ΚΡΗΤΗ

Το σχόλασμα των πανηγυριών φέρνει μούδιασμα στις τοπικές κοινωνίες

Νέα πραγματικότητα και στην Κρήτη φέρνει η κυβερνητική απόφαση

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Βουβαμάρα σκόρπισε στην ενδοχώρα του Ηρακλείου η κυβερνητική απόφαση ακύρωσης των πανηγυριών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιούλη.

Τα όργανα σίγησαν... πριν καν ξεκινήσουν να παίζουν! Δεν πρόλαβε να αρχίσει και ... σχόλασε το γλέντι!

Υγεία, καλή καρδιά και υπομονή να έχουμε και τα καλύτερα (θέλουμε να πιστεύουμε ότι ) είναι μπροστά μας...

“Απαγορεύσαμε την εμποροπανήγυρη για την ασφάλεια των ανθρώπων"

Πανηγύρι χωρίς πάγκους και πλανόδιους εμπόρους θα έχουμε εφέτος, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, στην Βόνη, στην μεγάλη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, που (υπό φυσιολογικές συνθήκες) προσελκύει πιστούς όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό!

Οι πιστοί αναμένεται να είναι πιο λίγοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το προσκύνημα θα διαρκέσει πέντε αντί για δύο ημέρες, “για να μπορέσει να έρθει ο κόσμος πιο ήρεμα και πιο ήσυχα” εξηγεί στο Cretalive ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης.

“Απαγορεύσαμε την εμποροπανήγυρη για την ασφάλεια των ανθρώπων. Θέλαμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Έρχονται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, τους οποίους και είναι δύσκολο να τους ελέγξουμε. Η απόσταση των δύο μέτρων για να πάνε στην εκκλησία και να γυρίσουν, γίνεται κατευθείαν επτά μέτρα εάν δεν υπάρχουν πάγκοι. Κι έτσι αποφεύγεται και ο συνωστισμός. Θα είναι πιο εύκολη και ασφαλής η πρόσβαση για τους πιστούς. Ο κόσμος θα πηγαίνει να προσκυνήσει και θα γυρίζει”.

Ο κ. Φραγκάκης συμμερίζεται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, οι οποίοι δεν θα δουλέψουν. “Υπάρχουν άνθρωποι που περίμεναν αυτές τις μέρες για να έχουν ένα έσοδο. Ζητάμε συγγνώμη, αλλά προέχει η Υγεία των ανθρώπων. Όπως πρωτοπορήσαμε στην απολύμανση των δρόμων, όπως πρωτοπορήσαμε στην απολύμανση των σχολείων και των δημόσιων κτηρίων μας, όπως πρωτοπορήσαμε στις λαϊκές και στα παζάρια, έτσι πρωτοπορήσαμε και τώρα με την απαγόρευση της εμποροπανήγυρης. Δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν άνθρωπο που προσδοκά αυτές τις μέρες να κερδίσει κάτι για την οικογένειά του, να του πεις ότι δεν μπορεί να το κάνει”.

Προφήτης Ηλίας: Ραντεβού... τον Σεπτέμβρη

“Ανάμεικτα” είναι τα συναισθήματα στον Προφήτη Ηλία, που γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.

Η κ. Χριστίνα Ανωγειανάκη, αντιπρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, μας μεταφέρει το κλίμα: “Από τη μία θέλαμε να κάνουμε γλέντι, αλλά από την άλλη φοβόμασταν λόγω όλου αυτού που συμβαίνει. Κι επειδή πιστεύαμε ότι θα έχει πάρα πολύ κόσμο, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Κάποιοι στεναχωρήθηκαν, κάποιοι ανακουφίστηκαν. Είχαμε πάρει κάποια πράγματα, αλλά κρατούσαμε μία πισινή. Δεν ξέρουμε τι κόσμος θα ερχόταν, γιατί είμαστε κοντά στο Ηράκλειο κι έχει μεγάλη συμμετοχή το πανηγύρι. Οι άνθρωποι έρχονται, ανάβουν ένα κεράκι και μετά κάθονται στο πανηγύρι. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η Υγεία. Δεν μπορούμε και δεν γίνεται να πάμε κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης”.

Η κ. Ανωγειανάκη θεωρεί ότι η Κρήτη την... πλήρωσε, χωρίς να φταίει, για όσα συνέβησαν προ ημερών σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. “Ο κόσμος κάποιες φορές έχει το μυαλό έξω από το κεφάλι. Δυστυχώς, κάποιοι με το που έσπασε η καραντίνα ξεσάλωσαν. Δυστυχώς, μας πήρε κι εμάς η μπάλα. Εάν πρόσεχαν λίγο με τα πανηγύρια στην πάνω Ελλάδα, τώρα πιστεύω ότι θα κυλούσαν όλα ήρεμα. Και πανηγύρια θα γίνονταν κανονικά”.

Η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου συμφωνεί με την ακύρωση των υπαίθριων γλεντιών, διότι “η Υγεία είναι πάνω απ’ όλα”, ωστόσο “και στα νυχτερινά μαγαζιά υπάρχει πρόβλημα – σε πολλές περιπτώσεις ο ένας είναι επάνω στον άλλον”.

Τα μέλη του συγκροτήματος του Νεκτάριου Σαμόλη, που θα αναλάμβαναν την διασκέδαση των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού, ανήμερα της γιορτής του Προφήτη Ηλία, θα αφήσει στις θήκες τα μουσικά τους όργανα.

“Δεν φταίμε εμείς. Και οι καλλιτέχνες χάνουν, κι εμείς χάνουμε. Όλοι χάνουμε. Από την αρχή θα έπρεπε να ληφθεί η απόφαση, για να ξέρουμε κι εμείς ως Σύλλογοι να μην ξεκινήσουμε καμία διαδικασία”.

Στον Προφήτη Ηλία, ευτυχώς, τα προϊόντα που παρήγγειλαν και παρέλαβαν δεν χαλάνε. Προσδοκούν, επομένως, να χρησιμεύσουν στην Γιορτή του Σταφυλιού, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Καλά να είμαστε (καλύτερα σε σχέση με σήμερα) μέχρι τότε...

“Ο Πολιτισμός θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομιμότητα"

Στις 27 Ιουλίου, γιορτάζει ο Άγιος Παντελεήμονας, προστάτης των Κουνάβων.

“Ο Πολιτισμός πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με την νομιμότητα” είναι η απόφαση που ελήφθη από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

“Με το που έληξε η καραντίνα, είχαμε προγραμματισμένες κάποιες δράσεις, όπως ένα κρητικό παραδοσιακό γλέντι κι άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Είχαμε αποφασίσει δράσεις πολιτισμού, που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζουν οι αρχές. Ας μπει λίγο στον πάγο ο Πολιτισμός για εφέτος κι ας περιμένουμε τις εξελίξεις” προτρέπει ο κ. Γιώργος Παπαδακάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουνάβων.

“Όλοι οι κάτοικοι του χωριού σεβάστηκαν τα μέτρα και τις απαγορεύσεις μέσα στην καραντίνα. Έκαναν τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις τους. Εμείς, ως Πολιτιστικός Σύλλογος δεν κάναμε τίποτα, πάγωσαν τα πάντα. Δεν θα κάνουμε γλέντι, θα κάνουμε αυτό που ορίζει ο νόμος και οι ειδικοί. Αυτή ήταν μία ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου μας. Ο Πολιτισμός εάν θέλουμε να λέμε ότι τον εκπροσωπούμε, θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομιμότητα”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση