ΚΡΗΤΗ

Στα ... 'κάγκελα' γιατροί και νοσηλευτές για τα προβλήματα του Βενιζελείου

Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και παραιτήσεις, αλλά και λειτουργικά θέματα που συνθέτουν μία εικόνα... κατάρρευσης - Τι απαντά η Διοίκηση του νοσοκομείου

Στα ... 'κάγκελα' γιατροί και νοσηλευτές για τα προβλήματα του Βενιζελείου

Ρεπορτάζ Μάνος Μπανασάκης

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, γιατροί και νοσηλευτές του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο με φόντο τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπως την περιέγραψε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η "Τριμελής Επιτροπή Γιατρών" καλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


 

Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή της, η Τριμελής Επιτροπή:

"Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως ενώ αφήνουμε πίσω της εποχή της πανδημίας και ταυτόχρονα έχουμε αποδεσμευτεί από τη μέγγενη των μνημονίων, το νοσοκομείο μας αντί να έχει ενισχυθεί βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας.

ven

Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς είναι πρωτοφανής. Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Η εντατικοποίηση και συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. 

Η παραίτηση της διευθύντριας του κέντρου αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πήξης – μοναδικού στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού τομογράφου, του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου, μίας αναισθησιολόγου, παθολόγου, πνευμονολόγου είναι μια λίστα που δεν έχει τέλος...

Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω.

Οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών.

ven

Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης της υγείας που αποκαλύφθηκαν με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας του υγειονομικού προσωπικού επιδεινώνονται
συνεχώς με τον εξαναγκασμό του σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες (παραβαίνοντας πολλές φορές τη νομιμότητα), σε μετακινήσεις και σε αναστολή αδειών (τη στιγμή που οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδειών και ρεπό).
Σχεδόν σε όλα τα τμήματα αναγκάζονται οι ιατροί να δουλεύουν με εφημερίες πάνω από το νόμιμο όριο.

Η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με «εντέλλεσθε», ενώ η Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών εδώ και μήνες με μετακινήσεις-μπαλώματα από άλλο Νοσοκομείο. Η Πνευμονολογική λειτουργεί οριακά. Το Τμήμα Επειγόντων και οι Παθολογικές παρά την υποστελέχωσή τους επιβαρύνονται καλύπτοντας εφημερίες στην πολύπαθη Παθολογική του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Το μικροβιολογικό αδυνατεί να καλύψει όλες τις εφημερίες. Δερματολόγος έχει μείνει μόνο ένας για την κάλυψη όλων των περιστατικών του νοσοκομείου και των τακτικών ραντεβού. Έχει μείνει ένας κυτταρολόγος, ο οποίος σε 1 χρόνο συνταξιοδοτείται. Και η λίστα δεν τελειώνει...

Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων.

Τα προβλήματα προφανώς δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό δυναμικό, καθώς η νοσηλευτική υπηρεσία ζητάει την προκήρυξη 85 νοσηλευτών - τώρα απαριθμούνται 35 λιγότεροι νοσηλευτές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 λόγω λήξης συμβάσεων, παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων.

Η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη βασίζονται αποκλειστικά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν είναι απόλυτα γνωστό αν και μέχρι πότε θα ανανεώνονται, καθώς είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι ο στόχος είναι αυτές οι υπηρεσίες να δοθούν σε εργολάβους. Άλλωστε στο
νοσοκομείο μας έχει ήδη μπει εργολάβος, που απασχολεί πάνω από 20 άτομα.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα κενά μπαλώνονται με συμβασιούχους και μετακινήσεις, είτε με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Οι ασθενείς ωθούνται σε ακόμη περισσότερες πληρωμές σε ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή στα απογευματινά ιατρεία και προσεχώς (;) χειρουργεία των νοσοκομείων, αφού οι δωρεάν παροχές υγείας ολοένα συρρικνώνονται.

Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο προχωράει η εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για το «νέο ΕΣΥ», που περιλαμβάνουν την επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων με ελαχιστοποίηση της κρατικής χρηματοδότησής τους και άντληση εσόδων από τους ίδιους τους ασθενείς άμεσα ή έμμεσα (μέσω ασφαλιστικών ταμείων).

Προβλέπεται αξιολόγηση μονάδων υγείας (από τον ΟΔΙΠΥ), διαμόρφωση νέου χάρτη υγείας με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, παράδοση υπηρεσιών υγείας σε εργολάβους και ΜΚΟ.

Διεκδικούμε:
✓ Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων.
✓ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
✓ Αυξήσεις μισθών σε επίπεδα ανάλογα με την αύξηση του πληθωρισμού. Επαναφορά 13ου -14ου μισθού.
✓ Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
✓ Χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς, σε βαθμίδα ανάλογη με την ειδικότητα τους με ταυτόχρονο διπλασιασμό του επιδόματος.
✓ Γιατροί ΕΣΥ πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
✓ Επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου οργανισμού του νοσοκομείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
✓ Να μην κλείσει και να μην αλλάξει χαρακτήρα το νοσοκομείο. Όχι στη μετατροπή σε ΝΠΙΔ. Όχι στο «νέο ΕΣΥ».
✓ Καμία κατάργηση –συγχώνευση τμήματος, κλινικής ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας υγείας. 
✓ Όχι σε μετακινήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών μεταξύ μονάδων υγείας για την κάλυψη κενών που έχει δημιουργήσει η διαχρονική πολιτική των μνημονίων.

Η πόλη μας, οι πολίτες του Ηρακλείου, αλλά και οι εκατομμύρια επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας κάθε χρόνο δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνει το Ηράκλειο με ένα μόνο νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) και ένα αστικού τύπου κέντρου υγείας (Βενιζέλειο). Δε θα το επιτρέψουμε γιατί αυτό είναι ενάντια στο Δημόσιο Συμφέρον και ενάντια στο Συνταγματικό Δικαίωμα στην Υγεία. Για εμάς δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος. Υπάρχει πρόβλημα στον τομέα της Υγείας..."

Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε η Διοίκηση του νοσοκομείου, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

"...Η πανδημία δοκίμασε σκληρά το Νοσοκομείο μας, όπως και όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ της επικράτειας. 

Η κάλυψη των αναγκών σε επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η ανάγκη για χωροταξικές μετακινήσεις κλινικών, και οι συνεχείς  αλλαγές υγειονομικών διαδικασιών με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων ήταν οι προτεραιότητες της Διοίκησης του Βενιζελείου, το οποίο, κατά γενική ομολογία  κατάφερε να ανταποκριθεί στην φήμη του σαν Νοσοκομείου της Καρδιάς των Κρητικών.

Είναι γεγονός, ότι στην δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού υπήρξαν παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού (για τους οποίους είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα  στην ελευθερία των προσωπικών επιλογών τους).

Όμως  σας γνωρίζουμε ότι κατά το τέλος του 2019, οι υπηρετούντες γιατροί του Βενιζελείου Νοσοκομείου ήταν 144 με 56 κενές οργανικές θέσεις.

Σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν 162 γιατροί με 38 κενές θέσεις από τις οποίες οι 16 έχουν προκηρυχθεί ήδη. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί και η  ύπαρξη  31 Επικουρικών ιατρών, οι οποίοι καλύπτουν πολλά από τα υπάρχοντα κενά.

Επομένως οι κενές οργανικές θέσεις είναι μόλις 22, αν αφαιρεθούν οι θέσεις που βρίσκονται σε προκήρυξη.

Όσο αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, το 2019 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 107, ενώ σήμερα είναι 54.

Το χρέος της Διοίκησης για κάλυψη των κενωμένων θέσεων υλοποιήθηκε με τη προκήρυξη θέσεων ιατρών για την Αιμοδοσία, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα, το Χειρουργικό Τμήμα, το Ακτινολογικό, το Αναισθησιολογικό, την ΜΕΘ και πολλών άλλων Τμημάτων τα οποία κρίθηκαν ότι είχαν άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των στελεχιακών τους αναγκών. 

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ έχει εξασφαλίσει την άμεση λειτουργική επάρκεια του Νοσοκομείου, και η έλευση των νέων μονίμων ιατρών μέσω προκηρύξεων θα εμπεδώσει το κλίμα της αξιοπιστίας και στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον".

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση