ΚΡΗΤΗ

Σεισμός: Περισσότερες από 9.000 οι αυτοψίες - Ξεκίνησαν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι

Συζήτηση στην Βουλή για τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού - Τι είπαν Καραγιάννης, Γεωργιάδης και Ταγαράς

No profile pic

Για την εξέλιξη των ελέγχων στα κτίρια του δήμου Μινώα Πεδιάδας, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου, αλλά και τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανακούφιση των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Καραγιάννης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) για τα «μέτρα και τις διαδικασίες στήριξης των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό», τόνισε ότι περίπου 120 μηχανικοί του Υπουργείου διενεργούν καθημερινά πάνω από 1.000 αυτοψίες, ενώ από σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ξεκινούν και οι Δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, αφού προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, όσο πιο σύντομα.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα συνεχιστεί έως ότου ελεγχθεί το σύνολο των πληγέντων κτιρίων που αποστέλλουν καθημερινά οι Δήμοι, με τους οποίους είμαστε σε συνεχή συνεννόηση», είπε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι «μέχρι χθες το απόγευμα  έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτίρια εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν ‘‘κατοικήσιμα’’ τα 4.122 και ‘‘μη κατοικήσιμα’’ τα 5.205»

«Ο όγκος είναι πολύ μεγάλος αλλά προχωράμε γρήγορα, όπως έχετε δει και εσείς, ενώ ο αριθμός των μηχανικών αυξάνεται αντί να μειώνεται», ανέφερε.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχουν τονίσει πολλάκις τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των πληγέντων και αυτό κάνουμε πράξη», είπε.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Καραγιάννης απευθυνόμενος στον επερωτώντα βουλευτή είπε ότι χαίρεται για το επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και «γιατί πάνω στα συντρίμμια δεν κάνουμε πολιτική. Άλλωστε κοινός μας στόχος – όλων των πολιτικών – είναι η ανακούφιση των κατοίκων που επλήγησαν. Και καθημερινά βλέπουμε όλοι τι γίνεται στην Κρήτη και στο νομό Ηρακλείου. Υπάρχει συνεχής παρουσία της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή και συνέχεια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στο σημείο».

Ο Υφυπουργός Υποδομών, ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει μέριμνα και για την κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδοςώστε μετά την έκδοση των Πρωτοκόλλων Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, ο Δήμος να προβεί στις κατεδαφίσεις, μέσω της επιδότησής τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα, όπως είπε η ΔΑΕΦΚ, έχει ήδη συντάξει την ΚΥΑ για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, κάτι που είναι σημαντικό για τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων, η οποία έχει ήδη υπογραφεί από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

«Σύντομα θα ακολουθήσει και νέα συμπληρωματική ΚΥΑ οριοθέτησης, που θα αφορά και σε άλλες τοπικές κοινότητες των Δήμων, που έχουν πληγεί και στις οποίες είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι», είπε ο υφυπουργός για τις περιπτώσεις χωριών που, έχει ήδη γράψει το Cretalive, έχουν μείνει "εκτός".



«Καταφθάνουν συνεχώς οικίσκοι για τους κατοίκους»

Όσον αφορά στην προσωρινή στέγαση των κατοίκων, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι βρίσκονται στο Ηράκλειο οι πρώτοι 34 οικίσκοι και ακολουθεί η προμήθεια ακόμα 90 για τους οποίους ο διαγωνισμός διενεργήθηκε χθες. «Αξίζει όμως να πούμε ότι οι Δήμοι οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθούν οι χώροι, να υπάρχουν δίκτυα ΟΚΩ, για να είναι λειτουργική η τοποθέτηση των οικίσκων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, παρά το ότι η συντήρηση και οι επισκευές των βλαβών των σχολείων είναι αρμοδιότητα των Δήμων, ανεξαρτήτως της αιτίας που τις προκαλεί, εντούτοις ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υποδομών φορέας ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. θα παρέμβει για τις επισκευές αυτές.

«Έτσι, θέλω να σας ενημερώσω ότι σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης των επισκευών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων ή της Περιφέρειας που ανήκουν, είναι δυνατή η ανάθεση των έργων στην ΚΤΥΠ ΑΕ, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και της εξασφάλισης της αντίστοιχης χρηματοδότησης προς την εταιρεία. Όπως και έγινε!».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 94 σχολικά συγκροτήματα και συνολικά 191 κτίρια στις πληγείσες περιοχές. Από τα κτίρια αυτά, 157 έχουν κριθεί κατάλληλα προς χρήση, εκ των οποίων 53 χρήζουν επισκευών μικρής κλίμακας και 34 κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλα προς χρήση, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές βλάβες.

«Οι εργασίες επισκευής θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με εργολαβίες που η ΚΤΥΠ θα αναλάβει να υλοποιήσει, με σκοπό την άμεση επαναλειτουργία αυτών των σχολικών μονάδων», είπε ο κ. Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Συγκεκριμένα:

  • Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου,
  • Στο Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου,
  • Στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου
  • και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Καστελίου

Τέλος, ανέφερε ότι «έχουν ήδη αποσταλεί οι πρώτες αίθουσες διδασκαλίας με βοηθητικούς χώρους (γραφεία διδασκόντων, WC), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης, ενώ μέχρι τη Δευτέρα (11/10/2021) θα έχουν αποσταλεί και θα είναι στην Κρήτη συνολικά 22 αίθουσες με τους αντίστοιχους βοηθητικούς χώρους.

Επίσης, σήμερα η ΚΤΥΠ ΑΕ διενεργεί διαγωνισμό για επιπλέον 40 αίθουσες διδασκαλίας και 7 γραφεία διδασκόντων και WC, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και για να συνεχισθούν τα μαθήματα», κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης. 

Οι παρεμβάσεις από τον Βασίλη Κεγκέρογλου

Τρείς ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις, του κ.Βασίλη Κεγκέρογλου που συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός.
Η οικιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς, προϋποθέτει εκτός από άμεσα μέτρα στήριξης του κάθε πληγέντα και οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης με άμεση υλοποίηση του.
Α.Προτεραιότητες για στήριξη των πληγέντων:
Α1. Ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου και άμεση διενέργεια του δευτεροβάθμιου
Α2.Διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όσους κρίθηκαν ακατάλληλες οι κατοικίες
Α3.Επαναλειτουργία σχολείων και δημοτικών υπηρεσιών 
Α4.Επαναλειτουργία  και στήριξη της τοπικής αγοράς
Α5.Αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματος  επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων
Α6.Διόρθωση των στρεβλώσεων που προκαλούνοι  Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αποκλείουν χωρίς λόγο επιχειρήσεις και πάνω από 60 οικισμούς των Δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Β. Οργανωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής:
Β1.Άμεση ανάθεση της εκπόνησης του χωρικού σχεδίου με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία λόγω τουκατεπείγοντος
Β2.Προσαρμογή των προδιαγραφών του χωρικού σχεδίου με προτεραιότητες: α)την fasttruck τοπική πολεοδόμηση για όλους τους οικισμούς που έχουν μεγάλο ποσοστό καταστροφής και β) την οριοθέτηση και πολεοδόμηση 2 νέων πρότυπων οικισμών.
Β3.Την δημοσίευση του πολεοδομικού σχεδίου Αρκαλοχωρίου
Β4.Την προώθηση του πολεοδομικού σχεδίου Καστελίου.

Η συζήτηση με Α. Γεωργιάδη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Α.Γεωργιάδης ανέφερε ότι μόλις τώρα ενημερώθηκε, μέσω της επίκαιρης ερώτησης για το λάθος που έχει γίνει με τις Κοινές Υπουργικές αποφάσεις και τον αποκλεισμό δεκάδων οικισμών που επλήγησαν και δεσμεύτηκε ότι εντός της ημέρας, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Σε ότι αφορά την ενίσχυση των πληγέντων ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία για την λήψη μέτρων για την απώλεια εισοδήματος επιχειρήσεων και εργαζομένων. Για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή απέφυγε να δεσμευτεί.

 

Τέλος ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ.Ταγαράς συμφώνησε με όλες τις επισημάνσεις και  τις προτεραιότητες που κατέθεσε ο κ.Κεγκέρογλου και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσαρμογή των προδιαγραφών του χωρικού στα νέα δεδομένα. Ο προϋπολογισμός του είναι  1εκ 400 χιλιάδες ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και η θεσμοθέτηση του θα γίνει μέσω Π.Δ για να μην  έχει νομικά ελαττώματα. Ωστόσο δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάθεση λόγω του κατεπείγοντος αλλά είπε πως ελπίζει να μη γίνουν ενστάσεις και να έχουμε ανάδοχο μέχρι τον Δεκέμβρη. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί σε 1 χρόνο, δηλαδή  μέχρι τέλος 2022.
 



Ο Βουλευτής  στη δευτερολογία του, επέμεινε στην ανάγκη άμεσης ανάθεσης του χωρικού σχεδίου και για τις κατά προτεραιότητα τοπικές πολεοδομήσεις που απαιτούνται στους οικισμούς που επλήγησαν.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα χωριά που εξαιρούνται από τις ΚΥΑ και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Υπουργών  αναμένεται να συμπεριληφθούν τις επόμενες ημέρες:
-Όλοι οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Καστελίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
-Από την Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου δεν έχουν συμπεριληφθεί οι κοινότητες: Δεματίου, Καραβάδω, Κασάνων, Καστελλιανών. Παναγιάς, Πανοράματος.
-Από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων δεν έχουν συμπεριληφθεί οι  οικισμοί:
Μαδές, Αστρακοί, Καλύβια, Νεοχώρι, Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Παρανύφοι, Αχεντριάς, Δαμάνια και ενδεχομένως άλλοι οικισμοί για τους οποίους θα καταθέσουμε νέες προτάσεις.
 

Δείτε επίσης:

Στο Αρκαλοχώρι και σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο

Το χωριό που έμεινε εκτος "Αρωγής" μετά τους σεισμούς

Γιατί έμειναν εκτός "Αρωγής" χωριά στους σεισμόπληκτους δήμους;

Πιστώνονται οι πρώτες αποζημιώσεις σε σεισμόπληκτους!

Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων!

Σεισμόπληκτοι: Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση - Πώς γίνεται η αίτηση



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση