Σφίγγα… ο Ολλανδός της UNESCO κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Aπέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, αισιοδοξούν όμως οι φορείς του νησιού

Αν και η ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, τον Μινωϊκό πολιτισμό, ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας του Οργανισμού που βρίσκεται στην Κρήτη απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Ευγενικός, τυπικός αλλά... σφίγγα, ο οποίος, όπως έχει γράψει το Cretalive.gr πραγματοποιεί επίσκεψη με φόντο την ένταξη έξι Μινωικών Ανακτόρων του νησιού στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρ’ όλα αυτά οι φορείς του νησιού αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος, όπως αξίζει στην ιστορία της Κρήτης και στο Μινωϊκό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, σειρά συσκέψεων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Στην απογευματινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό η τεκμηριωμένη και εκτενής παρουσίαση του πρώτου σταδίου με τις παρεμβάσεις που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο δήμος τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Στη πρωινή συνάντηση υπό τον Ολλανδό εμπειρογνώμονα συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Δρ. Βασιλική Συθιακάκη, ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού Κώστας Χρηστάκης και υπηρεσιακά στελέχη.

Αμέσως μετά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας συνοδευόμενος από την κα. Συθιακάκη και τον κ. Χρηστάκη πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού όπου έγινε ξενάγηση από την Υπεύθυνη Αρχαιολόγο της Κνωσού κα. Ελισάβετ Καβουλάκη και από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Η ξενάγηση διήρκησε δύο ώρες και ο εμπειρογνώμονας έμεινε πλήρως ικανοποιημένος από το χώρο και την καθαριότητα. Αναμένουμε την απάντηση του μετά την αισιοδοξία που έδειξε καθώς ευχαρίστησε τους υπαλλήλους για την υποδοχή και τη δουλειά που γίνεται καθημερινά στην Κνωσό» ανέφερε στο Cretalive ο αρχιφύλακας της Κνωσού Νίκος Παπαδάκης.

Στη συνέχεια, κατά τις 4:00 το μεσημέρι, επισκέφθηκε το Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών όπου ο Διευθυντής του κ. Κώστας Χρηστάκης τού παρουσίασε την πολύχρονη επιστημονική δραστηριότητα στην κοιλάδα της Κνωσού, δραστηριότητα 120 χρόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεγάλο έργο της Σχολής που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, έργο αναβάθμισης του Στρωματογραφικού Μουσείου Κνωσού και στην μετατροπή του σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας του Κρητικού Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο η Σχολή έχει διαθέσει δύο εκατομμύρια ευρώ!

Ο απεσταλμένος της UNESCO ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου με επίσκεψη στο Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων όπου παρέμεινε για περίπου τρεις ώρες. Η ξενάγηση για τη σημασία του ανακτόρου και του μινωικού πολιτισμού εν γένει έγινε από μέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που ανασκάπτουν στα Μάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα βρίσκεται επίσκεψη στη Ζάκρο, την Πέμπτη 19/9 στη Ζώμινθο του Ψηλορείτη και τη Φαιστό και την Παρασκευή 20/9 στα Χανιά.

Οι επισκέψεις αυτές κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές αφού το πόρισμα που θα καταθέσει ο εμπειρογνώμονας στο Υπουργείο Πολιτισμού θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ένταξης των έξι Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Διαβάστε επίσης:

Στο Ηράκλειο η αντιπροσωπεία της Unesco για την Κνωσό

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ