ΚΡΗΤΗ
Στη Βουλή τα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό και την έρευνα
Ερωτήσεις στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης με αφορμή το εργατικό ατύχημα του 22χρονου ξενοδοχοϋπάλληλου, στην περιοχή των Μαλίων που σημειώθηκε προ ημερών.
Όπως τονίζει:
"Στη μεγάλη λίστα των εργατικών ατυχημάτων, που αποτελούν για ακόμα μια σεζόν την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά, προστέθηκε πρόσφατα το εργατικό ατύχημα ενός 22χρονου που εργαζόταν ως βοηθός μάγειρα και κάηκε με λάδι την ώρα της δουλειάς σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, το απόγευμα της Τρίτης στις 20 Ιουνίου.
Ο νεαρός εργαζόμενος, που υπέστη εγκαύματα β' βαθμού στο πρόσωπο και στα χέρια, εργάζονταν ανασφάλιστος χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, ενώ -όπως καταγγέλθηκε- η εργοδοσία του ξενοδοχείου προσπάθησε να κρύψει το γεγονός και δεν κάλεσε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να περάσουν περίπου 3 ώρες μέχρι ο εργαζόμενος να λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική αγωγή.
Ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωνε στις 30/6/2023 ότι «Το ΣΕΠΕ έχει ήδη παρέμβει από χθες και πόρισμα συντάσσεται και εκδίδεται εντός ολίγου». Όμως κανένα πόρισμα δεν έχει έρθει σε γνώση του εργαζόμενου μέχρι και τις 5/7/2023. Επιπλέον στη 1/7/2023 ο υπουργός δήλωνε ότι «μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, συμφωνήθηκε ο εργαζόμενος να εισπράξει όλα τα δεδουλευμένα και όποιες άλλες νόμιμες αποδοχές και η επιχείρηση να καλύψει τα έξοδα θεραπείας του.» Ωστόσο, μετά από 15 μέρες από το εργατικό ατύχημα δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση από την επιχείρηση.
Το παραπάνω περιστατικό και συνολικά ο μεγάλος αριθμός των εργατικών ατυχημάτων δεν οφείλονται στην «κακιά στιγμή». Είναι αποτέλεσμα των άθλιων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στην πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων. Συνθήκες που αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας που νομοθέτησαν, για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όσο και για την υποστελέχωση της τεχνικής και κοινωνικής επιθεώρησης εργασίας με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται ένας πολύ μικρός αριθμός ελέγχων. Κατά συνέπεια, οι «ευαισθησίες» του υπουργού Εργασίας μετά την κατακραυγή δεν πείθουν κανέναν, από τη στιγμή που διατηρείται και ενισχύεται αυτό το θεσμικό πλαίσιο για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των τουριστικών ομίλων, βασισμένη στη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο «τουριστικό θαύμα».
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
-Να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος. Η εργοδοσία να αναλάβει πλήρως τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του εργαζόμενου και να πληρώσει κανονικά όχι μόνο τα δεδουλευμένα, αλλά και τη μισθοδοσία και τα ένσημα για όσο διάστημα βρίσκεται ο εργαζόμενος εκτός εργασίας.
- Να πραγματοποιηθεί έκτακτος έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων και την εφαρμογή της ΤΚΣΣΕ. Να στελεχωθούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές κλιμάκια της τεχνικής επιθεώρησης εργασίας για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα ξενοδοχεία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στο αεροδρόμιο και συνολικά στους χώρους εργασίας".
Παράλληλα, ο βουλευτής από κοινού με τους συναδέλφους του στο ΚΚΕ κατέθεσαν κοινή ερώτηση με αντικείμενο "την κατάσταση ομηρίας των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας".
Επισημαίνουν χαρακτηριστικά:"Ένα από τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχρονικά οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την Έρευνα είναι η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, η διακοπή πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και η αντικατάστασή του από προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου
Χαρακτηριστική περίπτωση, μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας, είναι η περίπτωση των 17 υπαλλήλων ΙΔΟΧ του ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με «κυλιόμενες» συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πολλοί για περισσότερα από 10 έτη. Λόγω των αφυπηρετήσεων, οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν, και λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης, υπάρχει σημαντική εντατικοποίηση της εργασίας. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, όπως και εκατοντάδες στην ίδια θέση στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα ανά την Ελλάδα, ενώ έχουν κατακτήσει υψηλό βαθμό εμπειρίας καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας τμημάτων και οργανισμών σε θέσεις ιδιαίτερα υψηλής εξειδίκευσης, βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας, κάτι το οποίο επιτείνεται σημαντικά με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, ο Νόμος-Πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ το 2022 για τη λειτουργία των ΑΕΙ, εισήγαγε επιπλέον δυσμενείς διατάξεις για τους ΙΔΟΧ. οι οποίοι στελεχώνουν οργανικά διοικητικά τμήματα και αυτόνομους οργανισμούς των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές, οι υπάλληλοι ΙΔΟΧ δεν θεωρούνται πλέον ως προσωπικό του αντίστοιχου ΑΕΙ, παρόλο που επί σειρά ετών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα αντίστοιχα τμήματα και οργανισμούς, ενώ εμπίπτουν σε δυσμενέστερες φορολογικές ρυθμίσεις. Κυρίως, όμως, προβλέπεται λήξη των συμβάσεων εργασίας τους μετά την παρέλευση πενταετίας από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, και για κάθε πενταετία εφεξής, με επαναπροκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.
Η παραπάνω κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και στα ερευνητικά κέντρα είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους θυσιάζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στον βωμό των δημοσιονομικών στόχων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με την υποβάθμιση των ΑΕΙ της χώρας, μέσω μιας διαρκούς λιτότητας, υποχρηματοδότησης για αναγκαία έργα και υποστελέχωσης σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, σε βάρος της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία, καθώς και των ερευνητικών υποδομών, που θα μπορούσαν να αποτελούν στήριγμα για την ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά η ανάληψη από τους υπαλλήλους ΙΔΟΧ των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων θέσεων μόνιμου προσωπικού, και να καλυφθούν τα μεγάλα κενά των οργανογραμμάτων με προσλήψεις νέων μόνιμων υπαλλήλων".