ΚΡΗΤΗ

Σφακιανή πίτα: Προσπάθεια να αποκτήσει τη σφραγίδα της UNESCO το ξακουστό Κρητικό έδεσμα!

«Έπεσε» η υπογραφή για τη σύνταξη και υποβολή φακέλου προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

sfakiani pita
Photo Credits: @Λένα Ηγουμενάκη

Της Κατερίνας Μυλωνά

Για τους επισκέπτες αλλά και, φυσικά, τους κατοίκους της Κρήτης είναι must: μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί που ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι και σερβίρεται ζεστή με μέλι και κανέλα…
Ποιος δεν έχει συνοδεύσει τον καφέ του ή δεν έχει ολοκληρώσει το γεύμα του με μία σφακιανή πίτα;
Αποτελεί και το σήμα κατατεθέν των Σφακίων, όπου μπορεί να την απολαύσει κανείς σε καφενεία, ταβέρνες και όχι μόνο.
Το πρωί της Πέμπτης, ο δήμαρχος Σφακίων, κ. Γιάννης Ζερβός, και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ, κ. Στράτος Φλεμετάκης υπέγραψαν σύμβαση για τη σύνταξη και υποβολή φακέλου της σφακιανής πίτας προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Υπουργείο Πολιτισμού.  
Ο κ. Ζερβός εξηγεί στο Cretalive πως στόχος είναι να κατοχυρωθεί ως προϊόν τοπόσημο για τα Σφακιά η σφακιανή πίτα.


Είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται στην περιοχή, έχει σφακιανή αναφορά, και η προσπάθεια είναι να ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Όπως περιγράφει, η σφακιανή πίτα παρασκευάζεται από τις Σφακιανές νοικοκυρές από αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα με έναν μοναδικό τρόπο, ο οποίος μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές ενώ υπάρχουν παραλλαγές ως προς τη γέμιση που χρησιμοποιείται.
Τονίζει πως ο τρόπος παρασκευής έχει παγιωθεί και όποιος βρίσκεται στα Σφακιά πάντα ζητάει να τη δοκιμάσει.
Ο Δήμος θέλει να κατοχυρώσει αυτή την παράδοση του τόπου, να κατοχυρωθεί η σφακιανή πίτα ως σφακιανό προϊόν και να μην μπορεί καμιά άλλη περιοχή να το οικειοποιηθεί.
Ο κ. Ζερβός υπενθυμίζει πως κάθε Αύγουστο διοργανώνεται Γιορτή Σφακιανής Πίτας στη Χώρα Σφακίων, είναι ένας θεσμός- ένα σημείο αναφοράς και πολλοί επισκέπτες ρωτούν πότε θα γίνει προκειμένου να δώσουν το «παρών» και να απολαύσουν αυτόν τον λαχταριστό συνδυασμό ζύμης, γέμισης,  μελιού και κανέλας! Παράλληλα, παρακολουθεί γυναίκες της περιοχής την ώρα που της ψήνουν στο τηγάνι και βλέπουν βήμα- βήμα τη διαδικασία.

 

Κεντρική φωτογραφία: Λένα Ηγουμενάκη via Discovercrete, όπου μπορείτε να βρείτε συνταγή για σφακιανή πίτα!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση