ΚΡΗΤΗ

Στο "πρώτο βαγόνι" της οικονομικής ανάπτυξης η Κρήτη

Με 152 εκ. ευρώ κάνει "ποδαρικό" το πρόγραμμα "Τρίτσης" στην Κρήτη

No profile pic

"Η Κρήτη την επόμενη δεκαετία θα είναι η εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης της χώρας-από το επόμενο κιόλας καλοκαίρι. Η Κρήτη θα είναι στο πρώτο βαγόνι της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος "Αντώνης Τρίτσης". Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων(Π.Ε.Δ) Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και έχει στόχο την αναλυτική ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού  για τους άξονες και τις διαδικασίες ένταξης έργων στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών - ο οποίος το πρωί της Δευτέρας μίλησε για τα ζητήματα της επικαιρότητας στο Livetalks (Δείτε ΕΔΩ) - ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων από τους Δήμους για τον κορωνοϊό, ενώ τους ζήτησε να κάνουν τα πάντα ώστε οι δημότες να ενημερωθούν για τα αδήλωτα τετραγωνικά. "Η εφαρμογή με τα αδήλωτα τετραγωνικά μετέτρεψαν μια σχέση ανοχής σε σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ δημοτών και Δήμων" είπε και πρόσθεσε: "Το Αντώνης Τρίτσης θα έχει ειδική πρόσκληση για την δημιουργία ΑΠΕ για τις ΔΕΥΑ. 600.000 άνθρωποι δήλωσαν 15 εκατομμύρια τετραγωνικά που αντιστοιχούν σε τρείς πόλεις σαν το Ηράκλειο"

"Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν όλοι οι Δήμοι" συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι "θα γίνει ξεχωριστό παράρτημα της ΕΕΤΑ στο Ηράκλειο". 

Αναφερόμενος στο νόμο 4412 σημείωσε ότι έχει συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών Κ.Καραμανλή για να αλλάξει και στο ίδιο επίπεδο θα υπάρξει συνεργασία και με τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τόνισε: "Για να τρέξουν τα έργα πρέπει να αυξηθούν τα όρια των απευθείας αναθέσεων". 

Όπως είπε επίσης ο Υπουργός: "Τέλος Αυγούστου θα δούμε πως κλείνει το οκτάμηνο (σε επίπεδο οικονομικών και αναγκών) στην Κρήτη. Η αποτίμηση θα γίνει σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Και μετά το οκτάμηνο θα γίνει επανακαθορισμός των εν γένει αναγκών των Δήμων". Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε "Sos θέμα η ασφάλεια σχολικών κτιρίων και η δημιουργία νέων σχολείων" ενώ τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους δήμους. 

Ο κ. Θεοδωρικακος έστειλε δύο μηνύματα από την Κρήτη: 

Πρώτον, κάλεσε τους Δημάρχους του νησιού, αλλά και όλης της Ελλάδας να
συμβάλουν και πάλι, αποφασιστικά, στην τήρηση των μέτρων που εμποδίζουν
την διασπορά του κορωνοϊού. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βρισκόμαστε
μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και ζήτησε από τους Δημάρχους με
την ίδια επιμονή και πειθαρχία που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα να
συμβάλουν και τώρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, ώστε να μη
χρειαστούν πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχισθεί,
ζήτησε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ενότητας. Αν θέλουμε να
προχωρήσουμε μπροστά με βιώσιμο τρόπο πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε μια
εθνική στρατηγική, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, χαρακτηρίζοντας πράξη
βαρβαρότητας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που προκάλεσε κάθε
πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως πολιτικής, πολιτισμικής και
θρησκευτικής ταυτότητας.

 

Νωρίτερα σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως "ήδη έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την Κρήτη, 49 έργα προϋπολογισμού 152 εκατομμυρίων ευρώ. Το πιο σημαντικό έργο είναι αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο . Είναι ένα έργο που θα δώσει σιγουριά, ασφάλεια, στους πολίτες και τους δημότες του Ηρακλείου και στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης. 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, σημείωσε: "Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Προαπαιτούμενα η απλοποίηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων. Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, για συνεργαστούμε. Μεγάλη πρόκληση, η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα από την δημιουργική συνεργασία όλων μας. Πρώτο θέμα η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ανασυγκρότηση των ΟΤΑ, με την εκχώρηση πόρων και δραστηριοτήτων, πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Το δημόσιο πρέπει να κινηθεί με ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους ΟΤΑ για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών. Η αυτοδιοίκηση είναι μία...Ferrari που κινείται με συμβατικά λάστιχα. Πρέπει να επιταχυνθεί η δημιουργία του νέου ΒΟΑΚ. Οι Δήμοι χρειάζονται εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό. Ζητάμε την ίδρυση παραρτήματοςτης ΕΕΤΑ στην Κρήτη. Να ξεκινήσει ένας διάλογος για τον επανακαθορισμό των κεντρικών αυτοτελών πόρων για την αποκατάσταση των αδικιών σε Δήμους. Να υπάρξει τροποποίηση του νόμου 44/12 που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις. Να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος που θα καταλήξει σε ένα συγκροτημένο σχέδιο ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης".

Αρναουτάκης: "θέλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης"

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στις
οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, τόνισε ότι
ξεπερνούν κάθε φαντασία και υπογράμμισε ότι ο αγώνας για μη επέκταση του
ιού «δεν είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι ένας μαραθώνιος για να αλλάξουμε
τα πάντα». Όπως είπε, για να υλοποιηθεί αυτή η αναγκαιότητα απαιτείται
σαφής προσδιορισμός των προτεραιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, την οποία
χαρακτήρισε «βατήρα» για να κάνει η χώρα το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός,
αλλά και «αντίβαρο» στο απρόσωπο κράτος.

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να
γίνουν οι φορείς υλοποίησης του νέου εθνικού στόχου για ανάπτυξη. Και
κάλεσε όλους να αποσυνδέσουν το στόχο αυτό από πελατειακές σχέσεις και
αχρείαστους τοπικισμούς. Τόνισε, επίσης, ότι η επένδυση στην
Αυτοδιοίκηση είναι η πλέον πρόσφορη και αποτελεσματική. «Θέλουμε τη
συνεργασία και τη συμπαράστασή σας, αλλά θέλουμε ρόλο και λόγο»,
κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.

 

 

 

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας,
επισήμανε ότι σήμερα, λόγω των συνθηκών, οι Δήμοι επιζητούν τη στήριξη
του κράτους περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αναφέρθηκε σε προβλήματα της
περιοχής, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα, όπως η ανάγκη αλλαγής του
ν.4412 και τόνισε ότι οι Δήμοι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στον
σχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντος της χώρας.

"Το Μαλεβιζι μπήκε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Είναι αναγκαίες μια σειρά από παρεμβάσεις που θα δώσουν στους Δήμους οικονομική ανάσα, ευελιξία και ταχύτητα ανταπόκρισης, ταυτόχρονα με την τήρηση των αρχών διαφάνειας. Ειδικά τώρα στην εποχή της πανδημίας, οι Δήμοι ελπίζουμε και στηριζόμαστε σε πόρους από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής μας πολιτικής" τόνισε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και υπογράμμισε:

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη για το βαρύ πλήγμα στα οικονομικά τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στο πλαίσιο της σημερινής του τοποθέτησης ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.  «Ο φετινός προϋπολογισμός αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στη στοχοθεσία. Η στήριξη του Υπουργείου είναι απαραίτητη όχι μόνο προς τους Δήμους, αλλά και προς τους πολίτες και τα νοικοκυριά που πλήττονται λόγω της πανδημίας» ανέφερε ο Μενέλαος Μποκέας προχωρώντας σε μια σειρά από σημαντικές προτάσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών για αναγκαίες παρεμβάσεις, που, όπως τόνισε: «θα δώσουν στους Δήμους οικονομική ανάσα, ευελιξία και ταχύτητα ανταπόκρισης, ταυτόχρονα με την τήρηση των αρχών της διαφάνειας».

 

 

 

 

 

 

 

Η τοποθέτηση του  Γιάννη Κουράκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης

« Κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζω στην Κρήτη και σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση στην κοινή πρόσκληση της ΠΕΔ Κρήτης και της ΕΕΤΑΑ για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής ημερίδας στο Ηράκλειο.Εισαγωγικά επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω αλλά και να συγχαρώ δημόσια τους Δήμους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ της Κρήτης για την ανταπόκρισή τους την περίοδο της πανδημίας σε ένα πολυδιάστατο έργο σε πρωτόγνωρες συνθήκες.Με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την τήρηση των μέτρων, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, την συνεργασία με άλλες αρχές, έδωσαν την δική τους μάχη και βγήκαν νικητές, παρά την σημαντική υστέρηση των εσόδων τους και την έλλειψη προσωπικού.»

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, μεγάλης κλίμακας, με αρκετούς και άμεσα διαθέσιμους πόρους που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει σε αλληλεπίδραση με τις δομικές συνιστώσες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.

Οι άξονες κατανομής των έργων επιδιώκουν να καλύψουν το τρίπτυχο Ανάπτυξη- Κοινωνική Συνοχή- Ποιότητα Ζωής και δίνουν το στίγμα της περιβαλλοντικής λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης, που πρέπει να διαπερνά όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις.

Η προσέγγιση αυτή επιβάλλει να σταθούμε σε βάθος στα ζητήματα της εφαρμογής που συνδέονται με τις διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης και παρακολούθησης των έργων.

Η ταχύτητα, η ευελιξία και η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελούν προαπαιτούμενα για την ένταξη, εμπρόθεσμη και ποιοτική ολοκλήρωση των έργων.

 Το ύψος των 2, 5 δις του προϋπολογισμού και το σύνολο των πολυάριθμων έργων που προβλέπεται να εκτελεσθούν σε όλη τη χώρα είναι ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα.

 Αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση που ενέχει όμως τον κίνδυνο να μην απορροφηθούν  οι πόροι στον επιθυμητό βαθμό.

 Η γραφειοκρατία του συστήματος και η αδράνεια της Διοίκησης είναι συνηθισμένα φαινόμενα που στην πράξη έχουν στο παρελθόν υποβαθμίσει και απαξιώσει σημαντικές κεντρικές επιλογές.

Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τόσο σε οργανωτικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο

Επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, η υφιστάμενη δομή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  συνοδεύεται από έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και ιδιαίτερα στους μικρότερους Δήμους. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η πολυπλοκότητα των αναγκών και των απαιτήσεων σε όλα τα στάδια, από τη σύνταξη μελετών μέχρι και την παραλαβή του έργου.

 Κύριε Υπουργέ,

 Ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να αναμετρηθούμε αλλά για να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε συνέργειες με την επιδίωξή, να αποτελέσει το πρόγραμμα που φέρει το όνομα του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας και το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας.

Μιας συνεργασίας που θα προσφέρει στον τόπο τις κατάλληλες υποδομές και θα στηρίξει μια ισορροπημένη ανάπτυξη στην Κρήτη, δίκαια κατανεμημένη χωρικά και κοινωνικά.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση… για μια βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη που πρέπει να δώσει διεξόδους και λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που επεφύλαξε η πανδημία στους πιο νευραλγικούς τομείς της της τοπικής οικονομίας και να δημιουργήσει μια νέα αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης.

Ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να αποτελέσουν βασικούς τομείς του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα έχει συλλογικό χαρακτήρα και θα ωθήσει ΜΠΡΟΣΤΑ χωρίς αποκλεισμούς εργαζομενους, επιχειρήσεις και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει καταγράψει και ιεραρχήσει ένα σύνολο ενεργειών και προαπαιτούμενων τα οποία και σας έχουμε γνωστοποιήσει σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των ΟΤΑ και προσαρμογής τους στις νέες ανάγκες του διοικείν και επιχειρείν με κοινωνικό πρόσημο.

Προϋπόθεση για όλα αυτά αποτελεί η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων.

Σήμερα που οι Οικονομίες σχοινοβατούν ανάμεσα στην προστασία της υγείας και το άνοιγμα της πραγματικής οικονομίας, οι επιπτώσεις με βαθιά ύφεση, μείωση εισοδημάτων και ανεργία, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο του Δημοσίου που πρέπει να κινηθεί σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους ΟΤΑ για να ενεργοποιήσει την ανασυγκρότηση και των τοπικών οικονομιών.

Όπως γνωρίζετε οι ΟΤΑ αποτελούν τους μεγαλύτερους Οργανισμούς της χώρας στην παροχή κοινωνικών Υπηρεσιών και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε προσωπικό και κύκλο εργασιών.

Χαριτολογώντας θα έλεγα          με όρους ταχύτητας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι μια Ferrari που κινείται όμως με συμβατικά ελαστικά.

Πριν ολοκληρώσω την σύντομη παρέμβασή μου με την παράθεση σε τίτλους των επεξεργασμένων προτάσεων της ΠΕΔ Κρήτης θέλω να αναφερθώ στο διαχρονικό αίτημα της Κρήτης- που δεν είναι άλλο  από την επιτάχυνση κατασκευής του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Που θα ξεκινάει από τη ΣΗΤΕΙΑ και θα καταλήγει στο ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΑΜΟΥ.

 Είναι μια επενδυτική χειρονομία που μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προσφέροντας ασφάλεια, ταχύτητα και ποιότητα στο μεταφορικό έργο του νησιού μας και παράλληλα θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου μας.

 Θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζω τώρα με τις προτάσεις της ΠΕΔ για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα :

•         Πρώτον, στην άμεση ενίσχυση των ΟΤΑ με εξειδικευμένο τεχνικό και γενικότερα επιστημονικό προσωπικό για την απόκτηση της κατάλληλης διοικητικής, τεχνικής ικανότητας και διαχειριστικής επάρκειας.

•         Δεύτερον, στην ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη για την μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας,  και την αποτελεσματική στήριξη και συνεργασία με τους ΟΤΑ της Κρήτης

•         Τρίτον, στην έγκριση έκτακτων χρηματοδοτικών ροών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στους ΟΤΑ της Κρήτης που έχουν πληγεί καθώς λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας στο νησί μας, οι πιέσεις είναι εντονότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια.

•         Τέταρτον , είναι αναγκαίο να επισπευσθεί ο επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού και κατανομής των ΚΑΠ με κριτήρια που θα αποκαθιστούν αδικίες

•         Πέμπτο, καταγραφή και απόδοση στους ΟΤΑ των παρακρατηθέντων πόρων

•         Έκτο, να δοθεί νέα παράταση του προγράμματος επιχορήγησης των Δήμων για την αποπληρωμή και εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος τους, από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή διαταγές πληρωμών (πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ) .

•         Έβδομο, Τροποποίηση του Ν. 4412/16. Προκειμένου να εκσυγχρονιστεί κα να απλοποιηθεί η νομοθεσία και το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

 Φυσικά με βασική αρχή τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια.

Η ΠΕΔ Κρήτης προτείνει να ξεκινήσει ένας δομημένος και ουσιαστικός διάλογος που με χρονοδιάγραμμα και επιμέρους ενότητες που θα καταλήξει σε ένα αξιόπιστο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε ως ΠΕΔ Κρήτης, με θέσεις, προτάσεις και καινοτόμες ιδέες στο διάλογο αυτό.

ΚΥΡΙΕ Υπουργέ

  Πρέπει να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια δημιουργική και δυναμική σχέση συνεργασίας και αλληλοτροφοδότησης.

Και όπως έλεγε και ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης:

« Δεν υπάρχουν ιδέες.

Υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες και αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει»

Σας Ευχαριστώ.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση