ΚΡΗΤΗ
Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι αντιπρυτάνεις Μ. Παυλίδης και Γ. Κοσιώρης, εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ιδρύματος, με κύριο την υποχρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του νέου νόμου, όπως καταρχήν θέματα νομικής φύσης
Συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές, εκπροσώπους των διδασκόντων και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης με αντικείμενο το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, είχε αντιπροσωπία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τον συντονιστή Δ. Κλαράκη, τον αναπλ. συντονιστή Ν. Δρακάκη και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και συντονίστρια της ΟΜ ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων στο Ηράκλειο Σ. Ψαρρά, μαζί με τον πρώην αν. υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Κ. Φωτάκη. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της ψήφισης του νέου νόμου, μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιούλη, στη Βουλή, και ενώ το σύνολο των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών φορέων στα πανεπιστήμια εκδήλωσαν την σχεδόν καθολική αντίθεσή τους με σχετικά ψηφίσματα και με την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να είναι από τις πρώτες που τοποθετήθηκαν ενάντια σε αυτό, επισημαίνοντας 19 σημεία.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι αντιπρυτάνεις Μ. Παυλίδης και Γ. Κοσιώρης, εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ιδρύματος, με κύριο την υποχρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του νέου νόμου, όπως καταρχήν θέματα νομικής φύσης. Παράλληλα εξέθεσαν τις επιτυχείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης και τις πρωτοβουλίες στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, αλλά και της ρύθμισης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρώην αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κ. Φωτάκης τόνισε τις προτεραιότητες στην, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη πολιτική που εφαρμόστηκε στην κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και τις τρέχουσες προτεραιότητες στον τομέα αυτό, όπως αυτές προβάλλονται προγραμματικά στην προοπτική της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βασικό συστατικό της πολιτικής αυτής είναι η διαρκής και συνεχής στήριξη της δημόσιας χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου αλλά και της ελεύθερης και χωρίς θεματικούς περιορισμούς ποιοτικής επιστημονικής έρευνας και του απεγκλωβισμού της από την υπηρεσία των πρόσκαιρων αναγκών της αγοράς.
Ακολούθησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του διδακτικού προσωπικού Ι. Δαλέζιο, Μ. Ταρουδάκη και Ι. Ρεμεδιάκη (Σύλλογος μελών ΔΕΠ), οι οποίοι τόνισαν τα χρόνια, γενικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, της ελλιπούς συντήρησης των κτηριακών υποδομών αλλά και την τεράστια γραφειοκρατία, θέματα για τα οποία ζήτησαν και πήραν απαντήσεις. Η εκπρόσωπος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) Ε. Φανουράκη εξέφρασε τους προβληματισμούς των ΕΔΙΠ αναφορικά με το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων, του χαρακτηρισμού αλλά και τη δυνατότητα άσκησης αυτοδύναμου διδακτικού έργου.
Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαίωσαν τις πρυτανικές αρχές και τους πανεπιστημιακούς εκπαιδευτικούς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Γνωστοποίησαν επίσης τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αναίρεση των καταστροφικών ρυθμίσεων που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Υπενθύμισαν ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης, το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει διπλασιασμό των μελών ΔΕΠ και της χρηματοδότησης των πανεπιστήμιων σε βάθος τετραετίας (2000 διορισμοί κατ’ έτος), μαζικές προσλήψεις προσωπικού, δραστικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και θέσπιση ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές όπου αυτό είναι εφικτό, κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της ισοτιμίας των πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, επαναφορά της δωρεάν φοίτησης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης των φοιτητών κ.α.
Τέλος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβεβαίωσαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει ενεργά τις κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και τόνισαν ότι θα πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να ηγηθεί πολύπλευρων κινήσεων που θα ακυρώνουν στην πράξη το νέο νόμο.
Προγραμματίζεται εκ νέου συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γ. Κοντάκη και εκπροσώπους του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και των διοικητικών υπαλλήλων.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο