συγκροτηθεί πρώτα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να προκύψει μελέτη βιωσιμότητας και μετά να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Σε αυτό συμφώνησαν και οι παρατάξεις Ηλία Λυγερού και Πέτρου Ινιωτάκη.

"Όλος ο αγώνας είναι για να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας του Πολιτιστικού. Η ΑΜΚ αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ", ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και σημείωσε "Είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, η μία είναι στις 20 Οκτωβρίου. Και δεν ξέρω εάν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν τα μηχανικά μέσα. Η ΑΜΚ δεν θα είναι σύντομη, θα διαρκέσει ένα ικανό διάστημα".

Ακολούθησε η ψηφοφορία και τελικά η πρόταση δεν πέρασε . Συγκεκριμένα ψήφισαν "ΟΧΙ" οι παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού, Ινιωτάκη, "ΟΧΙ σε όλα" από τη Λαϊκή Συσπείρωση, "ΝΑΙ" από: Δύναμη Πολιτών, και τις παρατάξεις Σισαμάκη, Κουκιαδάκη, την Ηράκλεια Πρωτοβουλία του Μανώλη Βασιλάκη. Λευκό έδωσε η παράταξη της Βαγγελιώς Σχοιναράκη.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση