Σκυλακάκης: Ανατολικά της Κρήτης υπεράκτιο αιολικό πάρκο- Μετά το 2030 στην Ελούντα

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Όλα όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Θεόδορου Σκυλακάκη και του Σταύρου Αρναουτάκη

Σημαντικά ζητήματα, φλέγοντα για τους κατοίκους της Κρήτης, όπως είναι το πρόβλημα της λειψυδρίας, της ενέργειας, οι ΑΠΕ καθώς και η επίλυση των ζητημάτων του νερού τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Ειδικότερα συζητήθηκαν θέματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, η αφαλάτωση του νερού ανάλογα με την περιοχή, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας «ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φθηνή ενέργεια όχι μόνο σε ενέργεια αλλά και σε νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός ενώ στο υπογράμμισε ότι «τα φράγματα είναι προφανώς και αυτά κομμάτι της λύσης».

Αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το ντόρο που ξεσηκώθηκε τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από ξενοδόχους το έγγραφο για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη χωροθέτηση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων ανέφερε ότι θα βρίσκονται από 1 έως 6 ναυτικά μίλια από την ακτή και ελάχιστη ισχύ 200MW, σύμφωνα με επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου.

Αρχικά το έγγραφο περιελάμβανε περιοχές όπως η Ελούντα, ο αρχαιολογικός χώρος της Σπιναλόγκας (Α’ Αρχαιολογική Ζώνη) και τα νησάκια Διονυσάδες που είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή Natura και ανέφερε ότι επρόκειτο να τοποθετηθούν 141 ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ Λασιθίου.

Όμως έξι μήνες μετά, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Κρήτη, ο κ. Σκυλακάκης κατέστησε σε κάθε τόνο σαφές ότι προτεραιότητα το Υπουργείο έχει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ανατολικά της Κρήτης.

«Δεν θα προτεραιοποιήσουμε τα αιολικά στην περιοχή της Ελούντας, που ούτως ή άλλως τα έχουμε μειώσει στο μισό ώστε να μην φαίνονται από εκεί, και τα οποία θα τα δούμε μετά το 2030 με 2035. Δεν έχει οπτική ενόχληση, δεν έχει κανέναν που να το βλέπει εκεί πέρα γιατί είναι χέρσα βουνά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι τα 12GW πρόκειται να αναπτυχθούν σε μακρόπνοο χρονικό ορίζοντα από σήμερα έως το 2045 «και ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά. Συνεπώς προτεραιοποιούμε το πάρκο ανατολικά της Κρήτης για την πρώτη φάση, το 2028, 2029 -2030 και τα υπόλοιπα πάνε σε δεύτερη φάση» τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επιβεβαίωσε ότι στην περιοχή της Ελούντας «δεν υπάρχει (σ.σ. σχεδιασμός) μέχρι το ’35». Επίσης γνωστοποίησε ότι «ο Δήμος ζητά ανταποδοτικά. Μπορεί να γίνει μία συνεννόηση και να πάρει ο Δήμος Σητείας ανταποδοτικά από το έργο αυτό που θα γίνει. Εμείς είμαστε υπέρ να δοθούν ανταποδοτικά σ΄ έναν δήμο που έχει προβλήματα».

Οι δηλώσεις του κ. Αρναουτάκη έρχονται σε ευθεία συνάρτηση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης στη σχετική συνέλευση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο χειμώνα παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων. Ο κ. Ζερβάκης είχε αναφέρει τότε ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης, σε καμία περίπτωση όμως εις βάρος της τοπικής κοινωνίας και ότι ο Δήμος θα πρέπει να λάβει κάποια ανταποδοτικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου αυτού».

sys

sky

sky

sky

 

Δείτε επίσης:

Στον Περιφερειάρχη ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

Μέτρα για τη λειψυδρία στην Κρήτη: Φόβοι για μη επάρκεια νερού από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο

Ξυλούρης: «Λάθος το Υπουργείο να προχωρά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα χωρίς να μας ενημερώσει»
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης/ imageonline.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ