ΚΡΗΤΗ

Στο Ηράκλειο η Αλ. Σδούκου - Τι είπε για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και τα υπεράκτια αιολικά

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου - Δείτε βίντεο

Στο Ηράκλειο η Αλ. Σδούκου - Τι είπε για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και τα υπεράκτια αιολικά

Όλα τα θέματα που αφορούν στα ενεργειακά της Κρήτης συζητήθηκαν, τη Δευτέρα, στη συνάντηση στο Ηράκλειο, της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η κα. Σδούκου επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης συνοδευόμενη από τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστη Καβαλάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Ξυλούρης, Νίκου Συριγωνάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Καρκανάκης. 
Να σημειωθεί ότι η κ. Σδούκου συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη μετέβη και στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, στο Γάζι, όπου συζήτησε με τον Δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν μαζί το έργο κατασκευής του Σταθμού Μετατροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Δαμάστα. 

Σε δηλώσεις της η  Υφυπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε, μεταξύ άλλων: 

«Με πολλή χαρά βρέθηκα σήμερα στο Ηράκλειο για να συζητήσω με τους επικεφαλής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού, τις πτυχές του πολύπλευρου πρωταγωνιστικού ρόλου, που ήδη διαδραματίζει η Κρήτη και που μόνο θα ενισχυθεί στο μέλλον. Τόσο στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας, λόγω του σπάνιου και διαφοροποιημένου ενεργειακού δυναμικού της,  όσο και ως πυλώνας περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, δια της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Κρήτη καθίσταται κόμβος και πόλος διεθνών ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Το σχέδιο αυτό υλοποιείται μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων εμβληματικών ενεργειακών και κατασκευαστικών έργων που υλοποιεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’άκρη σ’άκρη στο νησί. Έργα, όπως η Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα ολοκληρωθεί το 2025 και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, δε θα επιλύσουν απλά το επί δεκαετίες ζητούμενο της ενεργειακής επάρκειας στο νησί αλλά θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρηματίες του νησιού να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση, φυσικά, της δημιουργίας πλωτών αιολικών πάρκων λαμβάνει χώρα βάσει συνεχούς ανοιχτού διαλόγου με την τοπική κοινωνία, σε μια κοινή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του νησιού, δυτικά της Κρήτης έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για πιθανά κοιτάσματα υδογονανθράκων και είμαστε εν αναμονή της απόφασης των εταιριών. Οι προοιωνιζόμενες θετικές εξελίξεις, θα σημάνουν πολλαπλά οφέλη για τη Μεγαλόνησο. 

Η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και των φυσικών πόρων του νησιού, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και σκληρής δουλειάς τα τελευταία 5 χρόνια από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο αναπτυξιακών πολιτικών και στόχων. Για να συνεχίσει, η χώρα μας να βαδίζει σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης απαιτείται να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μια ισχυρή Ευρώπη, σημαίνει μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή και ευημερούσα Κρήτη».

Αρναουτάκης Σδούκου

Ο Περιφερειάρχης

«Συζητήσαμε με την κα. Σδούκου για όλα τα ενεργειακά θέματα που αφορούν την Κρήτη. Ένα βασικό θέμα είναι οι ενεργειακές κοινότητες όπως επίσης και ο ενεργειακός χώρος που πρέπει να πάρουμε για όλους τους ΤΟΕΒ του νησιού, να μπορούμε να κάνουμε τα έργα από τη στιγμή που έχουμε κάνει τις μελέτες», τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, «είναι πολύ σημαντικές οι διασυνδέσεις του μεγάλου καλωδίου του νησιού με την Αττική όπως επίσης και το μικρό καλώδιο που ευτυχώς που υπάρχει γιατί θα είχαμε πρόβλημα για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού. Επίσης να δούμε με τα αιολικά πάρκα τι γίνεται, αφουγκραζόμενοι τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κα. Σδούκου, θεωρώ ότι αυτά τα οποία θέσαμε, τα οποία είναι υπέρ των πολλών, θα μπορούν να ικανοποιηθούν. Θέλουμε να πάρει ο πολίτης της Κρήτης αυτά τα οποία δικαιούται, κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις που έκανε. 

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης ανέφερε: « Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στη Κρήτη που φτάνει σε αρκετά δις. Η Κρήτη πέρα από τα έργα οδικής ασφάλειας τα οποία ανέρχονται σε 40 εκ. ευρώ, έχουμε το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ το οποίο είναι σε εξέλιξη, επίσης αρδευτικά έργα, έργα φραγμάτων, έργα ΣΔΙΤ, και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καλούμε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές γιατί η συμμετοχή σε αυτές δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι Ευρωπαϊκοί πόροι και πόσο σημαντικό είναι η τοπική κοινωνία και αρχές, η Περιφερειακή Αρχή, να μπορεί να αξιοποιεί αυτούς τους πολύ σημαντικούς πόρους όπως πολύ σωστά κάνει ο κ. Αρναουτάκης». 

Δείτε βίντεο από τη επίσκεψη της κ. Σδούκου στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου:




 

Ο Δήμος Μαλεβιζίου πρέπει να έχει λόγο στις αποφάσεις αλλά και στη διαμόρφωση των όρων για την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που υλοποιούνται αλλά και σχεδιάζονται στην περιοχή, επεσήμανε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, κατά την επίσκεψη της κ. Σδούκου στο Δημαρχείο.

Ο Μενέλαος Μποκέας έθεσε επίσης στην υφυπουργό ζητήματα που αφορούν στη μετάβαση του Δήμου, μετά από δεκαετίες επιβάρυνσης, σε ένα καινοτόμο, αειφόρο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο με συμμέτοχο την ίδια την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρθηκε επίσης στα ανταποδοτικά οφέλη για την Ηλεκτρική Διασύνδεση που είχαν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και την επόμενη μέρα για την περιοχή των Λινοπεραμάτων με την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα να υπάρξει διαθέσιμος ενεργειακός χώρος στην Κρήτη, για τις Ενεργειακές Κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τους πολίτες μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ως αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι εφικτή η μείωση δημοτικών τελών αλλά και οι επενδύσεις σε έργα που θα ωφελούν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήρε τη στάση του Δήμου Μαλεβιζίου για το έργο της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης αλλά και τη συνδρομή στην υλοποίησή του, προσθέτοντας πως το Υπουργείο αλλά και η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό του Δήμου, με διάθεση συνεργασίας για την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν από την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην περιοχή.

Σδούκου Μποκέας

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζιου και η Υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφτηκαν το έργο κατασκευής του σταθμού μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δαμάστα όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή του έργου της Ariadne Interconnection Άγγελος Σταματέλο.

Σδούκου Μποκέας Δαμάστα

Δείτε επίσης: 

Με την υφυπουργό Περιβάλλοντος Αλ.Σδούκου συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση