ΚΡΗΤΗ
Στο αεροδρόμιο "μετέφεραν" τον αγώνα τους οι οδηγοί λεωφορείων
Η απεργία τους βρίσκεται στην 25η ημέρα
SHARE:
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, που απεργούν εδώ και 25 μέρες (Δείτε ΕΔΩ).
Πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ εκτός από το ΕΚΗ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των οδηγών έχουν εκφράσει, μεταξύ άλλων, ξεναγοί, ξενοδοχοϋπαλληλοι και συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων.
"Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης θα φέρει εργασιακή ειρήνη"
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς επισήμανε με αφορμή την κινητοποίηση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων:
"Είμαστε εδώ γιατί ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος. Διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους, διεκδικούν μια σύμβαση χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Δυστυχώς όμως οι εργαζόμενοι βλέπουν από απέναντι εργοδότες που βάζουν ζητήματα ακόμη και για μειώσεις είστε στα transfer και τα γεύματα, είτε και στο χρόνο εργασίας που κι αυτό είναι μείωση μισθού αναφορικά με τις επαναπροσλήψεις.
Καλούμε να υπάρξει μια ηρεμία. Να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι πράκτορες την εταιρική Κοινωνική τους ευθύνη.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει. Παίρνουμε πρωτοβουλίες. Μετά από παρέμβαση μας και με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ υπάρχει περίπτωση να γίνει συνάντηση επάνω στην Αθήνα, στο Υπουργείο, την Τετάρτη, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος"
Από την πλευρά του ο Θεμιστοκλής Αμπλας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας τόνισε: "Στηρίζουμε τον αγώνα, τις διεκδικήσεις και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων: στο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα στην ζωή.
Ο αγώνας αυτός είναι απέναντι στην εργοδοτική αδιαφορία και αδιαλλαξία.
Ο αγώνας αυτός ο οποίος στηρίζεται από όλο το νησί της Κρήτης θα είναι νικηφόρος"
Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων "ο Ερμής" Γιώργος Μανουσάκης σημείωσε: "Είμαστε ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι αλλά και αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας: την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Δυστυχώς, η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει ούτε τα χρόνια, ούτε την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που είναι εδώ. Διατρανώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε"
Το μέλος Σωματείου "Ερμής" εδώ και 36 χρόνια, Θωμάς Σκεπάρνης τόνισε από την πλευρά του: "Δεν έχω ξαναζήσει αυτή την κατάσταση. Πάντα υπήρχαν δυσκολίες, αλλά εφέτος βρήκαν την ευκαιρία να μας διαλύσουν τη σύμβαση. Οι οδηγοί έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια για να στηθούν και να αναστηθουν εταιρείες, και τώρα μας έχουν πετάξει σαν τα σκουπίδια εδώ. Δεν μας δίνουν σημασία.
Απώτερος σκοπός τους είναι να διαλύσουν τη σύμβαση και να μας έχουν να δουλεύουμε όσο καιρό θέλουν αυτοί και με ο,τι λεφτά θέλουν"
Ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νίκος Σμυρνάκης υπογράμμισε: "Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι άνθρωποι εδώ και 25 μέρες παλεύουν για το αυτονόητο: να κρατήσουν την παλιά τους σύμβαση. Και επικρατεί μια άλλη λογική: κάποιοι τους θέλουν να δουλεύουν 12-15-17 ώρες για 600 ευρώ. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του και να δει με ποιους έχει να κάνει"
Ο Δημόκριτος Σαλούστρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου που επίσης στηρίζει τις κινητοποιήσεις σημείωσε: "Είναι ένας δίκαιος αγώνας για διασφάλιση των κεκτημένων όλων των προηγούμενων χρόνων. Παρά τις πιέσεις, η εργοδοσία είναι άκαμπτη, θέλει να διατηρήσει την κερδοφορία της στις πλάτες των εργαζομένων. Δεν την ενδιαφέρει πως θα θρέψουν τις οικογένειές τους. Είμαστε εδώ για ν δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων δεν είναι μόνοι τους"
Ο Γιάννης Γωνιανάκης, Πρόεδρος του Συνδικάτου οικοδόμων Ηρακλείου δήλωσε: "Δείχνουμε την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον αγώνα επιβίωσης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Οι προβοκάτσιες ουσιαστικά των εργοδοτικών ενώσεων δεν θα πιάσουν τόπο. Δεν μπορούν να λένε σήμερα στους εργαζόμενους "στα κέρδη χωριστά και στη ζημιά όλοι μαζί". Δεν γίνεται, για άλλη μια φορά, να πληρώνουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι"