ΚΡΗΤΗ

Στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου κλιμάκιο του ΚΚΕ

Με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη

No profile pic

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφθηκε το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου και συναντήθηκε με την επιτροπή κατοίκων της περιοχής ενάντια στην επέκταση της λατομικής ζώνης. Όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο αλλά και ενημερώθηκε από την επιτροπή κατοίκων, ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή, με την επιχειρούμενη επέκταση υφιστάμενου λατομείου («ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ Α.Ε»), σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων, από τα 59 στρέμματα που κατείχε έως σήμερα. Αυτό προκύπτει από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στις συνθήκες πανδημίας, για την αποφυγή των λαϊκών αντιδράσεων.  
    Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για επέκταση του λατομείου, που βρίσκεται πάνω από το φαράγγι της Καντάνου, η οποία δόθηκε χωρίς να παρθεί υπόψιν η γνώμη της αρχαιολογικής υπηρεσία νεοτέρων μνημείων, όπως και η ίδια αναφέρει σε απάντησή της, αποσιωπά το θεσμικό καθεστώς του φαραγγιού ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας γενικόλογα πως «υπάρχουν προβλήματα για την ενεργοποίηση συνολικά της λατομικής περιοχής Καντάνου». Συνάμα, αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.     Ειδικότερα, το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Καντάνου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού ενάντια στον φασισμό και το Ολοκαύτωμα της Καντάνου το 1941. Το ίδιο και το τεχνικό έργο του χειροποίητου λιθόκτιστου επαρχιακού δρόμου των αρχών του περασμένου αιώνα, μήκους 6.640,00 μέτρων. 
    Ο λαός της Καντάνου χρόνια αντιστέκεται στην επέκταση του Λατομείου, που έχει ήδη καταστρέψει τμήμα του δάσους τραχείας πεύκης και του παλαιού δρόμου. Έτσι, το 2007 δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί επέκτασης, μετά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, τις ανακοινώσεις φορέων (σύλλογοι, οικολογικές οργανώσεις, κ.ά.) και τις αρνητικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης για τη λειτουργία του λατομείου. 
    Στο φαράγγι της Καντάνου προκύπτει μια σπάνια περίπτωση πολλαπλής προστασίας, η οποία εκδηλώνεται με την ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης. Οι σχεδιασμοί για την εκ νέου επέκταση του Λατομείου βρίσκουν αντίθετη την τοπική κοινωνία, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής και εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, τα οποία προστατεύονται από το αντιλαϊκό- αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από την κυβέρνηση. 

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα με ερώτηση στη Βουλή αλλά και με τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, διεκδικώντας: 
•    Να σταματήσει κάθε ενέργεια επέκτασης του Λατομείου Καντάνου Χανίων. 
•    Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του φαραγγιού της Καντάνου και του λιθόκτιστου δρόμου και να αποκατασταθεί το τμήμα του δάσους και του δρόμου, στο οποίο υπάρχουν επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εταιρείας.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση