ΚΡΗΤΗ
Σπυριδάκη: «Ας δούμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, διότι οι υπόλοιπες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς καταρρέουν»
Ομιλία της Κ. Σπυριδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αυστηρή κριτική άσκησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά της συνήθους κακής νομοθετικής πρακτικής της Κυβέρνησης λέγοντας: «η Κυβέρνηση καλώς εισήγαγε ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά πολύ κακώς το έπραξε με την γνωστή απαράδεκτη αντίληψη και τον κακό τρόπο νομοθέτησης, που ακολουθεί σχεδόν σε όλα τα νομοθετήματα. Και εξηγούμαι. Η κυβερνητική λογική ότι «διαθέτουμε το 41%» και συνεπώς αντιπολίτευση, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς δεν δικαιούνται να κάνουν κριτική και να συμμετάσχουν σε μία γόνιμη διαβούλευση, ήταν απολύτως ορατή εξαρχής και συνεχίστηκε και κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή».
Στο πλαίσιο αυτό η Λασιθιώτισσα Βουλευτής τόνισε την προχειρότητα της νομοθέτησης, καθώς επίσης και τον αποκλεισμό φορέων που τους αφορά άμεσα το νομοσχέδιο, χαρακτηριστικά αναφέρει: «εκτός από προχειρότητα, διαπιστώνεται ακόμη μια φορά παντελής έλλειψη διαλόγου και συνεννόησης με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, αλλά και με συναρμόδιους Υπουργούς, προτού το νομοσχέδιο εισαχθεί στην διαβούλευση και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση απέφυγε εμφαντικά να συζητήσει εκ των προτέρων με όσους γνωρίζουν τα θέματα και τους αφορά το νομοσχέδιο. Αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής υπήρξε ο αποκλεισμός τoυ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ακρόαση των φορέων».
Όπως ανέφερε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, «Ο κόσμος του Τουρισμού ενοχλήθηκε, και όχι αδίκως, κάνοντας λόγο για διατάξεις, που ισχύουν σε τριτοκοσμικές ισλαμικές χώρες και για κρατική παρέμβαση σε θέματα ιδιωτών, που θυμίζουν αντιδημοκρατικές περιόδους της χώρας, όταν ίσχυε η λογοκρισία. Οι άνθρωποι του Τουρισμού έχουν αγανακτήσει διότι υφίστανται ένα πολυκατακερματισμένο σύστημα καταβολής δικαιωμάτων, με επαναλαμβανόμενες πληρωμές για το ίδιο έργο. Το ίδιο ακριβώς μας αναφέρει και ο κόσμος της Εστίασης».
Για τη διάσωση και την ουσιαστική ενίσχυση του Ελληνικού τραγουδιού τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, λέγοντας πως «η υποχρεωτικότητα, οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα δεν επιλύουν το πρόβλημα». Αντ’ αυτού η κα Σπυριδάκη τόνισε πως «η λύση των κινήτρων είναι η ενδεδειγμένη λύση. Κίνητρα οικονομικά, κίνητρα φορολογικά, αλλά και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις».
Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Λασίθι:
«Να σας τονίσω πως μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Λασιθίου – όχι τα Μουσεία – εισέπραξαν για τα έτη 2022 και 2023 έσοδα ύψους 6.5 εκατομμύρια Ευρώ. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα για την οποία δεν πρέπει να είστε περήφανη; Έχουμε μία άκρως υποστελεχωμένη Εφορεία Αρχαιοτήτων, επιφορτισμένη με πληθώρα εργασιών κυρίως γραφειοκρατικών, και με ένα ολόκληρο τμήμα, το Τμήμα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας να μένει κλειστό διότι δε διαθέτει προσωπικό. Φαντάζομαι πως γνωρίζετε πόσα μνημεία αυτής της περιόδου διαθέτει ο Νομός μας…αν δεν γνωρίζετε να σας πω: πάνω από 500!
Τα προβλήματα δεν σταματάνε όμως εδώ. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι διαθέτουν έναν αρχαιοφύλακα και στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο. Επομένως, με τη δική μου λογική σε περίπτωση που ο ένας λείψει για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε ο χώρος απλά θα μείνει κλειστός. Λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων οι αρχαιολογικοί χώροι του Ανακτόρου της Πέτρας Σητείας και ο Μινωικός Οικισμός της Βασιλικής παραμένουν κλειστοί, ειδικά για το τελευταίο μνημείο που δέχεται επισκέψεις από διεθνή πανεπιστήμια, και οι οποίες γίνονται μόνον έπειτα από συνενόηση! Σαν να μην έφτανε η έλλειψη αυτή οι Αρχαιοφύλακες είναι επιφορτισμένοι και με την καθαριότητα των χώρων. Οπότε ναι έχετε δίκιο…ας δούμε, λοιπόν, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά διότι οι υπόλοιπες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς καταρρέουν.
Ένα μόνο παράδειγμα από το Λασίθι. Από το 2025, επιβάλλεται υπέρογκη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στη Σπιναλόγκα και στο Δικταίο Άντρο. Η αύξηση ξεπερνά ποσοστιαία κάθε άλλη αύξηση, που προβλέπει η νέα απόφαση της κας Υπουργού. Το εισιτήριο της Σπιναλόγκα από 8 ευρώ εξακοντίζεται στα 20 ευρώ ενώ του Δικταίου Άντρου από 6 ευρώ αυξάνεται στα 15 ευρώ. Υπάρχει ένα ερώτημα τι γίνονται τα χρήματα; Πού θα διοχετεύονται;».
Δείτε επίσης
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή η ανάδειξη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς