ΚΡΗΤΗ
Στο Λασίθι συνεχίζει και κλείνει την περιοδεία του ο Κώστας Τσιάρας
Σύσκεψη πραγματοποιείται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
Συνάντηση και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου πραγματοποιείται σήμερα υπό τον τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.
Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.
Εκεί τίθενται ζητήματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην Ιεράπετρα.
Χθες, το σύνολο των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του νομού Ηρακλείου τέθηκαν σε συνάντηση τρεισήμισι ωρών που είχε με τους αγρότες του Νομού ο υπουργός στο Ηράκλειο.
Κυρίαρχο ζήτημα της τρίωρης συζήτησης με εκπροσώπους του συνόλου του αγροτικού κόσμου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας, ενώ οι αλιείς έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η εισβολή ξενικών ειδών και οι ζημιές που προκαλούνται στην αλιεία.
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί η δεύτερη φάση της μελέτης που ανέλαβε, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η ολλανδική εταιρεία HVA. Ήδη έχει παραδοθεί η πρώτη φάση και στη δεύτερη αναμένεται να καταγράφεται η χωροθέτηση των έργων που πρέπει να γίνουν και η διασύνδεσή τους με αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ στο Λασίθι ή άλλα μεγάλα και μικρότερα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται μέσω του ΣΣ ΚΑΠ.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται ένας ολιστικός σχεδιασμός στον τομέα των αρδευτικών έργων, μέσω του ΥΔΩΡ 2.0 και άλλων προγραμμάτων του ΠΑΑ και είπε ότι και στην Κρήτη θα δημιουργηθεί κεντρικός οργανισμός για τη διαχείριση των υδάτων στο νησί, κατά τα πρότυπα του ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία.
Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οδοποιία, πρόβλημα που ετέθη από όλους τους δημάρχους του Νομού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Τσιάρας τους διαβεβαίωσε ότι με την υπερδέσμευση το πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των αλιέων που μετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργείται από την εισβολή ξενικών ειδών, κυρίως από τους λαγοκέφαλους και τα λεοντόψαρα, αλλά και τις ζημιές που προκαλούν στα δίχτυα τους τα θαλάσσια θηλαστικά. Σημειώνεται ότι, για την κάλυψη ορισμένων από τις ζημιές που δημιουργούν κητώδη στα καΐκια, έχουν διατεθεί 40 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται επίσης ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θαλασσών υπήρξε για πρώτη φορά υπερκάλυψη με απορροφητικότητα που έφτασε στο 103%, ενώ το νέο Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θαλασσών ύψους 518 εκατ. ευρώ, αναμένεται να καλύψει σημαντικές ανάγκες του χώρου.
Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή η κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει και έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Κρίστοφ Χάνσεν, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας που θα καλύπτει ζητήματα ακαρπίας στα παραγόμενα προϊόντα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που αφορούν την αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνοντας έμφαση στην επίλυση της εκκρεμότητας με το εθνικό απόθεμα των Νέων Αγροτών του 2018, την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αμάλθεια» από το οποίο τα 7,8 εκατ. από τα 10,2 εκατ. του συνολικού προγράμματος, αφορούν στην Κρήτη, στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στη ρύθμιση που αφορά στο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να μετάσχουν και παραγωγοί που δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
Τέλος ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον μετέχοντα στη σύσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανώλης, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες για την καταβολή αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών, ισοδύναμη με ένα μήνα τροφής, λόγω του γενικού περιορισμού που επιβλήθηκε στις μετακινήσεις ζώων το καλοκαίρι.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι η Κρήτη αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ και την χαρακτήρισε ως ένα τόπο μοναδικό, λόγω των προϊόντων ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας που παράγει. Σημείωσε δε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να «παντρέψει» την διατροφική κουλτούρα της με τον τουρισμό για να υπάρξει προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές, Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης, ο χωρκός αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, δήμαρχοι του Νομού και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και παραγωγικών τάξεων.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι