ΚΡΗΤΗ

Στα «κάγκελα» οι μελισσοκόμοι: Τι είπαν Αρναουτάκης - Τσιάρας

Ζητούν ένταξη στην ΚΑΠ και μόνιμες επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους

Στα «κάγκελα» οι μελισσοκόμοι: Τι είπαν Αρναουτάκης - Τσιάρας

"Κραυγή" αγωνίας εκφράστηκε από τους μελισσοκόμους προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης καθώς, όπως είπαν, η κατάσταση είναι όχι μόνο ανησυχητική αλλά έχει φθάσει στο απροχώρητο. 

«Δεν έχουμε τα τεράστια προβλήματα που έχει η ανατολική Κρήτη αλλά ο μισός νομός βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο στάδιο της ερημοποίησης. Είμαστε κυριολεκτικά τελειωμένοι» τόνισε ο Θεόδωρος Βίγλης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων.

Δίπλα στα δίκαια αιτήματα των μελισσοκόμων και όλων των εμπλεκόμενων στον πρωτογενή τομέα, στέκεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, σύμφωνα με την τοποθέτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Σταύρου Τζεδάκη προς το Σώμα.

Οι μελισσοκόμοι ζήτησαν την ένταξη τους στην ΚΑΠ και την μόνιμη ένταξη τους στην επιδότηση για τις μέλισσες καθώς, όπως τόνισαν, είναι ο μόνος τρόπος να σταθούν στον τομέα.

Αναφορικά με τα προβλήματα της μελισσοκομίας ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: 

«Διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία όσα απαιτούνται για να μπορούν να ζήσουν οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα. Θα έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα μεταφέρουμε στην κυβέρνηση τα προβλήματα και στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ στις 18 Νοεμβρίου και θα πρέπει να δοθεί μια ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα που πλήττεται αλλά και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Με ολοκληρωμένη πρόταση ζητούμε αυτά που πρέπει να πάρει η Κρήτη απέναντι στα υπουργεία και διαχρονικά απέναντι σε κάθε κυβέρνηση».

«Είναι υποχρέωση μας να στηρίζουμε τον κλάδο και να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία για να υπάρχει πρωτογενής τομέας. Η Κρήτη είναι ήδη στο "κόκκινο" αφού δεν βρέχει και οι καλλιέργειες ξεραίνονται. Σήμερα έχουμε τους μελισσοκόμους, αύριο θα έχουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Παίρνω τα μηνύματα να δοθεί μία ενίσχυση και σε εσάς. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέντε δισεκατομμυρίων άρα μπορεί να δοθεί κάτι και σε εσάς. Πολλοί δήμοι είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά το θέμα είναι το Υπουργείο να βρει χρηματοδότηση ανεξάρτητα από την έκτακτη ανάγκη. Οι άνθρωποι της μελισσοκομίας έρχονταν πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις και οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους» ανέφερε κατά την τοποθέτηση του προς το Σώμα και τους μελισσοκόμους ο Περιφερειάρχης.

melissokomoi2

Η κατάσταση στην Κρήτη είναι τραγική με τη λειψυδρία που "χτυπά" ανελέητα το νησί τα τελευταία δύο χρόνια και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. «Είναι κάποια φυτά που δεν φυτρώνουν καν και αυτό που έχει σημασία δεν είναι ότι οι μελισσοκόμοι της Κρήτης ή της Ελλάδας χάνουμε την δουλειά μας, είναι ότι κινδυνεύει ο πλανήτης με την εξαφάνιση της επικονίασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Κουβαρά, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρεθύμνης «Μελιττεύς».

«Η μελισσοκομία για την Κρήτη είναι μία σημαντική παραγωγική διαδικασία και το μέλι είναι προϊόν ανταγωνιστικό με πλούσια διατροφική αξία. Χωρίς μελισσοκομία δεν υπάρχει περιβάλλον και αγροτική παραγωγή» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Τζεδάκης.

Κάλεσμα προς τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμοστεί στα σύγχρονα αιτήματα για αποζημιώσεις σε ζητήματα παραγωγής μελιού για να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι μελισσοκόμοι να παράγουν το προϊόν τους.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση