ΚΡΗΤΗ
Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μουσείου "Ούλοφ Πάλμε" στον Μοχό
Γιόακιμ Πάλμε, Γιώργος Παπανδρέου, Nίκος Ανδρουλάκης, Νίκος Παπαδόπουλος έδωσαν το "παρών" - Δείτε βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό
Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη
Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και παρουσία του Γιόαχιμ Πάλμε πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου, στον Μοχό του δήμου Χερσονήσου τα εγκαίνια του μουσείου για τον Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε, τον Σουηδό σοσιαλδημοκράτη πολιτικό και πρωθυπουργό, που αγάπησε την Κρήτη σαν δεύτερη πατρίδα του και λάτρευε να περνάει τα καλοκαίρια του στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το Μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου "Φίλων Ούλοφ Παλμε", στη μικρή πλατεία του Μοχού και άνοιξε ανεπίσημα τις πύλες του την ημέρα που συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού.
"Μπορεί να συγκεντρώσει πολλά στοιχεία από τον αξέχαστο Ούλοφ Πάλμε" - είπε για το Μουσείο, ο Νίκος Παπαδόπουλος που ήταν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Ούλοφ Πάλμε στη Σουηδία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "οι κάτοικοι του Μοχού αγάπησαν και έζησαν τον Ούλωφ Πάλμε. Κι εκείνος ήταν ευτυχισμένος που βρισκόταν κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους που τον αγάπησαν και δυστυχώς τον έχασαν νωρίς" .
Για "ιδιαίτερη συγκίνηση" έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τα εγκαίνια του μουσείου στο Μοχό. "Με τον Γιόακιμ μάς συνδέουν πολιτικοί αγώνες αλλά και οι δύο οικογένειες έχουμε ζήσει διαχρονικά παλεύοντας για τις αξίες της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, παλεύοντας για την ειρήνη, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αυτές οι έννοιες είναι φωνές που λείπουν σήμερα" - είπε μεταξύ άλλων ο κ.Παπανδρέου.
"Στην εποχή που διανύουμε, θα έλεγε, νομίζω, ο Ούλοφ Πάλμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι ένα σπορ για θεατές αλλά , η Δημοκρατία είναι μια καθημερινή πάλη ενεργών πολιτών. Πρέπει να σπάσουμε τη μοιρολατρία και να πούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να ξαναπιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να φύγουμε από την εξάρτηση, τη μιζέρια, τον πελατειασμό, που προσπαθούν πολλές δεξιές αντιλήψεις να περάσουν στον κόσμο, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Υπάρχουν εναλλακτικές, ας δώσουμε ξανά έμπνευση κι ελπίδα. Μπορούμε να αλλάξουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο" - είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε και ένα πολιτικό σχόλιο ενόψει της δεύτερης κάλπης λέγοντας πως "όπως έχω ξαναπεί και από το Ηράκλειο, υπάρχει χαραμάδα για να ανατείλει ξανά ο ήλιος ο πράσινος πάνω από την Κρήτη και να δώσει το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα".
"Ο πατέρας μου ήρθε στην Κρήτη το 1979 για πρώτη φορά και κατόπιν επέστρεψε" - είπε σε δήλωσή του ο Γιόακιμ Πάλμε, μεταφέροντας ένα μεγάλο ενθουσιασμό και σεβασμό του πατέρα του προς την Κρήτη, λέγοντας πως στην Κρήτη έκανε ένα διάλειμμα για να "φορτίσει μπαταρίες" και να επιστρέψει στα συνηθισμένα, έκανε όμως ιδιαίτερη αναφορά στη ζέση με την οποία τον υποδέχονταν οι ντόπιοι. "Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερους πολιτικούς, σαν τον Παπανδρέου και τον Πάλμε" - κατέληξε ο Γιόακιμ Πάλμε.
"Είναι μεγάλη τιμή για την Κρήτη το ότι δημιουργήθηκε αυτό το μουσείο γιατί δείχνει τη σχέση του κρητικού λαού με τα σοσιαλιστικά κινήματα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου - τα κινήματα που χτίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που ήθελαν όλους τους λαούς να ζουν σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, δικαιοσύνης, ελπίδας και προοπτικής.
Εμείς δυστυχώς περάσαμε δύσκολα τα τελευταία 15 χρόνια με τις ανισότητες και δίνουμε ένα αγώνα στις 25 Ιουνίου, ο λαός μας να έχει καλύτερες μέρες" - είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας ειδική μνεία τόσο στην τιμητική παρουσία του γιου του Ούλοφ Πάλμε όσο και του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,επί σειρά ετών, βίωσε τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών διεθνώς, από κοντά και τα γνωρίζει πολύ καλά.
Στον Μοχό έφτασε λίγο πριν τις 19.30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ολοκλήρωσε την προεκλογική περιοδεία του στην Κρήτη.
Ο κ. Ανδρουλάκης στο περιθώριο των εγκαινίων του μουσείου για τον Ούλοφ Πάλμε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «απέναντι μας έχουμε ένα πελατειακό σύστημα, ένα σύστημα εξουσίας που θέλει να επιβάλλει έναν μιντιακό ολοκληρωτισμό» συμπληρώνοντας ότι «δε μας κάμπτει, καθώς εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ιδέες μας, τις αξίες μας και τις αρχές μας. Εμείς στο κόμμα μας δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς στα ψηφοδέλτια μας, ούτε ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλουν την κοινή λογική και τις αγωνίες του πολίτη. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι αν αγκαλιάσει ξανά ο ελληνικός λαός την προσπάθεια που κάνουμε, η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι πρωταγωνιστές, θα είναι οι νικητές και ο κάθε πολίτης θα έχει ισχυρή φωνή». Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι για τις ιδέες και τα πιστεύω μας «θα συγκρουστούμε τις επόμενες τρεις εβδομάδες για ένα μεγάλο και ισχυρό ποσοστό που θα κάνει τον ελληνικό λαό να έχει ξανά ισχυρή φωνή και μια πραγματική αντιπολίτευση και όχι μια αντιπολίτευση η οποία τελικά βοήθησε τον κύριο Μητσοτάκη να πάρει αυτά τα ποσοστά παρά τα δεινά τα οποία συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «το ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση που θα μπει ανάχωμα και εμπόδιο στην αλαζονεία του συστήματος εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη» ενώ επανέλαβε ότι «το πολιτικό χρώμα που ταιριάζει στην Κρήτη είναι το πράσινο» και πως «θα δώσουμε αγώνα από τη μια μέχρι την άλλη άκρη του νησιού για να ξαναγίνει η Κρήτη πράσινη».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη των επισήμων και το καλωσόρισμα απηύθυνε ο πρόεδρος του μουσείου Μανώλης Ζερβάκης. "Ο Ούλοφ Πάλμε φόραγε τον γαμπά και γινόταν ένας απλός ανεπιτήδευτος φίλος της Κρήτης" είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι δεσμοί φιλίας με τον Μοχό δεν διερράγησαν ποτέ, ακόμη και μετά τη δολοφονία.
Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος εισηγήθηκε τη διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου στον Μοχό στη μνήμη του Ούλοφ Πάλμε. Ο Γιοακίμ Πάλμε παίρνοντας τον λόγο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κοινές σοσιαλδημοκρατικές καταβολές του ίδιου και του Γιώργου Παπανδρέου και ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ιδιαίτερα τον γιο του σπουδαίου πολιτικού μιλώντας του στα σουηδικά. "Σε καλωσορίζω" είπε "στο αγαπημένο χωριό του πατέρα σου Ούλοφ και της μητέρας σου Λίζμπετ".
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:
• Joakim Palme, γιός του Ούλοφ Πάλμε
• Γιώργος Α. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός
• Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην Βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε
• Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος - συγγραφέας
ΑΦΗΓΗΣΗ: Φωτεινή Χαλαραμπίδου – Λογοθέτη
Η εκδήλωση περιλάμβανε και την προβολή:
• Video με τον Ούλοφ Πάλμε να μιλάει για τις πολιτικές του θέσεις,
• Video - ντοκουμέντο από τις επισκέψεις του στην Κρήτη
Συμμετείχαν αφιλοκερδώς:
Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, η ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοχού.
Μεταξύ άλλων στο Μουσείο εκτίθεται υλικό από τη Σουηδία, από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, από την βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής, υλικό που έδωσε η οικογένειά του, αλλά και το Ίδρυμα για τον Ούλοφ Πάλμε και το ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, από τη Βιβλιοθήκη του Εργατικού κινήματος της Σουηδίας, από την οικογένεια Παπαγεωργίου, την οικογένεια Νίκου Μεταξά, την οικογένεια Θεόφιλου Σουρανάκη και από την Κοινότητα Μοχού.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης
Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:
"Εγκαινιάστηκε στον Μοχό, το Μουσείο Ούλοφ Πάλμε σε μια συγκινητική τελετή στην οποία παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. «37 χρόνια μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, στον Μοχό η μορφή του ηγέτη των δημοκρατικών ελευθεριών εξακολουθεί να συγκινεί και να φορτίζει συναισθηματικά ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως της κοινωνίας της Κρήτης», τόνισε ο Περιφερειάρχης στη διάρκεια του χαιρετισμού του.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε για την ολοκλήρωση του μουσείου, το οποίο όπως ανάφερε «εδραιώνει τη θέση της Κρήτης στον τομέα του πολιτισμού και της νεότερης πολιτικής ιστορίας. Πρόκειται για μια σύγχρονη κοιτίδα της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, που εναρμονίζεται με τη Στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας για την εφαρμογή μιας πολιτικής εξωστρέφειας για τον σύγχρονο πολιτισμό που στοχεύει στη σύνδεση του ελληνικού πολιτιστικού πεδίου με τα διεθνή ρεύματα και τεκταινόμενα και συγχρόνως στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή». Αναφερόμενος στη σπουδαία προσωπικότητα του Πάλμε τόνισε πως «παραμένει στη μνήμη όλων μας, ως μια ηγετική προσωπικότητα που ακόμα και σήμερα επικοινωνεί με την Ιστορία, πολύπλευρος και οραματιστής. Αλλά πάντα σπουδαίος. Κεφάλαιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μέσα από την στενή φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι ιστορικοί δεσμοί του με την Κρήτη και την Ελλάδα παραμένουν ισχυροί. Με αυτό το δεδομένο, σας διαβεβαιώνουμε ότι το Μουσείο Πάλμε στο Μοχό θα διατηρήσει ζωντανές τις αξίες και την παρακαταθήκη του σπουδαίο ηγέτη της νεότερης Ευρώπης».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Joakim Palme, γιός του Ούλοφ Πάλμε, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην Βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε, ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος – συγγραφέας. Παραβρέθηκαν ακόμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αιρετοί της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου".
Δείτε επίσης:
Το Cretalive στο Μουσείο Πάλμε στο Μοχό - Με Παπανδρέου τα εγκαίνια
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο