ΚΡΗΤΗ

Στο επίκεντρο συνάντησης η διαχείρηση πολύτιμης συλλογής απολιθωμάτων

Τον συλλέκτη κ. Πασχάλη Ζησίου υποδέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης

No profile pic

Τον συλλέκτη κ. Πασχάλη Ζησίου, ο οποίος,  ως γνωστόν, δώρισε   στο Δήμο Ρεθύμνης μια πολύτιμη συλλογή απολιθωμάτων,   υποδέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης. 

Ο κ. Ζησίου, ομογενής, που είναι εγκατεστημένος στο Φρέχεν της Βόρειας Γερμανίας, επισκέφθηκε το Ρέθυμνο προκειμένου να συντονίσουν  σε συνεργασία  με  τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Κρήτης και άμισθο επιμελητή του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου Γουλανδρή  Φ. Ι.,  κ. Βασίλη Σιμιτζή/ Γεωλόγο και θεσμικούς εκπροσώπους του Δήμου Ρεθύμνης το Δήμο τη διαδικασία διαχείρισης και έκθεσης της  σπάνιας αυτής συλλογής.  Υπενθυμίζεται ότι  η  συλλογή περιλαμβάνει χιλιάδες ασπόνδυλα θαλάσσια απολιθώματα, (μεταξύ αυτών είναι κι ένας  σημαντικός αριθμός κρητικών απολιθωμάτων),  τα οποία ο κ. Ζησίου διατηρούσε σε ιδιωτική Έκθεση. 

Ορμώμενος από την αγάπη του για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, την οποία επισκέπτονταν  σταθερά από το 1989 μέχρι προσφάτως αλλά και τις σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης  που διατηρεί έως  σήμερα με την ομάδα Παλαιοντολογίας δώρισε τη συλλογή του στο Δήμο Ρεθύμνης. , προκειμένου να φιλοξενηθεί σε κατάλληλη αίθουσα. 

Η συλλογή,  παραλήφθηκε τον π. Νοέμβριο (2020), από τα Μέλη της  αρμόδιας Επιτροπής του Δ. Ρ., τους Αντιδημάρχους Συντονισμού Διοικητικών Υπηρεσιών και Ψηφιακής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Γεωργαλή και  Οικονομικών κ. Στέλιο Σπανουδάκη καθώς και τον κ. Σιμιτζή Βασίλη/Γεωλόγο   και φυλάσσεται προστατευμένη  στο κτίριο του πρώην  Δημαρχείου  Νικηφόρου  Φωκά,   στην περιοχή  Άγιος Ανδρέας, Ρεθύμνου. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονή του στο Ρέθυμνο κ. Ζησίου με τη συνδρομή του κ. Σιμιτζή,  οργάνωσαν την Έκθεση στην οποία φιλοξενείται  προσωρινά μέρος της συλλογής απολιθωμάτων,  στη σύγχρονη συνεδριακή αίθουσα της Σχολής Ξεναγών. 

Στο σχεδιασμό της διαχείρισης του πολύτιμου αυτού παλαιοντολογικού υλικού είναι , η δημιουργία ενός χώρου Πολιτισμού, που θα λειτουργήσει ως Μουσείο επισκέψιμο από ντόπιους και ξένους επισκέπτες αλλά και ως χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σπουδαστές της Σχολής Ξεναγών, φοιτητές του Πανεπιστημίου (Παιδαγωγικού, Βιολογικού, Αρχαιολογικού) του Πολυτεχνείου Κρήτης (Ορυκτών Πόρων, Περιβάλλοντος) καθώς και Γεωλογικών Τμημάτων Α.Ε.Ι της χώρας ή και άλλων αντίστοιχων.

Στη σημερινή συνεργασία του  Δημάρχου με τον δωρητή κ. Π. Ζήσιο παρουσία και με τη συμμετοχή του κ. Σιμιτζή και των αρμόδιων Αντιδημάρχων Δήμου Ρεθύμνης κ.κ. Σπανουδάκη Στ, Γεωργαλή Γ. και Λελεδάκη Δ.,  ο κ. Μαρινάκης αφού ευχαρίστησε θερμά τον δωρητή για τη γενναιόδωρη προσφορά του,  επανέλαβε τη δέσμευση ότι από πλευράς Δήμου θα τηρηθούν με σεβασμό οι όροι της δωρεάς  ώστε το Μουσείο Απολιθωμάτων να  αποτελέσει μια σημαντική δομή Πολιτισμού που θα μας συνδέει με το παρελθόν, παρέχοντάς μας γνώση για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καθώς και για τις  απαρχές της ύπαρξης της ζωής,  βοηθώντας μας να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το σύγχρονο παρόν και το επερχόμενο αύριο.  

Με αυτό το σκεπτικό συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασίας αξιοποίησης του υλικού και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του Δήμου με ήδη λειτουργούσες δομές όπως το Λαογραφικό Μουσείο και, φυσικά, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, προκειμένου μέσα από τη δημιουργική σύμπραξη τους με το Δήμο, να εκτεθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε εύλογο χρόνο, το πλούσιο υλικό που εμπεριέχει η δωρεά. 

Η συνεργασία ολοκληρώθηκε με την εκατέρωθεν διαβεβαίωσης της αλληλοεκτίμησης και τη διατήρησης στενής επαφής για την οργάνωση του Μουσείου Απολιθωμάτων  και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων: Ο κ. Ζήσιος κατέθεσε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία του με το Παλαιοντολογικό Μουσείο και το Δήμο Ρεθύμνης και πρόσφερε στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Γεωργαλή δύο σπάνια απολιθώματα, ηλικίας  180 εκατομμυρίων ετών.  Ο κ. Μαρινάκης του πρόσφερε το ασημένιο νόμισμα φέρει σε εγχάραξη το σύμβολο της πόλης και τη συλλογή με γκραβούρες από σπάνιους χάρτες περιηγητών της Κρήτης του περασμένου αιώνα. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση