ΚΡΗΤΗ

Στήριξη στον Κρητικό «Υγρό Χρυσό»

Αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές μέσα στην φετινή καλλιεργητική περίοδο και για το Κρητικό ελαιόλαδο.

Στήριξη στον Κρητικό «Υγρό Χρυσό»

Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 60 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022, παράχθηκαν 3.266.500 τόνοι ελαιόλαδου.

Περισσότερο από το 93% του παγκόσμιου συνόλου παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα οι τρεις πρώτες σε παραγωγή χώρες είναι με σειρά η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Φέτος η παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να είναι μειωμένη, γεγονός που επιβεβαιώνεται επίσημα από εκτιμήσεις διάφορων φορέων της χώρας, αλλά και την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας που κάνει αναφορά για μείωση μέχρι και 49% σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αυξητικές τάσεις στην τιμή του ελαιόλαδου και παρασέρνει θετικά και τις υπόλοιπες χώρες. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, παρατηρείται μια μικρή αναλογικά αύξηση στις τιμές.

Σύμφωνα με πρόσφατο Δελτίο Τιμών (18/10/2022) του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) οι ελάχιστες τιμές έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που καταγράφηκαν ήταν στα 3,60 €/kg και οι μέγιστες στα 4,06 €/kg.

Αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές μέσα στην φετινή καλλιεργητική περίοδο και για το Κρητικό ελαιόλαδο.

Ωστόσο, είναι άξιο λόγου ότι οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε μια χρονιά που ο παραγωγός, ο προμηθευτής – όπως και ο καταναλωτής - έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών σε όλα τα αγαθά και τα απαραίτητα μέσα για τη καλλιέργεια του καρπού της ελιάς.

Επομένως, από την εξίσωση, που καλείται ο κάθε ελαιοπαραγωγός να συμπεριλάβει τις παραμέτρους της ποιότητας του προϊόντος του και των εξόδων που απαιτούνται για όλα τα στάδια της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας, προκύπτει ένα όφελος το οποίο μάλλον δεν είναι τόσο – όσο φαντάζει.

Η τιμή του ελαιόλαδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ο πιο κρίσιμος παράγοντας που θα κατατάξει το ελαιόλαδο στην αντίστοιχη κατηγορία και θα κρίνει την τιμή του είναι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Εργαστήριο Διαλυνάς

Ο όποιος ισχυρισμός και η όποια πληροφορία συνοδεύει το ελαιόλαδο απαιτεί την σχετική τεκμηρίωση με εργαστηριακές αναλύσεις. Για αυτό το λόγο και προκειμένου να διαμορφωθεί μια εικόνα για τις απαιτούμενες αναλύσεις και το κόστος που θα έχει στον κάθε παραγωγό η όλη διαδικασία της ταξινόμησής του, το Cretalive βρέθηκε στο μεγαλύτερο εργαστήριο του Νομού Ηρακλείου, το Εργαστήριο Αναλύσεων της Dialynas S.A. 

Εφαρμόζοντας σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές, στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και αναλύοντας μεγάλο όγκο δειγμάτων καθημερινά το Εργαστήριο Αναλύσεων της Dialynas S.A., μας ενημέρωσε ότι ειδικά για φέτος η εταιρεία έχει αποφασίσει την έμπρακτη στήριξη του Κρητικού ελαιοπαραγωγού.

Από τον μικρότερο παραγωγό έως τον μεγαλύτερο επαγγελματία που ασχολείται με την τυποποίηση ελαιόλαδου, το Εργαστήριο θα παρέχει τις δοκιμές που αφορούν το ελαιόλαδο σε τιμές πολύ κοντά στο κόστος. Επί παραδείγματι: 

Η βασική χημική ανάλυση για Οξύτητα, Αρ. Υπεροξειδίων, Φασματοφωτομετρική ανάλυση (Δείκτες Κ270, Κ232 και ΔΚ) παρέχεται με μόλις 10 Ευρώ/ δείγμα (πλέον ΦΠΑ)

Οι αναλύσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων ξεκινούν με κόστος από 80 Ευρώ/ δείγμα (πλέον ΦΠΑ) για το μικρό πακέτο και φτάνουν με το πακέτο πλήρης ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων (πάνω από 580 ουσίες) να παρέχεται στα 115 Ευρώ/ δείγμα (πλέον ΦΠΑ) 

Εκτός των παραπάνω, το Εργαστήριο παρέχει το σύνολο των απαιτούμενων δοκιμών που καλύπτουν τις ανάγκες όλων όσων ασχολούνται με την παραγωγική διαδικασία του ελαιόλαδου – ιδιώτες και επαγγελματίες – σε αντίστοιχα χαμηλές τιμές κόστους.

Η πολιτική του Εργαστηρίου Αναλύσεων της Dialynas S.A. να παρέχει τις οικονομικότερες αναλύσεις στην τοπική αγορά με αξιόπιστες και διαπιστευμένες δοκιμές είναι η έμπρακτη στήριξη στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης και αυτό επιτυγχάνεται από τον τεράστιο όγκο δειγμάτων που διαχειρίζεται το Εργαστήριο καθημερινά. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια μείωσης του κόστους για τον ελαιοπαραγωγό και αύξησης των ατομικών εσόδων, φέτος, που οι συνθήκες είναι κατά τα άλλα μάλλον ευνοϊκές.

Τα στελέχη του Εργαστηρίου Αναλύσεων της Dialynas S.A., άλλωστε και ως ερασιτέχνες ελαιοπαραγωγοί, γνωρίζουν την αξία, τον κόπο και την προοπτική που έχει στην παγκόσμια αγορά ο, κατά τον Όμηρο, «Υγρός Χρυσός» - το Κρητικό Ελαιόλαδο. 

Οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις αυτές μόνο καλό μπορεί να κάνουν στην τοπική κοινωνία και αξίζουν προβολής και διάδοσης. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια παραγωγική και κερδοφόρα ελαιοκομική χρονιά για τη Κρήτη, για την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναλύσεις ελαιόλαδου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Εργαστήριο Αναλύσεων της Dialynas S.A. στο 2810371321 ή στο [email protected]
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση