ΚΡΗΤΗ

Κρούσματα στην Κρήτη: Σταθεροποίηση σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο - Επιδείνωση στα Χανιά

Η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας

No profile pic

 

Σταθερή φαίνεται πως είναι η πορεία των κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όπως και στο Ρέθυμνο ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των περιστατικών στα Χανιά, κάτι που ήδη έχει φανεί από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την Κρήτη τα τελευταία 24ωρα.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη μελέτη του enikos.gr. που παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων ανήλθε στα 2219 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=2274) μετά την απαιτούμενη επαναπαραμετροποίηση στη βάση της δυναμικής της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν την Πέμπτη 55702, και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,0%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα (όπως και πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες) ή και ακόμα μεγαλύτερος (όπως και την Πέμπτη), συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Γενικά όμως θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Ο αριθμός θανάτων (35) είναι μειωμένος σε σχέση με την Τετάρτη (40), και όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κάτω από τους 20 (σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας τιμής), με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που έχει ήδη ξεκινήσει, αντίθετα έχει ξεκινήσει η αυξητική πορεία η οποία έχει επίσης προβλεφθεί.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Πέμπτη ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με την Τετάρτη (449 από 431). Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που διαφαίνονταν και από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.

Όπως αναφέρουν οι δύο καθηγητές στα Χανιά με 19 κρούσματα την Πέμπτη  έχουμε αύξηση σε σχέση με την Τετάρτη και συνεχίζεται η ανοδική τάση, ενώ στο Ηράκλειο που εντοπίστηκαν 34 κρούσματα, παρατηρείται καθοδική τάση σε σχέση με την Τετάρτη.

Μείωση κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 15 κρούσματα το οποίο συνεχίζει να παραμένει στην κόκκινη περιοχή και αναμένουμε να συνεχιστεί αυτό όλη την 1η εβδομάδα του Μαρτίου.

 

 

 

Δείτε επίσης:

Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη - Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο

Μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Κρήτη: 128 νέα κρούσματα

Ν. Τζανάκης: Το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού επικρατεί σχεδόν καθολικά στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Η πιο κρίσιμη περίοδος στην Κρήτη και η επικράτηση της Βρετανικής μετάλλαξης

69 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη

Κορωνοϊός: 2.219 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι και 449 οι διασωληνωμένοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση