ΚΡΗΤΗ
Στο Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ ο Γ. Ματαλλιωτάκης
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τις εφαρμογές του εργαστηρίου στην παράκτια ωκεανογραφία που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη
Το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου και Δ/ντής Έρευνας του ΙΤΕ Νίκος Καμπάνης, μαζί με τους συνεργάτες του, ερευνητές καθ. Κατερίνα Σπανουδάκη, Γιώργο Αλεξανδράκη και Γιώργο Κοζυράκη παρουσίασαν τις δραστηριότητες, τα επιτεύγματα, καθώς και τα ευρωπαϊκά και εθνικά έργα που συμμετέχει το εργαστήριο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε για τις εφαρμογές του εργαστηρίου στην παράκτια ωκεανογραφία που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στην παράκτια ζώνη, με χαρακτηριστικό το SMARTOURISM που χρηματοδότησε ανταγωνιστικά η έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας Κρήτης.
Επίσης για τις εφαρμογές του εργαστηρίου στην προγνωστική ωκεανογραφία, τη συμμετοχή σε εμβληματικά έργα τύπου Ορίζοντα όπως το ΟΔΥΣΣΕΙΑ, το ΙΛΙΑΔΑ που φτιάχνει την πλατφόρμα πλαίσιο για το ψηφιακό δίδυμο της θάλασσας της Ε.Ε.
Επίσης, ενημερώθηκε για την μακρά συνεργασία του εργαστήριου με την Περιφέρεια Κρήτης στην αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών όπως και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της σε παράκτιες περιοχές (Ρέθυμνο, Ελούντα, λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ΠΕΛ), καθώς και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια πολιτιστική κληρονομιά.
Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη λειτουργία και τις επιδόσεις του εργαστηρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα είδα από κοντά τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν με το έργο τους σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι αυτός της έρευνας. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να υποστηρίζει ερευνητικές ομάδες που αναπτύσσουν καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές που δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα από την αλληλεπίδραση ξηράς, θάλασσας και ατμόσφαιρας με στόχο τη γαλάζια ανάπτυξη».
Ακολούθησε επίδειξη του προγνωστικού συστήματος κατάστασης θάλασσας COASTAL CRETE, της πρόγνωσης της φυσιολογικής άνεσης των χρηστών παραλίας SMARTOURISM, αλλά και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο του εργαστηρίου.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο