Σχεδόν ένα φράγμα Αποσελέμη χρειάζεται το Ηράκλειο: 20 εκατομμύρια κ.μ. νερού η κατανάλωση ανά έτος!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Όλα τα στοιχεία για να μην «διψάσει» η πόλη με δεδομένη την ανομβρία

Μια σειρά από αλλεπάλληλους χειμώνες με ξηρασία, χωρίς τα αναμενόμενα ποσοστά βροχοπτώσεων, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες χιονοπτώσεις ακόμα και στην «καρδιά» του χειμώνα έχουν προκαλέσει επισφάλεια σχετικά με τη μη επάρκεια νερού για την Κρήτη ειδικότερα αλλά και στην Ελλάδα εν γένει.

Η ΔΕΥΑΗ, ήδη από τις αρχές καλοκαιριού, εφιστά την προσοχή των πολιτών στην ορθολογική χρήση του νερού και την αποφυγή πρακτικών που οδηγούν στην σπατάλη του με φόντο τη μείωση των βροχοπτώσεων τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι ανάγκες για ύδρευση στην πόλη του Ηρακλείου (συμπεριλαμβανομένων της Αλικαρνασσού, του Σκαλανίου, των Μαλάδων και της Φοινικιάς και με εξαίρεση οικισμούς που έχουν δίκτυο υδροδότησης όπως π.χ. οι Δαφνές) ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά έτος! Σημειώνεται ότι το φράγμα Αποσελέμη στην υπερχείλιση του χωρά 27,3 εκατομμύρια κ.μ. νερού, και μόνο από αυτή τη σύγκριση αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς το μέγεθος των αναγκών ύδρευσης για το Ηράκλειο.

Όσο τα χρόνια περνούν μειώνεται όμως και η ποσότητα του νερού που αντλεί το Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη και το γεγονός αυτό είναι εν μέρει φυσιολογικό εάν αναλογιστεί κανείς πως το φράγμα υπερχείλισε για πρώτη φορά το 2019 και υπερχείλιζε συνεχόμενα μέχρι και το 2022. Τότε ήταν η τελευταία φορά που το φράγμα έφθασε στα 27,3 εκατ. m³.

Τα επίσημα στοιχεία, που εξασφάλισε το Cretalive, καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ηρακλείου δέχεται περίπου τις μισές ποσότητες νερού από το φράγμα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα:

Το 2022 λάμβανε 1.100 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα.

Το 2023 λάμβανε 730 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα.

Το 2024 λαμβάνει μόλις 320 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα.

«Για το λόγο αυτό συστήνουμε οικονομία στους πολίτες γιατί το νερό είναι πολύτιμο αγαθό αλλά σαν Υπηρεσία πάμε πολύ καλά, είμαστε στα περσινά επίπεδα» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Βασίλης Παρασύρης.

Μέσα στην κατάσταση ανομβρίας, την οποία αναντίρρητα κάθε πολίτης βιώνει, εύλογα διερωτάται κανείς πως γίνεται η ΔΕΥΑΗ να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η απάντηση σε αυτό είναι «φέτος βάλαμε σε λειτουργία κάποιες γεωτρήσεις, όπως της Κέρης, της Τυλίσου και του Κρουσώνα (17 γεωτρήσεις στο σύνολο) οι οποίες δίνουν 720 κ.μ. νερού/ώρα και έτσι καλύπτεται η διαφορά νερού από το φράγμα Αποσελέμη».

Οι γεωτρήσεις ήταν κλειστές επειδή «καλύπταμε τη ζήτηση από το φράγμα» εξηγεί ο κ. Παρασύρης και συνεχίζει λέγοντας «οπότε με τις γεωτρήσεις ερχόμαστε στα ίδια επίπεδα με το 2023 που παίρναμε περισσότερο νερό από τον Αποσελέμη».

Το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει ο ίδιος προς κάθε πολίτη είναι ότι ακόμα και επάρκεια νερού να υπάρχει η οικονομία είναι ό,τι το καλύτερο διότι και ζημιές υπάρχουν και διακοπές ρεύματος γίνονται (σ.σ. οι γεωτρήσεις λειτουργούν με ρεύμα) και η άντληση του νερού από γεωτρήσεις είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα.

 

Δείτε επίσης:

Κρήτη: Περιοχές απειλούνται με ερημοποίηση - Στον Εισαγγελέα οι παράνομες υπεραντλήσεις νερού

Μέτρα για τη λειψυδρία στην Κρήτη: Φόβοι για μη επάρκεια νερού από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ