ΚΡΗΤΗ
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατατέθηκε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η 3η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, μετά από πρόσκληση της Γεν. Γραμματέως ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), κας Μάιρα Μυρογιάννη, και παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας & Εξωστρέφειας, κου Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη.
Ο κος Φραγκογιάννης χαιρέτισε τη Συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Εξωστρέφειας στην προώθηση των στόχων της οικονομικής διπλωματίας, και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων στο εξαγωγικό εμπόριο φορέων και οργανισμών, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Εξωστρέφειας.
Η κα Μυρογιάννη ανέδειξε τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και των παραγωγικών φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις κατά το 2022 αλλά και το 2023.
Τον ΣΕΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος κατέθεσε σειρά προτάσεων με σκοπό την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου και την ανάπτυξη του τόπου μας. Αρχικά ο κος Καλαμπόκης επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο το Συμβούλιο Εξωστρέφειας να συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές ανά έτος και όχι μία, πρότεινε η μεθεπόμενη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και στη συνέχεια, προχώρησε με κατάθεσή συγκεκριμένων προτάσεων και θεμάτων προς συζήτηση.
Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε ο κος Καλαμπόκης, είναι ο ανασχεδιασμός του χάρτη των Γραφείων ΟΕΥ και ο επαναπροσδιορισμός νέων και αναδυόμενων αγορών, όπου κρίνεται απαραίτητη η παρουσία εμπορικών γραφείων, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Βιετνάμ.
Με βάσει τις αρχές του Περιφερειακού Marketing, πρότεινε τη δημιουργία στρατηγικής με γνώμονα τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε Περιφέρειας και τη διοργάνωση δράσεων με Περιφερειακό χαρακτήρα.
Επίσης, ο κος Καλαμπόκης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που διέπουν τις βιομηχανικές περιοχές και πρότεινε την αλλαγή τους, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής του φορέα διαχείρισης και τη θέσπιση Κανονισμών Λειτουργίας. Ταυτόχρονα, τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
Τέλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της επιμόρφωσης των νέων αλλά και υφιστάμενων εξαγωγέων και η παροχή πληροφόρησης για όλες τις αλλαγές που γίνονται για τη διευκόλυνση της εξαγωγικής διαδικασίας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ).
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο