ΚΡΗΤΗ
Σταδιακά θα "ξεκλειδώνουν" τα τακτικά πρωινά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία
Με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, θα υπάρχει πάντα στο... τραπέζι η αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης.
SHARE:
Σε τροχιά επαναλειτουργίας βρίσκονται τα τακτικά πρωινά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Κρήτης. Η ενεργοποίησή τους θα είναι σταδιακή για να υπάρξει πλήρης διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το άνοιγμά τους βρίσκεται σε εξέλιξη, εν αναμονή των (νέων) οδηγιών και των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας. Πάντως, μέχρι σήμερα όλες οι έκτακτες περιπτώσεις αντιμετωπίζονταν άμεσα.
Η μείωση τα ΤΕΠ και η "θερμή παράκληση"
Η προσέλευση κόσμου στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών ήταν αισθητά μειωμένη.
“Μετρήσαμε πραγματικά το ποιο θεωρείται τελικά επείγον περιστατικό” σχολίασε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, που απηύθυνε “θερμή παράκληση” στους πολίτες να κρατήσουν την ίδια τακτική, “να μην προσέρχονται εάν δεν έχουν κάτι πραγματικά επείγον”.
Η “καλύτερη χρήση των γιατρών στην Πρωτοβάθμια” αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία “να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας”, με το “να μην επιβαρύνουμε τα ΤΕΠ”, κι αυτό τελικά είναι “το καλύτερο για όλους μας”.
Συνεχής εκπαίδευση και εγρήγορση
Στα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν ήδη μπει σε ένα καθεστώς ιατρικών πράξεων ενεργοποίησης. Και προκειμένου να διασφαλιστούν οι ασθενείς, “θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα” διαβεβαίωσε η κ. Μπορμπουδάκη.
Η εκπαίδευση του προσωπικού συνεχίζεται κανονικά. Άπαντες “γνωρίζουν πολύ καλά το πρωτόκολλο”.
Στα μέσα ατομικής προστασίας “υπάρχει επάρκεια” υποστήριξε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. “Δεν δημιουργήθηκε καμία έλλειψη”. Σήμερα, μάλιστα αναμένεται η παραλαβή νέου υλικού (μάσκες, ποδιές, ασπίδες προσώπου κλπ) από το Υπουργείο.
"Εξαιρετική διαχείριση"
Η κ. Μπορμπουδάκη δήλωσε “περήφανη” για την προετοιμασία και την κατάρτιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
“Η διαχείριση γίνεται με εξαιρετικό τρόπο. Το είδαμε και με τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου”. Το πρωτόκολλο “ακολουθείται πιστά από τους γιατρούς μας” για την αποφυγή συνάθροισης κόσμου. Τούτο ισχύει και στα Περιφερειακά Ιατρεία.
Το Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας
Εν τω μεταξύ, σχεδόν έτοιμο να βάλει μπροστά τις μηχανές του είναι το Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας. Το φορητό ψηφιακό ακτινοσκοπικό μηχάνημα είναι μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες που πρόκειται να διευθετηθούν άμεσα.
Βεβαίως, ο επιδημιολογικός χάρτης της Κρήτης “δεν δείχνει την αναγκαιότητα 24ωρης λειτουργίας”, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως υπογράμμισε η κ. Μπορμπουδάκη.
Στην παρούσα φάση, το Κέντρο θα τεθεί σε λειτουργία σε ολοήμερη βάση (πρωί - βράδυ), κι εάν κριθεί αναγκαίο, θα ενεργοποιηθεί και για 24ωρες ώρες, κάτι που όλοι “ευχόμαστε να μην χρειαστεί να γίνει”.
Περαιτέρω ενίσχυση
Με το να ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, θα υπάρχει πάντα στο... τραπέζι η αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης.
Οι προσθήκες που έγιναν, σε προσωπικό, το τελευταίο δίμηνο, χαρακτηρίζονται “πολύ σημαντικές” από την κ. Μπορμπουδάκη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, είχαμε: 82 εγκρίσεις σε ιατρικές ειδικότητες - 37 ήδη ανέλαβαν.
450 εγκρίσεις νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό - 220 άτομα ανέλαβαν ήδη.
Κάπου εδώ έρχονται να προστεθούν και οι πάνω από 500 θέσεις επικουρικού προσωπικού, με συμβάσεις διετούς διάρκειας. Σε προτεραιότητα βρίσκεται η τόνωση των ΜΕΘ και των ΤΕΠ.
Στόχος της 7ης ΥΠΕ είναι η διατήρηση των κρεβατιών που αναπτύχθηκαν το τελευταίο δίμηνο, αλλά και η ανάπτυξη νέων κλινών που θα παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας.
“Στις 20 κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στην Κρήτη, εξετάζουμε να προσθέσουμε άλλες 10” είπε η κ. Μπορμπουδάκη.
“Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων μας, και τη βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών μας” εξήγησε καταληκτικά η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ.