ΚΡΗΤΗ
Στο δρόμο προς την UNESCO η Κνωσσός: Τί θα συζητήσουν Αρναουτάκης -Καλοκαιρινός με την Υπ. Πολιτισμού
Την επόμενη εβδομάδα η πολυαναμενόμενη συνάντηση Περιφερειάρχη- Δημάρχου με την Λίνα Μενδώνη, στην Αθήνα
Στο Υπουργείο Πολιτισμού θα βρεθούν αρχές Απριλίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός για τη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την οποία κανόνισε η ίδια η Υπουργός κατά την επίσκεψη της στην Κνωσό στις 7 Μαρτίου.
Κατά την άφιξη της η Υπουργός βρέθηκε μπροστά σε δυσαρεστημένους πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν στην ίδια την αγανάκτηση τους αναφορικά με το άσχημα εικόνα που επικρατεί γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες.
Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι στόχος είναι η ένταξη της Κνωσού στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενώ είχε υπογραμμίσει ιδιαίτερα πως «στόχος μας είναι η αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη στην Κνωσό». Ο περιβάλλων χώρος χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, είπε η Υπουργός, και ξεκαθάρισε ότι αυτή η εικόνα, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη σημασία και την ποιότητα του συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου.
Στις ημέρες που μεσολάβησαν έγινε ένας συντονισμός μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, έτσι ώστε στη σημερινή συνάντηση οι κ.κ. Αρναουτάκης και Καλοκαιρινός να παρουσιάσουν στην Υπουργό έναν ολοκληρωμένο φάκελο.
Ο φάκελος περιέχει τις άμεσες παρεμβάσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Κνωσού που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο 2024, οπότε θα έρθουν στην Κρήτη οι επιθεωρητές της UNESCO.
Πρόκειται για μικρής κλίμακας παρεμβάσεις οι οποίες δύνανται να πραγματοποιηθούν σε συνθήκες θερινής περιόδου με τους χιλιάδες επισκέπτες στο μνημείο. Οι παρεμβάσεις αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης με τις απαραίτητες σημάνσεις που πρέπει να γίνουν, με τις οδεύσεις από τα πάρκινγκ προς την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού καθώς και όλα τα ζητήματα που μπορούν να γίνουν δίχως να προκαλούν πρόβλημα άμεσα (μελέτες, αδειοδοτήσεις κτλ).
Επιπλέον στη συνάντηση στο Υπουργείο θα τεθούν επί τάπητος ενέργειες που μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμα, σε χρονικό ορίζοντα τρία με τέσσερα χρόνια, μετά που θα λάβει το πράσινο φως για την ένταξη του μνημείου στην UNESCO και έχουν να κάνουν με πιο "βαριές" και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή.
Δείτε επίσης:
Συνάντηση για την Κνωσσό με φόντο την επίσκεψη στη Μενδώνη
Η Λίνα Μενδώνη στην Κνωσό: Στόχος μας η αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
κεντρική φωτογραφία: Qingqing Cai via unsplash