ΚΡΗΤΗ
Στο "μικροσκόπιο" τα σχολικά λεωφορεία - Εντατικοί έλεγχοι από την Τροχαία
Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετακίνηση μαθητών, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου
Αναρωτηθήκατε ποτέ, παραδίδοντας το παιδί σας στο σχολικό λεωφορείο το πρωί, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για την ασφαλή μετακίνησή του και κατά πόσο μπορείτε να... έχετε το κεφάλι σας ήσυχο;
Η Τροχαία Ηρακλείου με αφορμή και το, προ ημερών, άνοιγμα των σχολείων, με τα σχολικά λεωφορεία να βγαίνουν ξανά στους δρόμους, διοργάνωσε ημερίδα στο Αστυνομικό Μέγαρο, με θέμα το καίριο ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών. Οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτικών δομών που εκτελούν μεταφορά παιδιών, καθώς και οι οδηγοί των σχολικών τους γέμισαν την αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας, αποδεικνύοντας με την παρουσία και τις ερωτήσεις τους το γνήσιο ενδιαφέρον τους για το νομικό πλαίσιο που διέπει το μεταφορικό έργο αλλά και το τί μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, για να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας, με παρονομαστή πάντα την ασφάλεια των παιδιών που οι γονείς εμπιστεύονται στα "χέρια" τους.
Το παρών στην ημερίδα έδωσαν επίσης ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο πρόεδρος του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. Γιάννης Λιονάκης, βάζοντας ο καθένας το δικό του "λιθαράκι" στο διάλογο που αναπτύχθηκε.
Όπως επισημάνθηκε, βασικά σημεία είναι τα ελαστικά των οχημάτων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, η ταχύτητα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα καθώς και η σωστή πρόσδεση των παιδιών στα - με καθορισμένες προδιαγραφές - καθίσματα.
Ιδιοκτήτες σχολικών δομών και οδηγοί συζήτησαν, ρώτησαν και έλαβαν απαντήσεις, ενώ κατόπιν παρακολούθησαν επίδειξη τροχονομικού ελέγχου σε σχολικό λεωφορείο, που είχε μεταφερθεί για τις ανάγκες της ημερίδας, στο προαύλιο του Αστυνομικού Μεγάρου.
Οι έλεγχοι, όπως τόνισε ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης εκτελούνται εντατικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διαπιστωθεί ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις και το νομικό πλαίσιο. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται και καθ'ολη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τόσο το πρωί κατα τη μετακίνηση προς τα σχολεία όσο και κατά την αποχώρηση των παιδιών.
Ο Γ.Λιονάκης από την πλευρά του στάθηκε στα ελαστικά, στη ρητή απαγόρευση ορθίων ενώ το λεωφορείο είναι σε κίνηση και ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα ήταν προς όφελος όλων τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδός στο σχολικό λεωφορείο να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες, καθώς στο δρόμο ... πολλά μπορούν να συμβούν! "Είναι μια ιερή διαδικασία γιατί αποτελεί μια συνέχεια της μαθησιακής διαδικασίας. Πρέπει να τηρούνται απαραίτητα οι κανόνες ασφάλειας κι ακόμη περισσότερο συνειδησιακοί κανόνες" - ανέφερε ο Γ.Λιονάκης.
Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο για τα παιδιά 4 ετών και άνω, ωστόσο όπως προέκυψε από τηνημεριδα, υπάρχει ένα κενό νόμου για τα μικρότερα παιδιά, για τη διευκρίνιση του οποίου, ο Σύλλογος των και η Τροχαία θα συντάξουν από κοινού σχετικό έγγραφο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το "γκρίζο" αυτό σημείο.
Όσο για τους γονείς, αυτό που μπορούν να κάνουν, σύμφωνα με τον κ.Καρακούδη, είναι να σιγουρευτούν "για το πως το παιδί μπαίνει στο λεωφορείο, αν κάθεται στη θέση του, αν φοράει τη ζωνη του". Για τα πιο λεπτομερή, η Τροχαία αναλαμβάνει δράση ... στο δρόμο!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο