ΚΡΗΤΗ

Στο "μικροσκόπιο" επιστημόνων και παραγωγών οι ζημιές στα αμπέλια

Τι λέει στο Cretalive ο γεωπόνος- φυτοπαθολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κ. Μανώλης Μαρκάκης

No profile pic

Μάχη εξακολουθούν να δίνουν οι αμπελουργοί με τον περονόσπορο, σε όλη την επικράτεια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου ενώ προσωρινή "ανάσα" πήραν οι παραγωγοί με τον νοτιά, τις τελευταίες ώρες.

"Ευτυχώς, ο νοτιάς κάνει καλό, αλλά γνωρίζουμε πως ο καιρός θα χαλάσει και πάλι και θα έχουμε νέες βροχοπτώσεις. Ο κόσμος μπαίνει στα αμπέλια για να ραβδίσει και η εικόνα σε αρκετές περιοχές δεν είναι καθόλου καλή", επισήμανε με δήλωσή του στο Cretalive, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

amp

Ο ίδιος σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να συνταχθεί ένας πλήρης φάκελος και, πριν οι παραγωγοί φτάσουν στον τρύγο, να υπάρχουν στοιχεία και ο φάκελος να κατατεθεί στο Υπουργείο, καθώς το πρόβλημα εξελίσσεται σταδιακά.

Μιλώντας πάντως στο Cretalive, ο γεωπόνος- φυτοπαθολόγος, ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, κ. Μανώλης Μαρκάκης σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή του στους αμπελώνες του Προφήτη Ηλία, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση από αμπελώνα σε αμπελώνα.

mar
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μαρκάκη στον Προφήτη Ηλία μαζί με άλλους γεωπόνους

"Είδαμε ότι στους αμπελώνες της συμβατικής καλλιέργειας τα ποσοστά της ζημιάς από τον περονόσπορο είναι χαμηλότερα, ενώ στης βιολογικής καλλιέργειας υψηλότερα. Επίσης, είδαμε ότι η τοποθεσία παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε χαμηλές και υγρές περιοχές εντοπίσαμε πιο έντονα προβλήματα, σε αντίθεση με τις υψηλότερες που αερίζονται καλύτερα. Είδαμε και μεγάλες προσβολές αλλά είδαμε και καθαρά αμπέλια. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βγουν να ελέγξουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ", τόνισε.

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά συναντάται σε όλη την Ευρώπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα, κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη, παρουσία της επιστημονικής επιτροπής της Περιφέρειας, εκπροσώπων του ΕΛΜΕΠΑ και του ΕΛΓΟ, το "παρών" έδωσαν οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης της Κρήτης και φυσικά οι επιστήμονες του περιφερειακού κέντρου προστασίας φυτών.

Σύμφωνα με την κ. Χουδετσανάκη, αφενός συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε αμπέλια κι ελιές λόγω των καιρικών συνθηκών, αφετέρου το σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο.

Ωστόσο, στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ιερωνυμάκη, καθώς όπως ανέφερε "για πρώτη φορά, οι καθ' ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι παραγωγοί, δεν πήραμε πρόσκληση για ένα τόσο σοβαρό θέμα"

 

Δείτε επίσης:

Η καταστροφή φέρνει έκτακτη σύσκεψη για αμπέλια και ελιές

Συναγερμός" για τις ζημιές στα αμπέλια, ακολουθούν οι ελιές - "Πυρετός" επαφών

Σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή στα αμπέλια - Κινδυνεύουν και οι ελιές

Στον Υπουργό για την καταστροφή σε αμπέλια και ελιές

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση