ΚΡΗΤΗ

"Στενάζει" η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής, λέει ο Μ.Κουμαντάκης

Πρόσκληση φορέων για το "αύριο" της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Αγορά
Photo Credits: @Image Online

Τη σκυτάλη της ... υποτονικής κίνησης παίρνουν οι χειμερινές εκπτώσεις, μετά την κατώτερη των προσδοκιών αγοραστική κίνηση κατά την διάρκεια των γιορτών. Οι αγορές της Κρήτης παραμένουν προβληματισμένες, νιώθοντας διαρκώς την απειλή του λουκέτου, υπό το βάρος από τη μία της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κι από την άλλη των επαχθών φορολογικών - και όχι μόνο - βαρών από την πλευρά της Πολιτείας.

Σε συνέχεια της προ καιρού επιστολής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης που περιελάμβανε μια αποτίμηση της πεσμένης κίνησης τις γιορτές, έρχεται σύντομα μια σύσκεψη φορέων με στόχο ένα "brainstorming" για το πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.


"Σε συνέχεια των τελευταίων χρόνων το λιανικό εμπόριο είναι σε μια διαρκή πίεση που δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις" - λέει στο Cretalive ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι το λιανικό εμπόριο σιγά σιγά φθείρεται λόγω πολλών παραγόντων όπως είναι ευνοϊκά καθεστώτα - και φορολογικά - για μεγάλες πολυεθνικές και πολυκαταστήματα, αλλά και διακρατικές συμφωνίες με αποτέλεσμα την άνθιση των κινέζικων καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, εξηγεί ο κ.Κουμαντάκης, "οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση τείνουν να συνθλίψουν τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα για να παίξουν την πολιτική που παγκοσμίως εφαρμόζεται με πολύ σκληρό τρόπο" με αποτελέσμα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Με τα δεδομένα αυτά στην επιχειρηματικότητα αλλά και τις χαμηλές πτήσεις της πραγματικής οικονομίας, ο Μ.Κουμαντάκης τονίζει την χαμηλή ρευστότητα της Κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την ανεργία, το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια, τα επιτόκια αλλά και τις πολιτικές των τραπεζών. "Η ελληνική οικονομία είναι σαθρή, χωρίς παραγωγή" - τονίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική απέναντι στο λιανικό εμπόριο - το "κύτταρο" της Οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο πρόεδρος των Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προτάσσει ως αναγκαία προς εξέταση και παρέμβαση το φορολογικό σύστημα, θέματα ρευστότητας των καταναλωτών αλλά και την επιβεβλημένη τροποποίηση του ευνοϊκού πλαισίου προς τα πολυκαταστήματα που συντελεί τελικά στην επικράτησή τους.

Σύσκεψη στις αρχές Μαρτίου

Εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου, ο κ.Κουμαντάκης θα συγκαλέσει σύσκεψη φορέων προκειμένου, με απαρχή την επιστολή της Ομοσπονδίας για την πτώση της αγοραστικής κίνησης, θα συζητήσουν τί μπορεί να γίνει και πως οι φορείς μπορούν αν συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις, προκειμένου "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το λιανικό εμπόριο να μπορέσουν να κρατηθούν".

Αναφορικά με την εικόνα της αγοράς, σήμερα, "μετρώντας" ήδη ένα μήνα εκπτώσεων που πια οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους,  Μ.Κουμαντάκης μεταφέρει μια υποτονική εικόνα. Όπως λέει "σε όλους τους τομείς υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μεταφέρεται και στην αγορά και στην Κοινωνία", ενώ ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι οι επόμενες ημέρες που απομένουν ως την ολοκλήρωση των χειμερινών εκπτώσεων θα υπάρξει μια αγοραστική ανάκαμψη προκειμένου οι αγορές να "ανασάνουν".

Κρίσιμο είναι επίσης, τονίζει ο ίδιος, ταγ νοικοκυριά να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση