ΚΡΗΤΗ

Σε Παγκρήτια Νοσηλευτική Διημερίδα συμμετείχε ο Γ. Λογιάδης

Ο κ. Λογιάδης κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην απαράμιλλη αυταπάρνηση και συνεισφορά των νοσηλευτών που στάθηκαν δίπλα σε ιατρούς και ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε Παγκρήτια Νοσηλευτική Διημερίδα συμμετείχε ο Γ. Λογιάδης


Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης συμμετείχε στην Παγκρήτια Νοσηλευτική Διημερίδα, με θέμα: “Νοσηλευτική και Covid- 19 Πανδημία «Προκλήσεις – Διδάγματα»” που διοργάνωσε το  Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης, Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Ο κ. Λογιάδης κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην απαράμιλλη αυταπάρνηση και συνεισφορά των νοσηλευτών που στάθηκαν δίπλα σε  ιατρούς και ασθενείς  κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επισήμανε ότι για τη σωστή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων (πανδημιών), δεν θα πρέπει να υπάρχει διχασμός. Η Ευρώπη ακολούθησε την τακτική του διχασμού και των οικονομικών συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών.

Αυτή η τακτική διατρανώθηκε και στην Ελλάδα από τα μέτρα της κυβέρνησης, που επέβαλε πρόστιμα σε όσους δεν έκαναν τα εμβόλια, θέμα που ανέδειξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η κυβέρνηση έκανε το αντίθετο. Ακόμα η κυβέρνηση έθεσε τους υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας, αφήνοντας τους χωρίς εισόδημα, ασφάλιση, χωρίς δικαίωμα εργασίας αλλού, όταν στα νοσοκομεία υπάρχει τεράστια υποστελέχωση.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων πανδημιών πρέπει να υπάρχει ευρεία κοινωνική συναίνεση και να λειτουργούν οι θεσμοί για να πετύχει ο κοινός σκοπός, όμως κοινωνική συναίνεση δεν έχουμε στην Ελλάδα.

Αυτοί που υπέγραψαν τα μνημόνια έχουν δεσμεύσει την Ελλάδα να παράγει αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, πράγμα που οδηγεί σε υποστελέχωση, έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, υποδομών παντού. Έτσι γίνονται ΣΔΙΤ, τα οποία οδηγούν από πίσω πόρτα στην ιδιωτικοποίηση και παραδίδουν ολόκληρο το ΕΣΥ κοψοχρονιά σε τεράστιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 1000κλινες ΜΕΘ και να εκπαιδευτούν γιατροί όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτές/τριες και φυσικοθεραπευτές. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες και οδηγίες, δείκτες στελέχωσης,  που αφορούν το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απαρτίζει μια οργανωμένη μονάδα ΜΕΘ, τα οποία πρέπει να ισχύουν και στην Ελλάδα, πχ. ο αριθμός νοσηλευτών ανά κλίνη ΜΕΘ πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 4.

Γιώργος Λογιάδης

Τα μέλη σωματείων εργαζομένων σε όλη τη χώρα έκαναν εκκλήσεις για στελέχωση περιγράφοντας τραγελαφικές εικόνες.

Στο ΠΑΓΝΗ για παράδειγμα ως  μέτρο για τη διαχείριση της διασποράς με οδηγία τις επιτροπής λοιμώξεων ήταν η κλινική να χωριστεί στη μέση σε covid και no-covid με μια γραμμή στο πάτωμα, ενώ την ίδια ώρα στεγάζονται ασθενείς στα ράντζα στους διαδρόμους. Ή δε διοίκηση του νοσοκομείου έχει σταματήσει τις νέες εισαγωγές έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Και αν αυτά ισχύουν στο Ηράκλειο στο ΠΑΓΝΗ, μπορεί κανείς να καταλάβει την κατάσταση που επικρατεί στα περιφερειακά νοσοκομεία στο νομό Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει το ΕΣΥ και τονίζει ότι πρέπει να υπάρχουν τα μέσα και οι υποδομές, όχι εξαντλητικά ωράρια, συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθοί, ένταξη σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ακόμα τονίζει ότι πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και να επιστρέψουν στις θέσεις οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Επίσης, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ηλεκτρονικού  φακέλου  υγείας του ασθενούς.

Τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές και δήλωσε αρωγός των δίκαιων αιτημάτων τους.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση