ΚΡΗΤΗ

Στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου Ιεράπετρας

Ερώτηση από τους βουλευτές Μ. Συντυχάκη, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργο Λαμπρούλη και Διαμάντω Μανωλάκου

Στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου Ιεράπετρας

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσε το ΚΚΕ με αφορμή την κινητοποίηση στην Ιεράπετρα για τα προβλήματα του νοσοκομείου της περιοχής και την ικανοποίηση των αιτημάτων όσων διαμαρτυρήθηκαν.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

"Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα παλλαϊκή κινητοποίηση για να μην υποβαθμιστεί και να μην αλλάξει χαρακτήρα το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων όλες τις ημέρες το μήνα.

Οι κάτοικοι της πόλης, Σωματεία, μαζικοί φορείς και νεολαία διεκδίκησαν την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή και σε όλη την Κρήτη, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ο λαός της Ιεράπετρας δεν αποδέχεται το Νοσοκομείο της πόλης να είναι δορυφορική υπομονάδα άλλου Νοσοκομείου και διεκδικεί να σταματήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και αλλαγή της αποστολής του Νοσοκομείου. 

Αναδείχτηκε, για άλλη μία φορά, ότι είναι θέμα επιβίωσης για τις λαϊκές οικογένειες της Ιεράπετρας η ενίσχυση του Νοσοκομείου, σε μια περιοχή, η οποία εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εργατών γης, ενώ τη θερινή περίοδο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό τουριστών, καθώς και εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα που δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Επιπλέον, η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι κρίσιμη ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους των χωριών της υπαίθρου, λόγω της δυσκολίας μετακίνησης στην πρωτεύουσα του νομού, εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου και των προβλημάτων στη συγκοινωνία. 

Το ΚΚΕ με την με αριθμό 254/ 5.12.2022 Επίκαιρη Ερώτησή του ανέδειξε την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, που με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, παραμένει υποστελεχωμένο, με σοβαρές ελλείψεις σε όλους τους τομείς,  που καθιστούν τη λειτουργία του ανεπαρκή, αν όχι επικίνδυνη.

Η απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στη συγκεκριμένη Ερώτηση, ότι το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας «είναι Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο» και οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, σε συνέδριο στην Αθήνα, ότι «δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι» εντάσσονται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που  με συνέπεια συνεχίζει την υλοποίηση της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μετατροπή των περιφερειακών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, όπως και αυτό της Ιεράπετρας.

Με την παρούσα Ερώτηση, επανερχόμαστε στο θέμα των ελλείψεων επισημαίνοντας ότι  από τις 42 οργανικές θέσεις της ιατρικής υπηρεσίας είναι κενές παραπάνω από τις μισές, στη νοσηλευτική υπηρεσία από τις 101 είναι κενές οι 37, στο διοικητικό-οικονομικό προσωπικό από τις 56 είναι κενές οι 25, στο προσωπικό καθαριότητας από τις 10 θέσεις είναι κενές οι μισές. Οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά εμπόδια για την πλήρωση της βάρδιας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και οδηγώντας σε εξόντωση τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στην κτιριακή υποδομή έχουν οδηγήσει στην απαράδεκτη λειτουργία στον ίδιο χώρο της καρδιολογικής, μαιευτικής και παιδιατρικής κλινικής. 

Τονίζουμε ότι τα ίδια τα στοιχεία από τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας δείχνουν την αναγκαιότητα άμεσα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της περιοχής σε δημόσια και δωρεάν υγεία. Ειδικότερα, το 2021 στο Νοσοκομείο πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 4 χειρουργικές επεμβάσεις τις καθημερινές κι αυτό την περίοδο κατά την οποία οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης είχαν μετατρέψει το νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπως σε όλη τη χώρα, σε Νοσοκομείο μιας νόσου, δηλ. σε covid. Την ίδια περίοδο επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία κατά μέσο όρο 152 άτομα καθημερινά, ενώ πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο καθημερινά 82 απεικονιστικές εξετάσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων της παλλαϊκής κινητοποίησης της 2/2/2023 για την υπεράσπιση και στελέχωση του Γενικού  Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Και συγκεκριμένα για:

- Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Νοσοκομείου Ιεράπετρας με το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης,

- Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

- Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό, ώστε να παρέχονται δωρεάν και απρόσκοπτα όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες νοσοκομειακής φροντίδας για τον λαό της περιοχής".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση