ΚΡΗΤΗ

Στις 20 Ιουλίου η απονομή του Βραβείου "Ν.Καζαντζάκης" στον Ιωσήφ Σηφάκη

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 19.30 η απονομή

Στις 20 Ιουλίου η απονομή του Βραβείου "Ν.Καζαντζάκης" στον Ιωσήφ Σηφάκη

Με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» τιμάται από τον Δήμο Ηρακλείου ο Ιωσήφ Σηφάκης, μια προσωπικότητα του τόπου μας καταξιωμένη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ένας από τους πιο σημαντικούς διανοητές της γενιάς του. Για το συνολικό έργο του ο Ιωσήφ Σηφάκης, έχει ήδη τιμηθεί με το Βραβείο Τούρινγκ, αντίστοιχο του Βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική.

Για να τιμηθεί ο παγκοσμίου κύρους επιστήμονας από την πόλη που γεννήθηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία  ομοφώνως πρότεινε να αποδοθεί, εμβόλιμα για το έτος 2022, το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» στον Ιωσήφ Σηφάκη. Η πρόταση της Επιτροπής έγινε ομοφώνως αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου. 

Η βράβευσή του εντάχθηκε στον θεματικό κύκλο των «Γραμμάτων», με το σκεπτικό ότι: όπως ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, αναλόγως και ο Ι. Σηφάκης, με την απήχηση του έργου του στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά και ως στοχαστής, δοκιμιογράφος και με τις διαλέξεις του για την επίδραση της τεχνολογίας στην σύγχρονη κοινωνία, τιμά παγκοσμίως την Κρήτη και την γενέτειρά του, το Ηράκλειο, του οποίου θα αποτελεί εφεξής και  πρέσβη προβολής διεθνώς, στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η Τελετή βράβευσης του Ιωσήφ Σηφάκη, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου 2022, ώρα 19.30, στον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα ομιλήσει η Άννα Γριμάνη.

 

     ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΗΦΑΚΗ

 

Ο Ιωσήφ Σηφάκης γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Απεφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκτοτε, κατέκτησε μία κορυφαία θέση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. 

      Διετέλεσε καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης, ίδρυσε το εργαστήριο Verimag (ειδικευμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων) στην Γκρενόμπλ. Είναι από τους θεμελιωτές τού Model-Checking, που αποτελεί την κύρια βιομηχανική μέθοδο επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων, στην οποία βασίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους εταιρείες όπως: η Intel, η Microsoft και η Google. Σε συνεργασία με την βιομηχανία, και ιδιαίτερα με την Airbus, ανέπτυξε την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά, σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) με σκοπό τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων. Εργάστηκε ως Διευθυντής του «ARTIST European Network of Excellence on Embedded Systems Design» (2004-2012). Διετέλεσε, συνάμα, πρόεδρος του «Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας» κατά την διετία 2014-2016. Είναι μέλος της Γαλλικής, της Ευρωπαϊκής, της Αμερικανικής, και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.  

    Ο Ιωσήφ Σηφάκης τιμήθηκε στην Γαλλία με τους τίτλους: του «Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας» (2008) και του «Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής» (2011), ενώ έλαβε από την Ελληνική Πολιτεία την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» (2013). Έχει, επίσης, αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, και της École Polytechnique Fédérale de Lausanne.


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση